Gondolatok egy adventi lelkigyakorlatról...

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Unnepek_3570.jpgMa reggel elkezdődött a 3 napos lelkigyakorlat Déván Csaba testvér vezetésével. A téma az imádkozás módjáról szólt Nagy Szent Teréz nyomdokait követve az adventi időszakban kezdtük az elmélkedő imával.

 

Az Örvendetes Rózsafüzért kezdtük el imádkozni elmélkedve a titkokon Csaba testvér magyarázatával. Két tizedet mondtunk el …. az első tized elevenen felébresztette bennem Jucika néni arcát hiszen egyszer a kórházi ágya mellett ülve állapítottuk meg mind a ketten ezt a titkot kaptuk, “Akit Te Szent Szűz a Szentlélektől fogantál " az adventi időszakra ..de gondolom ez már életemben végig kísér. A második titoknál volt egy történet amit Csaba testvér elmesélt ami azt hiszem mindenkit nagyon megérintett. “Akit Te Szent Szűz Erzsébetet látogatván hordoztál..”
Csaba testvér papi működése korai időszakában Dézsen volt. Az egyik Karácsonykor meghívták pont szenteste előtt, hogy egy idősek otthonát látogassa meg ..az állapotok az otthonban rémesek voltak, 50-60 ember összezsúfolva egy szobában ki csendesen feküdt, ki hangoskodva járkált . Csaba testvér a katolikusok közül akik kérték meggyóntatta , megáldoztatta és a többiekkel beszélgetett. De amire eljött az idő , hogy indulnia kellett már besötétedett és indulnia kellett a szentesti szentmisét megtartani a templomban ami jó pár kilométerre volt onnan. Igyekezni kellett nem akart elkésni a születendő Megváltó érkezést az általa tartott ünneplő szentmisére ott kellett legyen. Az idő nagyon zord lett, hideg , havas, esős…. hiába próbált stoppolni senki sem állt meg és gyalog kellett a hosszú utat megtenni. Ahogy ment eszébe jutott még egy szentostya maradt nála amit a nyakában logó kis tartóban vitt és így rádöbbent arra éppen úgy mint Mária ő is Krisztust hordozta magával. Ez őt akkora örömmel és erővel töltötte el , hogy a Magnificatot mondva Isten segítségével máriás örömmel folytatta az útját és ért célba. ……Isten vezeti az embert csak hagynunk kell , nyitottnak kell rá lenni..
Eredetiben a történet persze szebben hangzik..de bennem ezek a gondolatok maradtak meg…, ma reggelről. Csaba testvér hálás szeretettel köszönjük , hogy szólsz hozzánk amikor arcod tükrözi a fájdalmat ami benned van. Isten áldjon meg érte és adjon neked az Úr megnyugvást, vigasztalást !
Szeretettel ,
Eszter