2019. május 21. – Kedd

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_59671032_2296724277240108_6648496983503798272_o.jpg„Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek." 
Csodálom Isten békéjét, annyi békétlenség, izgágaság, veszekedés, háború van ebben a világban és a mi  Megváltónk mégis képes gyermekként közénk jönni karácsony éjszakáján és nyugodt akkor is amikor menekülni kell, akkor is amikor anyukája aggódva keresi Jeruzsálemben. Ráér, játszik a názáreti gyerekekkel, békésen növekedik kedvességben, bölcsességben. Nyilvános működését is ez az isteni nyugalom jellemzi. Názáretből elmegy a Jordán folyóhoz 52 km-t, megkeresztelkedik Keresztelő Szt. Jánosnál, szépen, szerre megszólítja az apostolait, hívja őket, hogy munkatársai legyenek, szisztematikusan bebarangolja szülőföldjét! Ráérősen, türelmesen tanít és amikor az apostolai türelme elfogy és elzavarják az okvetetlenkedő gyerekeket, Ő akkor is szelíd békességgel meginti őket és arra kéri, hogy engedjék hozzá jönni a gyerekeket. Jézus Krisztus békéjén sermmi nem fog ki, nagycsütörtök, nagypéntek komor szenvedése nem hozza ki Jézust a béketűréséből. Szelíden imádkozik, mennyei Atyját kéri, hogy bocsássa meg az emberiségnek az Isten-gyilkosság bűnét, hisz nem tudják, hogy mit cselekszenek. Mennyi békesség van Jézus Krsisztusban a feltámadás után is, milyen jó lenne ha valóban az Ő békéje a mi békénk is lehetne!? Nem Rajta múlik, Ő szeretettel felkínálja nekünk!!
Ezen a szép napon csendesedjünk el, nézzük mennyi békesség van bennünk? Ha egytől tízig osztályoznám a bennem lévő békét, vajon hányast adnék magamnak? Vajon a bennem lévő béke Jézus Krisztus békéje? Természetesen számba kell vennem a békétlenségem forrásait is, mi az ami nyugtalanít, zavar, feszültséget okoz bennem és körülöttem? Mennyire reálisak ezeknek a feszültségeknek az okai? Mit tettem, teszek azért, hogy ezek a békétlenségek bennem és körülöttem megoldódjanak?
Szent Ferenccel együtt kérjük Jézus Krisztust, hogy minket is tegyen a béke hordozóivá, hogy a családomban, a társadalomban -  melyet úgy tűnik ezer darabra akar tépni a nyugtalanság, a nagyravágyás, a hitetlenségből fakadó félelem - békét tudjak vinni. 
Szeretettel, 
Csaba t.
ASSISI SZENT FERENC IMÁDSÁGA
Uram, adj türelmet,
Hogy elfogadjam amin nem tudok változtatni,
Adj bátorságot, hogy megváltoztassam,
Amit lehet, és adj bölcsességet,
Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.
Uram, tégy engem békéd eszközévé,
hogy szeressek ott, ahol gyűlölnek,
hogy megbocsássak ott, ahol megbántanak,
hogy összekössek, ahol széthúzás van,
hogy reménységet keltsek, ahol kétségbeesés kínoz,
hogy fényt gyújtsak, ahol sötétség uralkodik,
hogy örömet hozzak oda, ahol gond tanyázik.
Ó Uram, segíts meg, hogy törekedjem,
nem arra, hogy megvigasztaljanak, hanem hogy én vigasztaljak,
nem arra, hogy megértsenek, hanem arra, hogy én megértsek,
nem arra, hogy szeressenek, hanem hogy én szeressek.
Kép: Gyerekeink Ferenc pápával Roma ragyogó ege alatt
Evangélium
Az utolsó vacsorán mondott beszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: „Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom, ahogy a világ adja nektek. Ne nyugtalankodjék szívetek, és ne csüggedjen! Hiszen hallottátok, hogy azt mondtam: Elmegyek, de visszajövök hozzátok. Ha szeretnétek engem, örülnétek annak, hogy az Atyához megyek, mert az Atya nagyobb nálam. Előre megmondtam nektek, mielőtt megtörténnék, hogy ha majd bekövetkezik, higgyetek. Már nem sokat beszélek veletek, mert jön a világ fejedelme. Rajtam ugyan nincs hatalma; hogy azonban megtudja a világ, hogy szeretem az Atyát: úgy cselekszem, amint az Atya meghagyta nekem.”  
Jn 14,27-31a