Böjte atya új tanodája

Nyomtatás

 

Gyergyószentmiklóson is bebizonyosodott, elkelne itt is egy délutáni foglalkoztató, ahová a szegény családok gyerekei iskola után betérhetnek, meleg ebédet kapnak, majd megoldják házi feladatukat, készülnek a másnapi tanításra, együtt játszanak társaikkal a fűtött termekben. A Böjte Csaba atya által útjára indított programból e város sem maradt ki.

 

A vakáció után sikerült elkezdeni a foglalkozásokat a felszegi, egykori ötös iskola épületében, a gyergyószentmiklósi római katolikus egyház tulajdonát képező ingatlanban.
Puskás Éva, a nevelő elmondta, felmérés alapján tizenhét rászoruló vesz részt a délutáni programban. Volt családlátogatáson, egytől egyig szegény sorsúak, szükségük volt e lehetőségre. Azt is elmondta, újabbak is jelentkeznek, még sokan szívesen járnának a délutáni foglalkozásokra.
Van még mit tatarozni az öreg iskola helyiségein; a rendezkedés a nevelőnek egész napos elfoglaltságot ad, de szerencséjére a szülők is be-benéznek, segédkeznek.
Hogy szégyellik-e a ráutaltságot? Az egyik anyuka elmondta: „Férjem első kérdése az volt, mennyit kell fizetni. Mikor mondtam, hogy ingyenes, a könnye kicsordult, s kérte, hagyjam, hogy menjenek. Két gyerekem jár ide, mindegy lenne, hogy négynek főzök, vagy hatnak, de a tanulásban sokat számít, hogy van, aki segítsen."
A meleg ebédet a Szeretetkonyháról szállítják a Caritas segítségével, és került már adományozó, aki az evőeszköz-kérdést oldotta meg. Puskás Éva reméli, lesz még támogató, hisz szükség lenne a tanulás utáni kikapcsolódáshoz társasjátékokra, könyvekre. Legjobb tudása szerint segíti a gyerekeket, kiknek nélkülöző családjuk problémáira Böjte atya – a jólelkűek adományaiból – ad enyhítést, második otthont.  

 Balázs Katalin

Hargita Népe