Bővebben: Testünkből templomot építeniA csíksomlyói pünkösdi búcsút május 27-én, pünkösd szombatján tartották a csíksomlyói búcsút a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, a Hármashalom-oltárnál. A fogadalmi búcsú főcelebránsa Kovács Gergely gyulafehérvári érsek volt, vele koncelebrált Massimo Fusarelli OFM, a ferences rend miniszter generálisa, Albert Schmucki OFM definitor generális, Felföldi László pécsi püspök, Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök, Tamás József nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspök és Fazakas Márton csornai premontrei apát. A búcsú mottója: „Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!” A mindatot Assisi Szent Ferenc imájából választották, mivel idén van a 800. évfordulója annak, hogy a ferences rend pápai jóváhagyást nyert. A búcsún részt vett a magánlátogatáson Erdélyben tartózkodó Novák Katalin köztársasági elnök, Áder János korábbi köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és a mintegy három-négyszázezerre becsült zarándoksereg. Urbán Eriknek, az erdélyi ferences provincia elöljárójának, a 2023-as csíksomlyói pünkösdszombati búcsús szentmise szónokának beszédét adjuk közre.

Bővebben: CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ 2023Minden évben több százezer ember zarándokol Somlyóra és vesz részt a Szűzanya tiszteletére tartott körmeneten, szentmisén. A csíksomlyói Mária-kegyhelyre, a Szűzanya csodatevő szobrához való pünkösdi zarándoklat kiemelt vallási esemény. Csíksomlyó most is a katolikus székelység hírneves búcsújáró helye. Most már a más vallású keresztény hívek is szívesen vesznek részt a búcsújárásban. A Szűzanya iránti tiszteletben a buzgóság az idő múlásával sem lankad. Év közben is szüntelenül özönlik a nép Somlyóra Máriát tisztelni, köszönteni, előtte imádkozni. 1990 óta minden évben több százezer ember zarándokol Somlyóra és vesz részt a Szűzanya tiszteletére tartott körmeneten, szentmisén.

Bővebben: Mindenki, aki szeret, Istentől valóII. Tavadrosz kopt pátriárka köszöntötte Ferenc pápát. Május 10-én, szerdán az általános kihallgatáson jelen volt és köszöntőt mondott II. Tavadrosz alexandriai pápa, kopt ortodox pátriárka, aki Ferenc pápa meghívására érkezett a Vatikánba, hogy megemlékezzenek Szent VI. Pál és III. Senuda történelmi találkozásának ötvenedik, illetve kettejük 2013-as találkozásának tizedik évfordulójáról.

Bővebben: Fából faragott szentek a csíksomlyói pünkösdi búcsún Fába vésett szentjeink címmel nyílik kiállítás a marosszentannai Demeter József fafaragó műhelyében készült alkotásokból május 25-én Csíksomlyón, a volt községháza épületében. A pünkösdi búcsú programjába illeszkedő tárlaton több mint ötven, stációkat ábrázoló domborművet, valamint Mária, az apostolok, illetve Árpád-házi szentek faragott szobrait tekinthetik meg az érdeklődők.

Bővebben: A Salus Populi Romani Mária-kegyképFerenc pápa minden apostoli utazása előtt és után is lerója kegyeletét a Salus Populi Romani (a római nép védelmezője*) Mária-kegykép előtt. Magyarországi apostoli látogatása alkalmával is így tett. A kegyképet a Santa Maria Maggiore-bazilika főhajójában őrzik, a kegykép számára V. Pál pápa által építtetett kápolna oltára felett. A kegykép a középkor óta különös tiszteletnek örvend. A rómaiak veszélyek, szerencsétlenségek elhárítása érdekében keresik fel, Mária közbenjárását kérve, így a kápolna zarándokhellyé vált.

Alkategóriák

1. oldal / 430