Csaba testvér: Mindig van újrakezdés!

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Rolunk_irak_oktober-21--a-gyasz-napja-4-_b.jpgReményt adó csíksomlyói Mária címmel október 21-22. között a 350 évvel ezelőtti tatárdúlás áldozataira emlékeztek a csíksomlyói kegytemplomban, míg szombaton faültető lelki napot tartottak a Szent István Kollégium udvarán található Mária kertben.

 

 

350 évvel ezelőtt, 1661. október 21-én törtek be a törökök a Csíki-medencébe, és felégették a falvakat, templomokat, sok-sok embert megöltek, vagy rabságba hurcoltak. A péntek esti szentmise keretében imádságos lelkülettel emlékeztek meg az egykori szörnyűséges eseményekről.
„Huszonnyolc templomot égettek fel, több mint harmincezer embert hurcoltak el vásárra eladni rabszolgának, több mint négyezer málhás szekérrel vittek el összerabolt kincseket. Egy mellékoltáron volt akkor a csíksomlyói Mária-szobor, ami csodálatos módon megmenekült” – idézte fel a múltat Böjte Csaba ferences szerzetes a szentmise kezdetén, aki azt hangsúlyozta, hogy fontos átéreznünk, mennyire törékeny az, ami van ma. Pillanatok alatt a jó meleg kis fészekből romhalmaz tud lenni – mutatott egy megszenesedett csutakra.
Orbán Szabolcs ferences tartományfőnök prédikációjában emlékezésre szólította a jelenlévőket: „Gyászra emlékezünk ma este. Emlékeznünk kell azokra a veszteségekre, amelyek 350 évvel ezelőtt történtek. Bár több nemzeték választ el azoktól az őseinktől, akik szenvedtek akkor, de valamilyen módon a mi családjainkban történtek azok a veszteségek.” Zárógondolatában rámutatott arra, hogy mit sem ér az emlékezés, ha a múlt jeleiből nem próbálunk meg levonni következtetéseket napjainkra. Két feladat áll előttünk: ismerjük fel a „modern tatárjárás” veszélyeit, és próbáljuk megtenni azt, ami rajtunk múlik.
„Ismerjük fel a jelenkor jeleit, és úgy alakítsuk életünket, hogy az minekünk, közösségünk és nemzetünk épülésére szolgáljon” – fogalmazott a tartományfőnök.
A szentmise után a Szent István Kollégium népviseletbe öltözött diákjai zenés-verses színdarabot adtak elő.
A tragédia után hittel talpra álló, a hatalmas veszteségekből újrakezdő emberektől tanulni akarva, szombaton faültető lelki napot tartottak a Szent István Kollégium udvarán lévő Mária kertben. A munka elkezdése előtt Böjte Csaba tartott elmélkedést a kollégium lakóinak: „Nincs olyan mélyen az ember, hogy talpra ne állhatna. Hogy belőletek mi lesz, rajtatok múlik. A ma elültetett csemetékből évek múltán szép nagy fák lesznek. Ti is kis palánták vagytok, és szeretném, hogy szépen növekedjetek, gyökereitekben megerősödjetek, hogy semmiféle szél ki ne szakítson.”
A több mint száz fiatal szorgosan tett azért, hogy szebbé varázsolják a Csaba testvér által megálmodott Mária kertet. A fiúk gödröt ástak, lapátoltak, a lányok hordták a vizet és ültették a csemetéket. A nap folyamán több száz csemetét ültettek el, majd közösen vettek részt az esti szentmisén.
„Kájoni János két könyvet is írt gyógynövényekről, egészen biztos, hogy ezen a területen, a ferences testvérek egykori iskolájánál kertészkedéssel is foglalkoztak. Mikor a Szent Ferenc Alapítvány átvette az épületet és beindítottuk a Szent István Kollégiumot, úgy gondoltuk, hogy jó lenne Csíksomlyón Mária tiszteletére egy kertet hozni létre, 15 udvarral, Mária életének tizenöt fontosabb eseményét megjelenítve” – mesélte el portálunknak a Mária kertben sétálva Csaba  testvér.
A szombat esti szentmise keretében Csaba testvér elmélkedett arról, hogy minden szenvedés után van feltámadás, van folytatás, újra lehet kezdeni az életünket. „1661. október 21. után a csíkiak nem bosszút álltak, hanem újraépítettek mindent. Ez annyira megható és szép dolognak tűnik, hogy három évvel a tatárbetörés, a csíksomlyói templom elpusztulása után, nem csak újra állt a csíksomlyói templom – ami szebb lett, mint azelőtt –, hanem Kájoni János már az orgonát is megépítette, és énekszó mellett dicsérték Istent. Az életünkben nekünk is vannak kisebb-nagyobb tatárjárások, és arra biztatok mindenkit, hogy a csata másnapján ültessük el mi is a magunk fáját, rózsatövét, és kezdjük újra, építsük újra, amit leromboltak. Nem hiszem, hogy a bosszúállás és az ellenségkeresés kellene a mi feladatunk legyen, hanem inkább az újrakezdés, a továbblépés” – fogalmazott Böjte Csaba. A kétnapos megemlékezés méltó befejezéseként a Role zenekar Mária-dalokból álló műsort adott elő a kegytemplomban.
szekelyhon.ro

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Rolunk_irak_oktober-21--a-gyasz-napja-2-_b.jpgb_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Rolunk_irak_oktober-22--az-ujrakezdes-napja-17-_b.jpgb_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Rolunk_irak_oktober-22--az-ujrakezdes-napja-2-_b.jpg