Szent Jakab zarándokút Szabolccsal

Kategória: Rólunk írták - Gyermekeink, munkatársaink Találatok: 2543

 Szeretettel köszöntöm az atyát Barcelonaból. Igen végig akarom járni az El Caminot atya a Szent Jakab zarándokutat.Hallottam egy pár embertől milyen felemelő érzés és gondoltam kiprobálom 850 km gyalog. Holnap kezdem el a gyaloglast. Sokat fogok elmélkedni és imádkozni, lerovom a koleganőim büneit( ez csak vicc atya)de kérem az atya imáit és áldását rám. Még jelentkezek beszámolóval is.

Isten magával.

Szeretettel köszöntlek a hosszú utadon, és kérlek naplod részleteivel ajéndékozzál meg.cs. t.
        Szeretettel koszontom Atya!
  Nagy herce -hurca utan megerkeztem Montpellierbol-Barcelonaba!

   Itt kozoltek, hogy csak holnap este lessz vonatom...muszaly volt az allomasba aludjak! Eddig minden szep es jo, de reggel mikor felebredtem nem talaltam a mobil telefonomat es a kolcson kert digitalis telefonomat! Igen az en hobam lehet, de jo helyre volt elrejtve a nagy taskamban...sajnos a rendorok se tudtak segiteni...gondoltam magamban szep kezdes Uram szamomra, a zarandokutra! Megnyugtatnam az erdelyi politikusainkat, hogy nem csak a romak es a romanok lopnak, hanem Barcelonaba is...megkoszontem utana a Jo Istennek, hogy nem a penztarcamat loptak el, mert ott tartok minden ertekest!

  Barcelonabol Lorognoba autobusszal utazta...szep tajakon sodort engem a bussz es eszembe jutott az erdokrol, hegyekrol, patakokrol az en kedves szeretett Erdelyorszagom...a mellettem ullo no spanyolul megkerdezte, miert sirok? Olaszul valaszoltam: eszembe jutott a szulofoldem!

2.     Lorognoba mar megkezdtem a zarandokutat az El Camninot...18 km-t gyalogoltam Navarette-be...itt nagyon kedvesen fogadtak a zarandok hazba es megkaptam a zarandok kartyamat es a zarandokut jelet egy kagylot! A haloszobaba megismerkedtem egy brazil fiuval, Alessandroval...lent a konyhaba egy spanyol lannyal es fiuval Enricqe es Sophie...volt meg egy lany az asztalnal aki megkerdezte tolem olaszul honnan vagyok?

Olaszul valaszoltam, hogy Transilvania es, hogy magyar nemzetisegu vagyok...ezutan ert a kedves meglepetes a lany megszolalt magyarul... Veronika a neve es Pestrol valo!

Olyan aranyosok voltak, hogy meghivtak vacsorazni veluk...spagetit ettunk kolbasszal. Utana kimentunk a puebloba-faluba , mert Fiesta volt... a falu unnepe! Elmentunk megneztunk egy bikaviadalt, elegge draga volt a belepo 12 euro...sorozgetunk utana beszelgetunk...mindenki elmondta sorba miert csinalja ezt a zarandokutat: osszesitve, mindenki az Istennel valo kapcsolatat akarta elmelyiteni...de volt olyan aki turisztikai es sport celbol vegzi a zarandokutat!

   Csodalatos hely Navarette: az emberek kedvesek, kozepkori kis templommal, dombal korulveve! Itt aludtam es masnap reggel elindultam Najere fele!

  3. Najer -Azofra

Gyalog tettem meg e ket hely kozotti utat...az ut dombokon vezetett keresztul es lattam a gyonyoru spanyol hegyeket...gondolatban az otthonra gondoltam es szivem melyen Te Deumot enekeltem, amiert a Jo Isten megsegitett, hogy ide kijussak...

Azofraig sokat elmelkedtem, imadkoztam: elmondtam a dicsoseges es villagossag rozsafuzereket... szivembe beke koltozott es ugy ereztem megtudnam erinteni a Jo Isten kezet,amelybe tart minket bunos embereket!

  Azofraba erve ebedeltem es megittam egy hely specialitasu sort!

Tovabb indultam, persze rettento meleg volt es van most is...de azert turtem a meleget, mert tudja Atya en Jezus szenvedesere gondoltam...igy sikerult eljutnom Santa Domingoig...itt fogok aludni...kepzelje Atya ma 37 km tettem meg gyalog. Annyira orulok ennek, mert nagyon is erzem, hogy velem van az Ur es megsegit , O fogja kezemet es vezet!

   Az ut dombokon vitt keresztul...egy gyonyoru erdobe rve megpihentem, feluditottem lelkemet es testemet is... szavakba nem tudnam onteni mit ereztem, vagy milyen gondolatok voltak bennem a mai zarandokgyaloglas utan...ennyit tudok csak megfogalmazni: Orom, Szeretet, Beke, Dicsoseg, Hala!

   Az uton sok olasszal, spanyolal talalkoztam, de ok biciklivel voltak...mindenki rammosolygott es koszontek : BUEN CAMINO! A zarandoko egymas kozott igy koszonnek!

   Sajnos kepeket nem tudok kuldeni, de mindent leirok a naplomba es otthon kinyomtatom masok udveert is.

Ennyit a mai naprol Atya...most irok beszamolot Cecikenek is es Erikanak is.

        Minden jot!

                           Kis testveri szeretettel Kedves Szabolcs

                                El Camino-San Domingo

  Szeretettel koszontom az atyat es minden kedves munkartarsat  inenn az El Camino zarandokutrol...

sok idom nincs ma irni , de egy kis osszefoglalas az elmult napokrol.

  navarette/najero

  regel mar nagyon mlege van, ugy, hogy hamarabb kell kezdjem a zarandokutat!

nagyon szep ut, igy kepzeltem el...dombok, hegyek, kis falucskak, kozepkori kastelyok es templomok...

  az ut nagyon szep volt egy kicsit kanyargos, dombos, koves, fak, folyokk,,, nagyon sok biciklista huzott el mellettem> spanyolok, olaszok, franciak, nemetek...

\ Nayera es santo Domingo kozott egyedul tettem meg 38 kilomtert...hihetetlen de igaz...

  jo volt egyedul, sokat imadkoztam es elmelkedtem , imadkoztam a rozsafuzert...azon ondolkodtam, milyen szerencses vagy, milyen szeretve vagyok az Urtol, mert 21 evesen itt vagyok...

  Spanylorszagon kivul meg voltam ezekben az orszagokban>

    Lengyelorszag, Csehorszag, Olaszorszag, Ukrajna, Magyarorszag, Olaszorszag, Franciaorszag...koszonet ezert Uram neked/

  Najera belvarosa nem tetszett> egyforma nagy hazak, egyforma szinek... a kulvarosa nagyon szep> regi hazak, kozepkori kis  templomaval...

   Ciruena a zarandokut masik varoskaja nagyon szep...

     Santo Domingoba este hatra ertem...nagyon szep e nagy falucska/grande pueblo...gyonyoru kozepkori utcaival, templommaval ugy ereztem, mintha a Mennyorszgaba lennek es a Jo Isten ott setalna mellettem, fogna  akezemet es batoritanna...itt nemettekkel ismerkedtem meg> egy no es lanya Aisha!

   Holnap folytattom , mert faradt vagyok...

   Isten aldja!

                        Szeretettel Kedi 

                                   El Camino 2008

 

 

 Kedves es szeretett Cecike!

 

  Hala istennek jol vagyok...meg ha nagyon elfaradva es letorve is...a satan meg itt is settenkedik utanam az El Caminon, mert azert nem a Mennyorszag itt sem...az emberek sokszor eszrevetlenul mennek el egymas mellett...nem erdeklik, ha latnak egy beteget keregetni az utszelen, vagy egy fiatalt, akinek nincs munkaja!

  Ma , sajnos csak 36 kilomtert tettunk meg francia baratommal...nagyon meleg volt es a terdem is nagyon feldagadt...a vizholyagok sem engedtek nyugodni a tegnap ejszaka, de ez nem panasz, csak leiras...nincs okom panaszra, mert a Jo Isten vigyazz ram es ovja lepteimet...jezus vandorol velem ezen a zarandokuton Cloaud francia baratom szemleyeben...miert? Azert, mert mindig nagyon ovatosan odafigyell, ha lassa elfaradok... kremet add a feldagado terdemnek... ilyen az EL Camino, amugy: emeberekrol szol es arrol, hogy egymast szeressuk elfogadjuk, segitsuk... az emberek megkinalnak az etelukbol, italukbol, jol esik nekik a biztatas spanyolul Animo-hajra , erosseg, ne add fel, folytasd az utat...

  Ma is nagfyon szep falukon es egy nagyon szep varoson mentunk keresztul Aragos...nagyon szep gotikus katedralisa van, sajnos bevolt zarva, csak kivulrol csodalhattuk meg...

Leon nagy zarandokvarosba is csodasszep katedralist lattunk...es felerkeztunk a hegyekbe, holnaputan remelem mar elerkezunk Ponferaddaba es utana a zarandoklat legmagassabb pontjara O Cebreiro...

   Az emberek, mar ismernek ram koszonnek, Buen Caminot, Jo Utat kivannak nekunk...jo erzes, ha valaki ram mosolyog es koszon nekem... a legfontosabb szerintem most az eletben mar boldognak lenni es sok szeretetett adni....Szeretet, Baratsag, Isten nelkul semmit sem er az elet!

                                       Szeretettel Kedves Szabolcs, El Camino Santa Catalina kis falucskaból!

 

 Kedves Szabolcs-Hunor beszámoloja!  

  Zarandokut!.... Isten segitsegevel befejeztem! Csodalatos erzes volt atvenni a zarandokut vegen a zarandok diplomat... sirtam es leterdelve a Santiago del Compostella bazilikaba, halat adtam a Jo Istennek a sok kegyelemert, amit kaptam e zarandokuttol! Sajnos a naplom nem rendszerezett, igy reszletekben fogom leirni ami velem tortent!

          Egy kis osszefoglalas , vagy visszatekintes:

 Sok minden tortent velem de roviditeni fogok.-..miert vagyok en itt Spanyolorszagba ,tavol mindenkitol...azoktol,akik szeretnek? ... Jo volt embereket megismerni!
Igen kedves munkatarsaim,kedves olvasok... en nem jutottam volna haza,ha nem segitettek volna rajtam!! Tudjak,kik segitettek rajtam? Idegen emberek,akiket az El Caminon ismertem meg... olyan emberek,akikkel eletre szolo baratsagot kotottem! Termeszetesen a Jo Isten is igazgatta,kint idegenben lepeseimet... ovta labamat a felrelepestol... fent a hegyekben egy rossz lepes es halal vart volna ram,de a Csiksomlyoi Szuzanya es Szent Fia megovott,minden rossztol! Voltak nagyon konnyu es szep napjaim,de voltak kudarcaim is... egy idoben annyira feldagadt a terdem es a csontforgom,hogy azt hittem kessz vege,ennyi volt es haza kell jojjek... Cloaud francia baratom,akivel zarandokoltam, huseges tarsam segitett rajtam: terdfogott vett nekem es kenocsot... igy tudtam folytatni az utamat!! Miert kellett minden nap korulbelul 36- 46 kilometert megtegyek? Azert,hogy hazaerjek enyeimhez,visszaterjek a Hazba es fogadjam szeretettel a vakaciobol visszatert nevelet fiaimat!!! Cecitol kertem plusszz napokat, tudom es beismerem,hogy nemv olt szep a tobbi kolleganommel szemben...de szamomra fontos volt befejezni a zarandokutat Szent Jakab sirjanal, Santiago del Compostelabba... es a Jo Isten megsegitett, mert szeptember harmadikan konyes szemmel vettuk at Cloaud baratommal a zarandok diplomat,amit Santiagoba adnak a zarandokoknak...elgondolkodtam leterdelve a Szent Jakab katedralisba, vajon olyan fontos volt szamomra ,hogy vegigmegtegyem e zarandokutat... a valassz a szivembe van es a Jo Istennel,kerdezzetek meg imaitokba Ot!!! Az biztos,egy kicsit talan jobb lettem es szebb lett szamomra  a vilag... jobban eltudom fogadni onmagamat es embertarsaimat!!!

 Szeretettel Szabolcs... ha a Jo isten megsegit meg  irok arrol,milyen falukon mentem keresztul,mit tapasztaltam az El Cammino alatt!!!    

 Arra kerlek kedves testverem ki olvassod e sorokat imadkozz a Szent Ferenc Alapitvanyert,imadkozz munkatarsai egezsegeert,imadkozzunk Csaba testverert!!!