Déva, a szeretet fellegvára

Nyomtatás

ImageEsős estén érkeztünk meg Dévára, nagyon kedves meghívásnak téve eleget. A város nemcsak történelmi múltja miatt nevezetes – Böjte Csaba testvér személye és az általa létrehozott Szent Ferenc Alapítvány miatt is számos ország felfigyelt rá. Csaba testvér és munkatársai 2000 gyermeknek nyújtanak biztos menedéket hazájuk- ban és határon túli településeken – ebből Déván él 205 fiatal.


Az elszállásolás után éjszakába nyúlóan beszélgettünk az ismerősökkel és a barátokkal, hogy mi történt az alapítványnál nyár óta.
Másnap, szilveszter napján reggel a gyerekek már lázasan készülődtek az esti bulira. Sürögtek-forogtak, barátokat vártak egy másik alapítványi házból. Ildikó, aki tíz leánygyermek nevelője –, a házi- gazdánk is nagy izgalomban volt, mert ő szervezte az esti táncmulatságot. Hozzá kell tegyem, nagyon szépen és ötletesen. A gyerekek és felnőttek segítségével ebéd után ünnepi díszbe öltöztettük az éttermet. A díszítést követően gyorsan zajlottak az események. A házban minden gyermek igyekezett kiválasztani estére a legszebb ünneplőruháját, a lányok csinosították magukat. Mire elérkezett az esti hálaadó szentmise, mindenki elkészült.
A szentmisét követően elkezdődött az ünnepi vacsora és a hajnalig tartó tánc. Ropták kicsik és nagyok. Közben a nagyobb fiúk breaktáncukkal nyűgözték le a testvéreiket. A mulatságot éjfél előtt pár perccel megszakítottuk.
Csaba testvérrel együtt átmentünk a templomba, hogy mindenért hálát adjunk a jó Istennek, és kérjük, vigyázzon ránk az új esztendőben is.
Egy pár gondolat az atya elmélkedéséből: „Ha ketten hárman összegyűlnek a Te nevedben, ott vagy Te is, meghallgatod imáinkat, könyörgéseinket. Alázattal és szeretettel arra kérlek, áldd meg nagy családunkat, a Szent Ferenc Alapítvány apraját, nagyját, felnőtteket, azokat is, akik itt vagyunk ebben a templomban, és azokat is, akik Szalontán, Szovátán, Tusnádon… s annyi sok más helyen köszöntik az új esztendőt.
Imádkozzunk támogatóinkért, akik szeretettel, jósággal összeadták mindazt, amire szükségünk van: ruhát, cipőt, meleget lakásainkba… Áldd meg az új esztendőben is őket! Alázattal imádkozunk a világ békéjéért, az emberek nyugodjanak meg, ne akarjanak többet, mint amennyire szükségük van, feleslegüket tudják megosztani szeretettel a szegényekkel, elesettekkel. Adj munkakedvet nekünk és mindenkinek, hogy vágyjunk arra, hogy dolgozhassunk, alkossunk, és becsületes munkánkkal építsük fel országunk. S a munka után add, hogy megpihenjünk, és szeretettel, jósággal tovább tudjunk menni! Urunk, Istenünk, alázattal arra kérlek, nézz most le, mindannyiunk – gyerekek és felnőttek – szívébe, ahol ott van az a sok-sok kérés, könyörgés…
Sok mindent szeretnénk kérni a Te nevedben Mennyei Atyánktól. Ezeket a ki nem mondott kéréseket is hallgasd meg…”
Így imádkozva, énekelve átértünk az óesztendőből az újba, egymásnak boldogabb és szebb évet kívánva. A kicsi gyermekek elsőként Csaba testvérhez rohantak, hogy az ő ölelését és áldását kapják.
Kint zuhogott az eső, de azért a tűzijáték egy kis ideig kint tartott bennünket. Bent már újabb terülj, terülj, asztalka várt, s folytatódott a mulatság. Bizony, akik szolgálatot teljesítettek, hajnalig dolgoztak, így nem csoda, hogy a déli újévi szentmise után is még mindenki jó reggelt kívánt. Délután elmentünk sétálni, bejárni azokat a helyeket, ahol nyáron jártunk.
Déva is ünnepi díszbe öltözött, a város főterén szép betlehemet állítottak fel.
Másnap, a reggeli után Böjte atya kedves meghívásának tettünk eleget, beszélgetett velünk új évi terveiről. Nagy szeretettel meghívott bennünket nyárra, hogy látogassunk el más alapítványi házukba is. Sok ház festői környezetben található, melyeket látni kell.
Megköszönve a szép ajándékokat – a most megjelent Tiszta hangok című hanghordozóval legkisebb fiamnak kedveskedett, melyen a dévai gyerekek énekelnek is mert gyerekdalokat –, könyveket, elköszöntünk, és megígértük, hogy visszatérünk.
Hamar eltelt a négy nap, de azt hiszem, újra gazdagodtunk. Böjte atya gyerekei ismét erőt adtak az elkövetkező év nehéz napjaihoz.
Mészáros Angelika