A Jóistennek esze ágában sincs szívatnia minket!

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_DBIRO20191023017-1024x683.jpgMerjünk Jézus Krisztusnak, az Isten Országának prófétái lenni!!

Ez a hivatásunk, vállaljuk bátran! 

Szeretettel, 

Csaba t. 
Időnként különleges helyekre sodor minket az élet. Külön, bár nem kifejezetten érdekes története van annak, hogy kerültünk Böjte Csaba szombati előadására Tihanyba, mindenesetre olyan élményben volt részünk, amelyet vétek lenne, ha csak ilyen formában is, de nem megosztanunk olvasóinkkal.
Csaba testvér valószínűleg egyike a legismertebb magyaroknak, ráadásul a ferences rendi szerzetes népszerűségének plusz súlyt ad, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megálmodójaként sokakkal ellentétben minden cseppjét megérdemli ennek a népszerűségnek.
Csaba testvér egy órás műsora egy lélekemelő stand up comedy volt. Anélkül, hogy ez bármit levonna az előadás érdemeiből, bátran kijelenthető, Böjte nagyon erős és tudatosan felépített színpadi jelenléttel bír.
Az előadás tulajdonképpen egyetlen, mégis létfontosságú üzenetét, a szeretet erejét és parancsát sikerült jókor, jóidőben elmondott poénokkal és anekdotákkal elegyítenie, így az előadás egy pillanatra sem ült le vagy állt unalmassá. Akik követik a munkásságát, bizonyára tisztában vannak vele, Csaba testvér a jól idézhető aforizmák és szállóigék nagymestere. A teljes cikket meg lehetne tölteni az olyan mondatokkal, minthogy a „Nem nézem ki a Jóistenből, hogy megoldhatatlan feladatot adna”, vagy, hogy „Jézus első munkanapja sem EU-s pályazatok írásával telt.” Előadása elején Csaba testvér egy felvidéki ismerőse történetét mesélte el. Annak az idős bácsinak a történetét, aki a szocializmus éveiben munkáskáderként még az útszéli keresztek és feszületek lerombolásával foglalkozott, vénségére azonban „Jézus-faragó emberré vált”, nyugdíjas éveiben bádogból készített kereszteket.
Nem vagyunk lakatlan sziget!”
- jelentette ki az atya reflektálva a történetre. A jövőben azért kell hinnünk (az előadás apropója Európa jövője volt), mert érezzük és tudjuk, a Jóisten is hisz bennünk. A lelkiismeretünkön keresztül szól hozzánk. Csaba testvér szerint a kereszténység lényege tulajdonképpen a szeretet parancsa, amely, hiába hisszük ellenkezőjét, ma is megnyilvánul. Itt van körülöttünk. Micsoda remek dolog az, fogalmazott, hogy 500 millió ember választásokon dönthet Európa jövőjéről, nem pedig tankok és harci repülőgépek segítségével. A szeretet sok formája közül az egyik a párbeszéd – mondta. De van még szolidaritás, van még irgalom is. Tetszik vagy sem, Krisztus tanítása nem csak a keresztények életét határozza meg – jelentette ki Böjte, hanem az ateistákét is.
Az ő életüket is alapjaiban határozzák meg a keresztény értékek, a keresztény szeretetparancsok: az irgalom, a szolidaritás, a párbeszédre való készség.
„A mennyek országa persze még messze van!”, nem gondolhatjuk, hogy célba értünk volna, de a keresztény Európa olyan közös érték, amelyet együtt kell megőriznünk. Egymás kísérve, egymást bíztatva kell végigjárnunk az Emmaus felé tartó utat, hiszen, hangzott el az előadás talán legtalálóbb gondolata, ha lett volna a szeretet parancsánál fontosabb, Jézus azt is elmondta volna, de ő csak egy parancsot adott nekünk!

www.ma7.sk