Együtt tündérkertté tudjuk tenni a Kárpát-medencét

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_bojte191027.jpgA Mozgalom a Kárpátaljai Szülőföldért csoport (MKSZ) szervezésében szombaton megtartott Kárpátaljai szülőföldön maradás napja elnevezésű programhoz több százan csatlakoztak. A nem mindennapi rendezvény fő célja a figyelemfelkeltés volt a kárpátaljai lakosok életére, jövőjére, az itthon maradásra.

A rendezvényt nagyon sokan támogatták, határon innen, és túl működő szervezetek, politikusok, a fővédnökséget Böjte Csaba erdélyi ferences rendi szerzetes vállalta.
A napot tizenegy kilométernyi zarándokalttal kezdték, gyülekező a nagybégányi turulmadár előtt volt, onnan Böjte Csabával az élen vonult a tömeg Beregszászig, a római katolikus templom elé.
A program a főiskola épületében folytatódott, ahol elsőként Simon Dominika ötletgazda, főszervező köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, ma Kárpátalját ünnepeljük, és a rendezvénnyel is az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy jó és érdemes itt élni, hiszen megannyi, eddig még kihasználatlan lehetőség van itt.
– Isten számunkra teremtett egy helyet, ahová születünk, és ez a hely a szülőföldünk.
Ezért úgy vélem, a Teremtőnek célja volt azzal, hogy mi ide kerültünk, s az innen elköltözötteknek a mai nappal is azt szeretnénk üzenni, hogy jöjjenek haza, mert együttes erővel Kárpátalját a fellegekbe emelhetjük – hangsúlyozta Dominika, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták rendezvényüket.
Dr. Grezsa István miniszteri biztos is a kezdeményezés mögé állt. A politikus köszöntőjében kifejtette, mindannyian azért dolgoznak (KMKSZ, UMDSZ, KMVSZ, KMNE, történelmi egyházak stb.), hogy az itt élők a szülőföldjükön boldoguljanak. S még ezen felül olyan kezdeményezésre is sor kerülhetett, mint a mai, ami a szülőföldön való megmaradásról szól.
– A kezdeményezés egyszerűsége fogott meg. Úgy vélem, a fiatalok által kezdeményezett rendezvény túlmutat önmaga jelentőségén. A zarándokúton megerősödött bennem az a gondolat, hogy én ugyan nem tudom megmondani, hogy az itt élők miért maradjanak meg szülőföldjükön, de meggyőződésem, hogy a szülőföldön maradás nem kizárólag a magyar kormányzati támogatások által lesz kivívva, hanem az a szívekben, csak belül dőlhet el. Úgy vélem,
a kárpátaljai szülőföldön maradás egyfajta példamutatás lehet a világ magyarsága számára,
bárhol is éljenek a földön – fogalmazott a politikus, majd kitért a Magyarországról érkezett támogatásokra, főképpen az Egán Ede program sikerére. Hozzátette, Magyarország mindig a jobbját fogja nyújtani Ukrajna felé.
Mindenki nagy érdeklődéssel várta Böjte Csaba előadását. A pap nem okozott csalódást, érdekes történetekkel fűszerezve osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. Elmondta, jópár évvel ezelőtt az egyik befogadott gyermek ült az asztalnál, és csak nézte a finom húslevest. Megkérdezte, miért nem eszik? Mire a kislány: mert nem biztatnak. Erre ő biztatni kezdte, hogy milyen ízletes az étel, fog ez menni, mire a kislány mind meg is ette a levest.
– Én is most azért jöttem ide, hogy biztassam önöket, hogy szeressék és becsüljék Kárpátalját. Amikor megkaptam a magyar állampolgárságot, azt mondtam, ha rajtam múlna, én elmennék Ukrajnába is, és felvenném az ukrán állampolgárságot is, vagy a szlovákot, vagy a szerbet, mert meg vagyok győződve, hogy ez a térség összetartozik.
Együtt, közösen, tündérkertté tudjuk tenni a Kárpát-medencét – hangsúlyozta.
Köztudott, hogy a szerzetes számtalan gyermeket befogadott, erre is kitért beszédében, amit szintén nagy érdeklődéssel hallgattak a jelenlévők.
– Több mint hatezer gyermeket fogadtam be, és egy olyan sincs közöttük, akinek az apját vagy az anyját a románok ütötték volna agyon. De az alkohol, különféle bűnök előtérbe kerülnek, ami annak a bizonyítéka, hogy nem tartjuk be a tízparancsolatot. Ám ha elkezdenénk tudni szeretni, bizalommal egymásra nézni, hiszem, hogy egy új világ születne körülöttünk – jegyezte meg, s annak bizonyítékaként, hogy igenis lehet tudni egymást szeretni, újfent egy vele megtörtént esetet mesélt el. Végül örömmel konstatálta, hogy meglátása szerint Kárpátalja, az itt lakók élni akarnak, és élnek is. Isten áldását kérte az itteniek bátorságára, a sok-sok kezdeményezésre.
Hegedűs Csilla
Forrás:KISZó