Új kenyeret szentelt pénteken Böjte Csaba Siófokon

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_231209_bojtenagy.jpgHa augusztus, akkor új kenyér: új búzából sütött új kenyeret áldott meg pénteken Böjte Csaba a siófok-kiliti Kersák-tanyán. A dévai szerzetes a szántóvetőkre és a pékekre is áldást kért.

A Siófok-térségi Gazdakör által összegyűjtött búzát Kersák György elnök adta át jelképesen a ferences atyával a második Balatoni csillagösvényre érkezett gyermekkórus fiataljainak. A Magyarok kenyere jótékonysági búzagyűjtő akció négy somogyi gyűjtőpontja közül az egyik a siófok-kiliti, célpontja pedig a dévai Szent Ferenc Alapítványon kívül egy kárpátaljai gyermekotthon.
– A nemzeti szolidaritást jelképező kezdeményezés 2011-ben indult – emlékeztetett Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárkamara Somogy megyei igazgatója. – A tavalyi búzamennyiségnél idén eddig már többet adtak össze a gazdák. Az összeöntött búzából készülő liszt nagy részéből dévai és kárpátaljai gyermekek egy évnyi kenyérszükségletét fedezik, de jut belőle az augusztus 20-i állami ünnepségekre szánt kenyér sütéséhez, valamint rászoruló határon belüli fiatalok étkeztetésére is. Tavaly száz tonna búza gyűlt össze (négy tonna Somogyból), idén ennek a többszöröse várható.
Böjte Csaba és a kíséretében lévő gyermekkórus a Balaton-parton több településen misézett és énekelt a héten jótékony céllal, s a siófok-kiliti Civil házban volt a szállásuk; ennek szomszédságában, a városrész katolikus templomában tartják vasárnap a visszautazásuk előtti utolsó alkalmat. – 
Adta magát, hogy ha már egyszer a jótékonysági búzagyűjtés egyik célja Böjte atya dévai Szent Ferenc Alapítványának támogatása, akkor szimbolikusan itt adjunk át nekik néhány zsák búzát, azt, amit a Siófok-térségi Gazdakör tagjai adtak össze, méghozzá első szóra, a legkisebb gazda is – mondta lapunknak a házigazda, Kersák György. Az agrárkamara megyei alelnöke, Udvaros Zoltán arról beszélt: örvendetes és köszönni való, hogy a megye gazdái is nagy számban és önzetlenül álltak az országos akció mellé. 
– Próbasütés – hangsúlyozta Nagy Sándorné a Kersák-tanyán; a siófoki önkormányzati képviselő családjának péksége már 1927 óta működik Kilitiben, hagyományosan ott sütik Somogy megye első új kenyerét az ugyancsak hagyományos Gazdanapra, ami idén egy hét múlva lesz; a búzaátadás azonban kihagyhatatlan alkalom volt az új kenyér megszentelésére és megszegésére. A pékség-tulajdonos arra is emlékeztetett: eleink a középkorban július közepére végeztek az aratással és nyomban meg is sütötték az új kenyeret.
www.sonline.hu