Gyergyószárhegyi lovastanya

Nyomtatás

ImageKözadakozásból és alapítványi segítséggel az árvákért

 

 

 

 

 

A magyar lovas társadalom közadakozásából sikerült megvenni egy valamikori t.sz. szarvasmarha istállóját és az azt körülvevő területet a Dévai Szt.Ferenc Alapítvány gyermekei számára. Gyergyószárhegyen közel 50 árva ill. nehéz körülmények között élő gyermeket gondoznak nagy szeretettel, Böjte Csaba testvér Ferences Rendi szerzetes és munkatársai: Csergő Hajnal és férje Csergő József vezetésével.

A lovasistálló elsődleges célja, hogy az Alapítvány kis védencei megismerkedjenek a ló körüli teendőkkel, majd a későbbiekben a lovaglás és a hajtás alapjaival.
Remélhetőleg az itt szerzett tudással biztos megélhetéshez juthatnak, az örvendetesen fejlődő erdélyi turizmus lovas szakterületén. Az istállóban jelenleg hat tágas boxot alakítottak ki, további hat boksz kiépítésére van lehetőség. A megvásárolt területet szépen bekerítették, illetve karámosították saját erőből. Ottjártunkkor éppen a vizet vezették be az istállóba. Rövidesen kész lesz az oktatás megkezdésére egy körkarám, valamint egy 20x40-es oktató négyszög.
A gyermekek nagy lelkesedéssel vesznek részt az istálló körüli munkákban. László Pali (19) „ménesgazda” irányítja a napi tevékenységet. A hat lovuk ápolása, az építkezés és a különböző átalakítási munkák szinte minden idejét lekötik, igy nagy szükség lenne néhány jólelkű önkéntes segítségére az elkövetkezendő évben akik besegítenének a kis huszárjelöltek kiképzésében.
Szükségük lenne még a hajtásoktatás megkezdéséhez, így többek között egy terepkocsira, valamint egy kettesszerszámra. Bízunk abban, hogy ebben is találunk nagylelkű támogatókat. Erdélybe való szállításról Wippelhauser István gondoskodik, elérhetősége: 20/9839460, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..
Önkéntesek jelentkezhetnek Barna Tamásnál csak e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szerző: Barna Tamás

Fotók: Bogdándy György

 

Image 

 

Image 

 

Image 

 

Image