Karikó Katalin, Böjte Csaba és Szilágyi Áron kapták a legmagasabb állami kitüntetéseket

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_369681222_6178160002293309_5100182844611314313_n.jpgEgy nemzetnek szüksége van példaképekre, olyan példaképekre, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk, akik olyanok, mint mi, mégis jobbak. Akikre úgy nézhetünk fel, hogy közben magunkra ismerünk – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Esztergomban, a Királyi Palotában, ahol augusztus huszadika alkalmából átadták hazánk legmagasabb állami kitüntetéseit, a Szent István-rendet és idén újra a Becsület-érdemrendet is. 

A Szent István-rendet Karikó Katalin, az Amerikai Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák kifejlesztője, valamint Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, míg a Magyar Becsület-érdemrendet Böjte Csaba ferences szerzetes, az idén harminc éves Szent Ferenc Alapítvány vezetője, hatezer nehéz sorsú gyermek megmentője, gyámolítója kapta. Novák Katalin azt mondta, a három rendkívüli magyar emberben közös, hogy nemcsak tehetséges és szorgalmas magyarok, hanem életük értelme a szolgálat. Közös jelmondatuk is lehetne: Egy mindenkiért!
Augusztus huszadikának kialakult egy sajátos ritmusa azóta, hogy szabadon emlékezhetünk, szabadon ünnepelhetjük szent királyunkat – emlékeztetett ünnepi beszédében az államfő. Az államalapítás ünnepének rendje, programjai egyszerre szólítják meg a ma emberét és tisztelegnek a nemzeti hagyományok előtt. A köztársasági elnök felidézte, hogy a reggeli órákban a hagyományos ünnepségen kétszáz fiatal katona tette le esküjét. Azt az esküt, amely során kijelenti: ha kell, kész az életét áldozni a Magyarország függetlenségéért és szabadságáért.
Ma súlyosabban hangzanak ezek a szavak, mint bármikor, hiszen a szomszédunkban háború dúl. Aki felesküszik arra, hogy a hazáját az élete árán is védelmezi, különösen drága a szívünknek – fogalmazott Novák Katalin. Az államfő megjegyezte, hogy több szempontból is különleges év az idei. Egyfelől az atlétikai világbajnokság miatt százmilliók figyelnek most Budapestre, és mi büszkén kihúzhatjuk magunkat, büszkék lehetünk, hogy igen, meg tudtuk csinálni. Idén negyven éves az István, a király rockopera, és az idei évben újra adnak át Becsület-érdemrendet. Ezt a kitüntetést valóban csak a legkiemelkedőbbek kapják meg, akik emberségből jelesre vizsgáztak.
Egy nemzetnek szüksége van példaképekre, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történelmünk, akik olyanok, mint mi, de mégis jobbak, akikre úgy nézhetünk fel, hogy közben magunkra ismerünk – fogalmazott a köztársasági elnök. Hozzátette, hogy három olyan embernek adnak kitüntetést, akik nemcsak tehetségesek és szorgalmasak, hanem olyan példaképek, akiknek fontos a magyarságuk és a közösség szolgálata. Mindhármukban közös az emberség, a család szeretete, és közös jelmondatuk is lehetne: “Egy mindenkiért”. Karikó Katalinról Novák Katalin azt mondta, valódi ösztönzést tud adni a fiataloknak.
Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó azon túl, hogy megszámlálhatatlan nemzetközi siker van mögötte, ő azt is vállalta, hogy nemcsak távolról mutat példát, hanem segíti is a fiatalokat: számos tehetséggondozó programhoz csatlakozott.
Böjte Csaba azt vállalta fel, hogy az igazán nehéz sorban élő árva, nehéz sorsú gyermekeket felkarolja. Csaba testvér azt hirdeti, hogy ki tudjuk lapátolni a sötétséget, és érdemes gyertyát gyújtani, mert a jó minden gyermekben ott lapul. Csaba testvér ugyanarra büszke, amire Karikó Katalin, a családjára; ő a választott családjára, és fáradhatatlanul hirdeti a cselekvő szeretet erejét.
Böjte Csaba ferences szerzetes a legmagasabb emberségért járó magyar állami kitüntetést az isteni gondviselést és a magyar nemzet lelki megerősítését szolgáló életútja elismeréséül vehette át.
Videó:FÜSSY ANGÉLA, NEUGEBAUER VIKTOR
www.pestisracok.hu