Két dolgot kérnék Ferenc pápától

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_cstpapa.jpgNéhány napja a ferences szerzetes járt a Vatikánban, nemsokára a katolikus egyházfő látogat Erdélybe. A két esemény között adott interjút a SZEMléleknek az árvák apostola.

– Hogyan élte meg Csaba testvér a pápával való találkozást?
– Jó két éve a dévai gyerekek írtak egy levelet Ferenc pápának, amelyben az szerepelt, hogy szeretettel várják Erdélyben. Ferenc pápa akkor válaszolt is: egy nagyon kedves hangú levelet írt, minden jót kívánt benne a gyerekeknek és a kollégáknak. Emiatt a gyerekeink meg vannak róla győződve, hogy ők hívták meg a pápát a mostani látogatására. Ez mindenesetre egy kedves olvasata az eseményeknek. Ezért mondtam is nekik: na, akkor elmegyünk és személyesen is meghívjuk a pápát? Mindenki oda volt és vissza. Mindszenty József és Márton Áron boldoggá avatásáért is szerettünk volna lobbizni – a bíborosnak nem is olyan rég volt a mennyei születésnapja, ebből az alkalomból volt egy szép szentmise Rómában. Egyúttal erre is elmentünk. A pápának vittünk egy szép ablakot. Jézus azt mondta, hogy aki egyet befogad a legkisebbek közül, engem fogad be, ezért a gyermek Jézus képét 2300 általunk befogadott gyermek portréjából alkottuk meg. Ezt a képet egy tradicionális ablakkeretbe beraktuk, azt vittük el Ferenc pápának. Nagyon tetszett neki.
Azt gondolom, tudatosan hagyott minket a legutolsónak. Számos delegációt köszöntött előttünk, de aztán köztünk sok időt eltöltött, szelfiztek vele a gyerekek, s amolyan igazi nagytatai érzése volt az egész találkozónak.
Megkértük, hogy június 1-jét tegye a Gyermek Jézus szép ünnepévé.
– Mekkora egy ilyen ünnep bevezetésének a realitása?
– Azt gondolom, előbb-utóbb reális lesz, mert úgy látom, a mai világ nagyon elfordult a gyerektől, a gyermekáldástól. Jót tenne a koravénné váló világnak egy ilyen típusú ünnep, átgondolni azt, hogy hogy is élt Jézus názáreti csendes egyszerűségében. Egy ilyen ünnep visszatérést jelentene a gyökerekhez, s ez mindannyiunknak jót tenne. Meg vagyok győződve, hogy ez egy jó kezdeményezés, nem azért, mert a mi gyerekeink találták ki, hanem mert mélyen evangéliumi.
Sokszor mondtam már viccesen, hogy ha én lennék a világ orvosa, és receptet kéne írni, akkor azt írnám rá, hogy "gyerek". Te magad is vállalj gyermeket, és akkor biztosan megújul a világ. A felelős apák és anyák felelős világot tudnak létrehozni.
– Közeledik Ferenc pápa csíksomlyói látogatása, amely kapcsán az örömteli várakozást sajnálatos negatív felhangok is "színesítik". Csaba testvér nemrég egy videóban adott hangot ezzel kapcsolatos véleményének, ami "nagyot szólt" – a SZEMléleken keresztül is nagyon sokan látták, megosztották, véleményezték.
– Kaptunk hideget, meleget.
– Épp ezt akartam kérdezni: milyen visszajelzések jutottak el Csaba testvérhez?
– Azt gondolom, amikor Jézus lehívta Zakeust a fáról, hogy vele akar vacsorázni, biztosan ő is kapott hideget, meleget. De szerintem Ferenc pápa sem járhat más úton, mint a szeretet útján. Most, Rómában is elmondta, hogy egy ország csak annyi migránst fogadjon be, amennyit tud. Ha pedig nem tudja őket integrálni egy ország, akkor egyet se fogadjon be. A befogadás feltételeiről is beszélt. A média sajnos szereti a nagy szövegeket, ez pedig Ferenc pápa tekintélyét csorbítja. Ő nem arról beszél, hogy korlátlanul mindenkit fogadjunk be, s akit befogadtunk, úgy viselkedhet, ahogy akar. Legyenek ajtók, kapuk az országok határain, ahol szabályozottan be lehet jönni és ki lehet menni. Én is azt mondom, hogy bárki vezethet autót, aki levizsgázott, majd be is tartja a közlekedési szabályokat. A konkrét visszajelzéseket bárki olvashatja, ott vannak például a SZEMlélek közösségi oldalán is, a videós cikk alatt, vagy a saját oldalamon. Én igenis hiszem azt, hogy akik együtt imádkoznak, együtt is maradnak. Ha mi ott, a Kárpát-medence nagy oltáránál, a nyeregben együtt tudunk imádkozni, akkor hiszem azt, hogy ez az ország együtt is fog maradni. Annak külön örülnék, ha román testvéreink és más országok képviselői is ott lennének. Fontos, hogy együtt tudjunk tenni, hiszen vannak dolgok, amiket nem Ferenc pápának kell megoldania, hanem nekünk magunknak. A gyermekvédelemtől kezdve akár a részleges autonómiát sem a pápának kell kihirdetnie Csíksomlyón, hanem nekünk kell a politikusainkkal összefogva elérnünk. Most jön az uniós választás, amikor megmutathatjuk, hogy mennyire akarjuk a sorsunkat a kezünkbe venni.
Ha csak a pápára, vagy a politikusokra mutogatunk, de nem tesszük meg a magunk dolgát, az azt jelenti, hogy még mindig kiskorúak vagyunk.
– Mi változik vajon a pápalátogatás hatására, mivel leszünk gazdagabbak június 1. után?
– Nem tudok mondani még egy olyan eseményt, ami a világ figyelmét ennyire képes lenne Erdélyre, Székelyföldre irányítani. Láttuk, hogy most, amikor Bulgáriában járt a pápa, rengeteg újság beszámolt róla, hogy hol volt, mit mondott, kikkel találkozott. Képzeljük el, ha ott, a csíksomlyói nyeregben rengeteg székelyruhás emberrel közös képen szerepel majd a pápa, az nagyon fontos üzenet lesz a világ felé. Arról, hogy egyáltalán vagyunk, hogy egy ekkora eseményt békében meg tudunk szervezni, hogy egymást tisztelni tudjuk. Óriásit dob Székelyföldön ez a látogatás, a világ közvéleményének a figyelmét ránk irányítja a pápa. Egy napig köztünk dobog az egyház szíve. Ez óriási dolog. Ha személy szerint kérhetnék valamit... Hát, ha egy jó szelfit dobna azzal az ezer gyerekkel, aki oda elmegy, az nagyon ütős lenne. Mutassuk meg, hogy Székelyföld nem kihal, hanem vannak gyerekeink, akik szépek, aranyosak - van jövőnk! Fontos hogy lássuk: a Tündérkert, Isten Országa előttünk van, ezen az úton nagy mérföldkő Ferenc pápa látogatása.
Amikor II. János Pál pápa Bukarestbe látogatott, annak hatására a római katolikus egyháznak Erdélyben három ingatlant adtak vissza: az egyik a Batthyáneum, a másik a csíksomlyói fertőző kórház, a harmadik pedig a dévai kolostor.
Az, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létezik, ahhoz az is kellett, hogy kifejezetten a pápa kérésére visszaadták az egyháznak ezt az ingatlant. Biztos vagyok benne, hogy a mostani pápalátogatás is sok ajándékot tartogat.

Beszélgetőtárs: Gégény István
https://szemlelek.net