Most szombaton újra nagymarosi találkozó

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_nagymaros14.jpgMájus 24-én újra sor kerül a nagymarosi ifjúsági találkozóra, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja – tájékoztat az MKPK Sajtószolgálata.

A tavaszi találkozó mottója a Diognétoszhoz írt levélből vett mondat: „Szegények, és sokakat gazdagítanak” (vö. 2Kor 6,10)
„Nagymaros” története négy évtizedre nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket szerveztek, amelyeket később a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla – ma kaposvári megyéspüspök – és Kerényi Lajos pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről.
A szombati találkozóra a nagymarosi levélben feltett három kérdés átgondolásával, elmélyítésével is készülhetnek a fiatalok:
1. Milyen gondolatokat indítanak el bennem a szegénységgel kapcsolatos kifejezések?
2. Hogyan vonatkozhat rám a szegénység evangéliumi tanácsa? Találj ki egy konkrét gyakorlatot és valósítsd meg!
3. Kikkel és hogyan kell szolidárisnak lennem? Találj ki egy konkrét gyakorlatot és valósítsd meg.
A találkozó témája szorosan kapcsolódik Ferenc pápa ifjúsági világnapi üzenetéhez, amelyet „Boldogok a lélekben szegények: övék a mennyek országa” címmel intézett a világ fiataljaihoz 2014 virágvasárnapján: „A lelki szegények boldogsága alakítja kapcsolatunkat Istennel, az anyagi javakkal és a szegényekkel. Jézus szavai és példája nyomán tudatosíthatjuk, mennyire szükségünk van a megtérésre, hogy a légy több logikája váltsa fel a birtokolj többet logikáját!”
A délutáni szentmise főcelebránsa és igehirdetője Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius lesz.
A nap vázlatos felépítése:
• 9.00: közös reggeli ima – Pipó József és barátai, valamint a Misericordias ének- és zenekar vezetésével
• 10.00: főelőadás: Böjte Csaba ferences atya
• 11.00: fakultációk
• 13.00: ebédszünet, idő a személyes találkozásokra
• 14.00: szentségimádás – az Eucharist és a Váci Egyházmegye Dicsőítő Vezetőképzője közreműködésével
• 15.00: szünet
• 15.30: énekpróba a szentmisére
• 16.00: szentmise Alberto Bottari de Castello apostoli nunciussal
• 18.00: közös éneklés Sillye Jenővel, táncház a Jászok együttessel a plébániakertben
Az előadás után a fiatalok különböző fakultációkon vehetnek részt. A főelőadót a plébániakertben kérdezhetik tovább a témáról az érdeklődők. Keresztény üzletemberként a nem keresztény világban? címmel Héjj Tibor tart fakultációt a napközi udvarán. „A szegények evangelizálnak minket?, avagy az evangélium ereje a mi erőnk” címmel a Szent Egyed Közösség tart fakultációt a Sigil Galériában (református templom melletti épület, Váci út 21.) A református templom biblikus műhelynek ad helyet, ahol Radnóti Mária szociális testvér várja az érdeklődőket. A város felett magasodó kálvárián Brückner Ákos Előd, Somogyi Sándor és Várnai Péter atyák válaszolnak a fiatalok kérdéseire. A templomban a „keresők” számára tart előadást Kerényi Lajos atya.
Akik szeretnék megosztani gondolataikat a főelőadással kapcsolatban, tapasztalataikat a szegénység kérdésköréről, azokat kiscsoportos beszélgetések várják a Duna-parton. A plébániatemplom altemplomában a találkozó alatt csendes szentségimádás zajlik. Élő Könyvtár és Meghallgat-LAK műhely várja az érdeklődő fiatalokat a művelődési házban.
Az előadás végétől a szentmise kezdetéig lehetőség van gyónásra, lelkibeszélgetésre.
Az ősszel megkezdett szociológiai felmérés most tavasszal egy fókuszcsoportos interjúval folytatódik.
A találkozó helyszínén egész nap több ifjúsági szervezetet, lelkiségi mozgalmat, illetve programot bemutató standok várják az érdeklődőket, így például a Jó Pásztor nővérek, a szaléziak, a Kovászoló, az Emberhalászok, a jezsuiták, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület, a Kiáltás az Életért Egyesület, a Szent Egyed Közösség vagy a Chemin Neuf Közösség.
A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó részeként 1989 óta működik a Gyerekmaros, a fiatalabbaknak és a gyerekeknek szóló lelkinap, amelyen közel nyolcszáz gyerek vesz részt, korosztályok szerint öt altáborban (kis altábor: óvodások és 1. osztályosok, nagy I. altábor: 2-4. osztályosok, nagy II. altábor: 5-6. osztályosok, Kamaszmaros: 7-8. osztályosok, Diákmaros: 9-10. osztályosok).
Egy-egy altábor több kiscsoportot foglal magában, amelyekben 10–12 gyerek alkot közösséget egymással és csoportvezetőikkel. A szervezők a programokkal (kiscsoportos foglalkozás, közös imádság, énekek és sok-sok játék) igyekeznek hozzásegíteni minden résztvevőt, hogy valóban találkozhassanak Jézussal és az ő barátaival. A lelki épüléshez az ugyancsak korosztályonként megtartott hittan járul, majd a Gyerekmarosba bekapcsolódók közösen vesznek részt a szentségimádáson és a szentmisén is. A Gyerekmaros helyszíne a Szob irányában 10-15 percnyi gyaloglással elérhető Duna-part.
Magyar Kurír