Úriak úri gesztusa

Nyomtatás

ImageKedden délelőtt vidám falatozás zajától volt hangos a kisiratosi (Arad) Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonának a nagyterme: a hazulról hozott elemózsiából jóízűen uzsonnázott az a 12 férfi, aki a gyermekotthon téli tüzelőjének összevágása céljából érkezett a Budapesttől 30 kilométerre fekvő Úri faluból.

 

 

 

 

Az udvar felőli kisebb helyiségben a szintén Úriból származó Hancsók Bernadett nevelőnő éppen befejezte az egyik kisfiú, Szabó Csaba nyírását. Az Úriból Kisiratosra vezető útját egyszerűen magyarázta: Böjte Csaba úri szentmiséjén annyira magával ragadták az atya szavai az általa létrehozott gyermekotthonokról, hogy elhatározta, meglátogat közülük néhányat.

Miután nyolc otthont, köztük a kisiratosit is felkereste, döntött: egy évig ingyen itt dolgozik, segít a gyermekek gondozásában, ellátásában.
Hogy mi sarkallta az önkéntes szolgálatra?
Már kicsi korától szeretett volna az embereken segíteni, aminek sokáig kereste a módját. Előbb azt hitte, hittantanárként teheti, ezért oklevelet szerzett hozzá. Három évig hittantanárként dolgozott, de rájött: az nem elégíti ki, ezért is jött Kisiratosra. Ahol hamar beilleszkedett, meghatotta az itteni emberek adakozókészsége, a gyermekek és az otthon iránti jóindulata. Szeptembertől jövő júniusig teljesíti vállalását, utána hazatér.
Túljelentkezés, emberségre
Az Úri községbeli favágók kiruccanásának motivációja felől Haraszti Imre polgármesternél érdeklődtünk. A 2630 lakosú kisközség fiatal, életvidám első embere elmondta: Kisiratos iránti érdeklődésük akkor kezdődött, amikor Böjte Csaba atya községükben celebrált szentmiséje következtében az alpolgármester, Hancsók Jenő leánya egyéves szolgálatot vállalt az alföldi településen.
A kollégától értesültek a szolgálati helyen lévő életkörülményekről, így azt is megtudták, hogy fával fűtenek, a fa pedig még nincs összevágva. Amikor a favágást meghirdették a faluban, olyan sokan jelentkeztek, hogy három autóbusz sem lett volna elég az elszállításukhoz... Kisiratoson első ízben fát vágni egy hónappal ezelőtt jártak, amikor felszeleteltek, összehasogattak 100 mázsa tüzelőt, ugyannyit szándékoznak ezúttal is összevágni, behordani a düledező raktárba. Amelyet alaposabban szemügyre véve, megszületett a következő, valószínűleg tavaszkor sorra kerülő újabb kiszállásuknak a célja: építőcsapattal újjáépítik a raktárt.
A 3 motorfűrésszel, 16 fejszével, vasékekkel, nagykalapácsokkal érkezett 12 fős csapat rangidős tagját, a 60 éves Csontos Ferencet is a segítőszándék, a szeretet hozta Kisiratosra. Ha a falubelije, Betti itt egyéves ingyen szolgálatot vállalt, s mivel Csaba testvér munkáját is nagyra becsüli, maga is kötelességet érzett a segítésre. Vallásos emberként Lourdes-ban és Fatimában is azért imádkozott, ha a magyarok nem képesek egymással megbékélni, egyesíteni a kétfelé szakadt országot, tegye meg mindezt az Úr.
Hancsók Jenő alpolgármesternek három gyermeke van, a döntéseikbe nem kíván beleszólni. Ha a lánya örömét leli az elesett gyermekek támogatásában, nevelésében, apaként ő is csak örülni tud ennek. Úriban egyébként élő hagyománya van a segítőszándéknak, hiszen az emberek manapság is elmennek egymásnak kalákában segíteni építkezésénél vagy nagyobb munkálatoknál.
Jövőbetekintő
Hogy komolyan gondolták a segítséget, meglátszott a munkájukon, ugyanis a hazulról hozott szerszámokkal jól szervezett csapatként kezdtek a favágáshoz, amit otthon szinte soha nem gyakorolnak, mivel mindnyájan gázzal fűtenek, fával csak bogrács alá szoktak tüzelni. Egyesek vasékekkel, nagykalapácsokkal hasogatták a vastag rönköket, mások motorfűrésszel szeletelték rövidre, ismét mások fejszékkel hasogatták a felszeletelt fát, hordták be a raktárba, amelyet tavaszkor szeretnének megújítani. Pontosságukra jellemző, hogy motorszerelőt is hoztak a motorfűrészek működésének biztosítására.
Mindnyájan azzal a meggyőződéssel dolgoztak, hogy a segítségen túl lerakják két település egymásra találásának, hosszú távú együttműködésének az alapjait is. A kisiratosiakat ismerve, az úriak úri gesztusa nem marad viszonzás nélkül.

Balta János

 Nyugati Jelen

 

Image 
Hancsók Bernadett Kisiratoson hasznosnak érzi magát, neveltjei, a gyermekek a rajongásig szeretik, le sem tudná rázni őket