A misztikus 24 óra

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_10620326_952321081444707_479562667375660984_o.jpg

8. A „mai nap” – misztikus 24 óra

Az A.A. Filozófia másik sajátossága a mai nap, a misztikus 24 óra. Ebben az esetben sem találunk semmi újat. Jézus Krisztus arra szólít fel bennünket, hogy Mennyei Atyánktól a mindennapi kenyerünket kérjük alázattal, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy nem szükséges aggodalmaskodnunk a holnapok miatt, mindössze a mai napra kell összpontosítanunk. Sokak számára ez a program egyik legnehezebben kivitelezhető része. Az alkoholisták túlnyomó többsége szeret nosztalgikus ábrándokba menekülni, szívesen emlékeznek vissza régebben történt eseményekre, amelyekkel megtépázott önbecsülésüket megerősíthetik. Ugyanakkor – saját bevallásuk szerint -, állandóan tervezgetnek egy szebb jövőt, álmodoznak egy új világról, új életről, ahol majd valahogy rendbe jönnek a dolgok, begyógyulnak a sebek. Az alkoholistának szembe kell néznie betegségével, adott élethelyzetével, és ennek egyik legnagyobb akadálya, hogy képtelen a mában élni. Élni és lenni, létezni, a jelenben teljes tudatossággal, nem pedig magyarázgatni, szépítgetni a múltat, illetve ábrándos terveket szőni a jövőről, amellyel elkábítják önmagukat és környezetüket. Az állandó ígéretek minden esetben a holnapokra tevődnek, soha nem a mára. Jellegzetes mondatuk így hangzik: „Fogadom, megígérem, hogy holnaptól nem iszom.” 
Ilyen ígéreteken a józan alkoholisták együtt érzően mosolyognak. Ilyen szívszorító butaságokat ők is mondtak nagyon sokszor. Az ember ma él, itt és most. Nem tegnap és nem holnap. A tegnappal már nem igen lehet kezdeni semmit, kicsúszott a kezünkből, a holnap pedig még ígéret csupán. Meg kellene érni a reggelt Isten kegyelméből. Miért olyan fontos e szemlélet elsajátítása az alkoholbeteg számára? Mert az Anonim Alkoholisták szerint nem kell örökre abbahagyni az ivást. Semmi kényszer! Holnap nyugodtan lehet inni. 
Csak ma nem. Csak ma ne igyál, ha lehet! Csak ma ne emeld föl az első poharat! A többit már szabad. A tagok véleménye szerint nincs a világon olyan kemény iszákos, aki egyetlen napra ne volna képes megtartóztatnia magát. A mai este lefekszik józanul, azután holnap felébred Pál Ferenc A szorongástól az önbecsülésig Önbecsülés 377.o.egy újabb mai napra, de az még messze van. Egy indiai mondás szerint: a mai nap az a holnap, amelytől tegnap annyira féltél. Egy alkoholbeteg nem tud olyan távlatokban élni, mint múlt és jövő. Meg kell érteni, hogy az A.A. nem azt kéri tagjaiktól, hogy tökéletesek legyenek, hanem, hogy legyenek hajlandók lelkiekben fejlődni. A hitnek napi 24 órán kell működnie bennünk és közöttünk, különben végünk van.  Spiritualitásom és józanságom lényege az, hogy a nap huszonnégy órájában hiszek a Felsőbb Erőben. Napi tevékenységeim közben nem szabad elfelejtenem a saját felfogásom szerinti Istent, és támaszkodnom kell Rá. 
Mennyire megnyugtató számomra a gondolat, hogy Isten az emberekben és rajtunk keresztül munkálkodik. 

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Jézus szeretete, mint a napfény, kiárad mindenkire, függetlenül attól, hogy megérdemli-e az illető vagy nem.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. május 17. péntek, Paszkál napja van. Holnap Erik és Alexandra napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Hetvenszer hétszer bocsássak meg

Az édesapámat igazságtalanul börtönbe zárták, és a kínzások miatt a szabadulása után  néhány hónappal meghalt.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube