Isten nem ócskaságokat bízott ránk, hanem az Ő szeme fényét, a szegényeket

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_828fdacd49aeb865c4be13426ecef1b3_XL.jpgBöjte Csaba atya tartott lelkigyakorlatot az egyházmegye karitász önkénteseinek Máriapócson

Isten nem ócskaságokat bízott ránk, hanem az Ő szeme fényét, a szegényeket – Böjte Csaba atya tartott lelkigyakorlatot  az egyházmegye karitász önkénteseinek Máriapócson
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében szeretetszolgálatot végző önkéntesek lelkigyakorlaton vettek részt november 14-16-ig, amelynek vendégelőadója ezúttal Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója volt.
A rászorulók egész évben szükséget szenvednek, de sokak számára különösen a krízisidőszakban (november 1-április 30-ig) tetőződnek a nehézségek. Karácsony meghitt hangulata nagyon sok ember életében a magánytól, kirekesztettségtől való szenvedést is felerősíti. Éppen ezért a karitász önkéntesei mindenre kiterjedő figyelmükkel igyekeznek az emberek segítségére lenni. Ehhez a kitartó szolgálathoz viszont elengedhetetlen az időnkénti lelkesítés, bátorítás, megerősítés, amelyet a munkatársak lelkigyakorlatok, karitásznapok, közösségi alkalmak során kapnak.
Mészáros László egyházmegyei karitászigazgató a lelkigyakorlaton megköszönte az önkéntesek eddigi szolgálatait és bátorította őket az előttük álló időszakhoz. Hangsúlyozta, a karitász munkatársainak nem az a legfontosabb feladata, hogy csak adjanak, hanem támogassák a rászorulókat a környezetük rendbetételéhez, veteményezéshez szükséges eszközökkel is. Mindezzel az emberek esélyt kapnak az önálló életre, igényesebbé válnak, megérzik a munkájuk eredményeként megszületett örömöt, elégedettséget, és ezen tapasztalások elindíthatják őket életvitelüknek egy magasabb szintjére.
A karitászigazgató példaként az országos „Szép otthon program” népszerűségét emelte ki, amelyben a nehézsorsú emberek otthonának komfortosabbá, esztétikusabbá tételéhez tisztítószerek, festék eszközök adományozásával, kerti szerszámok, vetőmagokkal ajándékozásával munkára ösztönzik a rászorulókat. Az igazgató azt is hangsúlyozta, meg kell tanítani az embereket arra, hogy dolgozzanak, és ezt kezdjék a saját környezetük rendbe tételével.
A lelkigyakorlaton Böjte Csaba atya a tőle megszokott humorral, érdekes történeteivel és a szegénység mélyebb megtapasztalásának bölcsességével tanította, lelkesítette a jelenlévőket.
Csaba testvér elsősorban azt hangsúlyozta, hogy Isten nem ócskaságokat bízott ránk, hanem az Ő szeme fényét a szegényeket, akiktől tanulhatunk, akikre felnézhetünk. Csaba atya a legfontosabb feladatnak tartja azt is, hogy beemeljük őket az Egyház vérkeringésébe.
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozásában 87 otthon működik, ahol árva gyermekek mellett olyanok is élnek, akiknek a szüleik hajléktalanok, vagy egyéb okok miatt képtelenek a gyermekeik felnevelésére. Részükre időnként szülői értekezletet tartanak, lehetőséget adva a tisztálkodásra, és arra is, hogy munkájukkal szebbé tegyék az intézmény környezetét. Csaba atya legszebb élményei közé tartozik, amikor a munka után leülnek és beszélgetnek ezekkel a szegény emberekkel. Nagyon jól érzi magát köztük.
Ha a karitász önkénteseinek van sikerélményük a szegényekkel, akkor könnyebb önkénteseket, munkatársakat bevonni szolgálatukba.
Az előadó beszélt az árva gyermekekből alapított Kölyökszínház-ról, akik komoly darabokat adnak elő turnéik során, és szívesen tesznek eleget meghívásoknak, köszönetüket kifejezve a sok-sok adományért. Bátorította a jelenlévőket, hogy ők is legyenek nyitottak hasonló kezdeményezésekre, karácsony közeledtével ne csak a gyermekeket vonják be a pásztorjátékba, hanem a szegényeket, azokat, akiket már például az életvitelük miatt sokan semmibe néznek. Nekik is szükségük van a sikerélményre.
A karitász önkéntesei a három nap során a kötetlen találkozási lehetőségek mellett szentségimádáson, szentmisén is részt vettek.
Böjte Csaba atya előadásairól részletesebben az Örömhír karácsonyi számában olvashatunk.
Kovács Ágnes/Örömhír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye