A szolidaritás jegyében

Nyomtatás

ImageVasárnap, április 6-án "A zene, az kell" címmel jótékonysági egyházzenei áhítatra gyűltek össze segíteni vágyó emberek, szlovákok és magyarok egyaránt a Ferenc-rendi templomban. A rendezvényre a Széchényi György Baráti Kör támogatásával került sor. Előtte az érdeklődők megtekinthették a Csillagösvényen II. filmet, amely Böjte Csaba Ferenc-rendi szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetőjének áldozatos munkáját mutatja be.

Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben embertelen, nyomorúságos körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása. Nem csak ételt, ruhát, otthont biztosít nekik, de törődik taníttatásukkal, szellemi és lelki fejlődésükkel, vallási és erkölcsi neveltetésükkel, és ami a legfontosabb - szeretetet ad nekik. Böjte Csaba és munkatársai áldozatos munkájának köszönhetően mára már több száz gyermek nevelkedik az intézmény valamelyik otthonában, megmenekülve a mérhetetlen nyomor jelentette kilátástalan sorstól.
A zenés áhítatot megelőző eszmefuttatásában Kovalcsik Cirill atya is röviden méltatta Böjte Csaba munkásságát, aki - mint mondta - összeszedi a gyémántokat, még ha vaskos földréteg is fedi. â01EMi, akik itt ma összegyűltünk, magyarok és szlovákok közösen dicsérni az Urat, kifejezzük szolidaritásunkat azokkal a testvéreinkkel, akik merték megkeresni a gyémántokatâ01D - tette hozzá, majd meggyújtotta az oltáron a szolidaritás gyertyáját.
Cirill atya bevezető szavait az érsekújvári ferences templom kiskórusa, a Pintyőke zenés, verses műsora követte. A gyerekek (akik között örömmel fedeztünk fel néhány csemadokos â01ECimborátâ01D is - a szerk. megj.) Pekarik Katica és Borbély Henrietta vezetésével hónapok óta, gyakran fagyoskodva készültek arra, hogy segítsenek rászoruló gyermektársaikon. Amint az elsöprő siker, a fergeteges vastaps is bizonyította, igyekezetük nem volt hiábavaló. A zenés áhítat különösen kedves színfoltja volt, amikor a ferences kolostor házfőnöke, Gabriel Prievalský atya saját szerzeményeit is adva elő együtt énekelt és gitározott a gyerekekkel.
Köszönet, Pintyőkék, köszönet, szervezők az élményért, és amiért lehetővé tettétek, hogy segíthessünk.

Hegedűs Hilda, Castrum Novum; Érsekújvár
 

Hálás köszönettel az Erdélyi gyerekek nevében: Csaba t.

 

 Image

 

Image