Korunk hőse: Böjte Csaba – “Isten éltessen, Csaba testvér!”

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_82648316_179304773435636_4840270805055045632_n.jpgJanuár 24-én ünnepeli 61. születésnapját Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Pogrányi Lovas Miklós személyes blogján osztotta meg gondolatait ebből az alkalomból. 

Ha van hőse a jelenkori magyar társadalomnak, akkor az minden bizonnyal Böjte Csaba testvér. Alázattal és emberfeletti szívóssággal végzett gyermekmentő munkája példaértékű minden magyar ember számára. Kompromisszumok nélküli emberszeretete miatt felnéz rá minden magyar ember nemtől, kortól és politikai nézeteitől függetlenül.
Böjte Csaba 1959. január 24-én született Kolozsváron. Édesapja költő volt, akit a román kommunista bíróság hét év börtönbüntetésre ítélt egy verse miatt. Szabadulását követően a fogságban elszenvedett kínzások következtében meghalt. Böjte Csaba ez időben kamasz fiú volt, meg akarta bosszulni apja halálát. Édesanyja, Böjte Júlia így emlékezett vissza a hatvanas évekre: „Aztán rájött arra, hogy a rendszeren igazából nem tud bosszút állni. Belátta, hogy az apja vesztét az istentelenség, az embertelenség okozta. Tenni akart azért, hogy jobb legyen a világ.” Böjte Júlia 2015-ben bekövetkezett haláláig fia munkatársa is volt. Csaba testvér így ír róla: „Sokszor úgy érzem, hogy én vagyok a jéghegy látható része, de ő az az alap, amely felemel, magasban tart, erőt ad, hogy én is a magam gyermekeivel törődjek, gondjukat viseljem.”
Böjte Csaba 1982-ben, titokban jelentkezett a ferences rendbe még a Ceauşescu-diktatúra alatt. Tanulmányait Gyulafehérváron és Esztergomban végezte, 1989-ben szentelték pappá. Az élete 1992-ben vett fordulatot, mikor Dévára helyezték: az anyagi csődbe jutott román gazdaság ekkor tömegével termelte ki a leszakadó egzisztenciákat. A munkanélkülivé, alkoholistává váló szülők gyermekei gazdátlanul csellengtek az utcán. Kultúrához nem jutottak, egészségük leromlott és életük nem ritkán közvetlen veszélyben forgott. Böjte Csaba, lelkiismerete szavára hallgatva ekkor leverte a lakatot egy elhagyott épület ajtajáról, beköltözött oda az elárvult gyerekekkel és megszervezte az életüket, taníttatásukat. Elkötelezett munkájának köszönhetően ma már egy kiterjedt intézményrendszer foglalkozik az erdélyi és partiumi gyerekek gondozásával, iskoláztatásával, Böjte Csaba pedig az elpusztíthatatlan magyar élni akarás és a határokon átívelő nemzeti egység szimbóluma lett.
Január 24-én ünnepeli 61. születésnapját. Isten éltessen, Csaba testvér!
Pogrányi Lovas Miklós
Forrás: a szerző FB-oldala
Csaba testvér 2019. december 7-én Diósdra látogatott a dévai gyerekekkel. Az eseményről szóló írásunk – mely elsőként a Magyar Kuríron, majd az Új Ember címlapján, illetve a Diósdhéjban című helyi lapban is megjelent – ide kattintva olvasható.