Bővebben: Miért szentelünk gyertyát Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén?Katolikus falinaptárunkba az is oda van írva, az ünnep neveként, hogy Urunk bemutatásának ünnepe. Ez már sejteti, hogy miről van szó. A IV. században a jeruzsálemi keresztények a Karácsonyt lezáró ünnepként ünnepelték Urunk bemutatását. Tudniillik a bibliai alapok oda nyúlnak vissza, amit a Lukács evangéliumban is ír, hogy a hithű zsidó asszony a szülés után a 40. napon vált tisztává, hogy gyermekét, főleg első szülött fiát bemutathassa Istennek a templomban. Elment tehát a templomba, Jeruzsálembe, és odaadta Istennek, hogy Ő rendelkezzen vele. Az Úr Jézus édesanyja, Mária is ezt tette. Ekkor történt, írja Szent Lukács, hogy Simeon az öreg főpap karjába vette a kisgyermeket és mintha jövendölt volna, imádságot mondott: „Most már elbocsáthatod szolgádat, Uram, szavaid szerint békességben, mert szemeim meglátták szabadításodat, melyet minden nemzet számára készítettél, hogy világosság legyen: kinyilatkoztatás a pogányoknak, és dicsőség népednek, Izraelnek.” Nos, erre a bibliai eseményre nyúlik vissza ez a IV. századi ünnep, ami a Karácsony lezárása is volt, 40 nappal Karácsony után.

Bővebben: Több mint 26 ezerrel kevesebb magyar Hargita megyébenTöbb mint 26 ezerrel kevesebb magyart írtak össze tavaly Hargita megyében a 2011-es cenzushoz képest, mégis csaknem egy százalékponttal nőtt a magyarság aránya Románia „legmagyarabb” megyéjében – derült ki a román statisztikai intézet keddi közleményéből, amelyben területi bontásban közölt ideiglenes adatokat a tavalyi népszámlálásról.

Bővebben: Ej, ráérünk arra még!Dorottya gondolata filmjéről: "A Pató Pál úr vers rá akarja ébreszteni az olvasót arra, hogy a folytonos halogatás nem viszi előre az embert. Meg kell tanulnunk szembenézni a valósággal, és keményen harcolni a boldogságért. Kisfilmünk szereplőjének megadatott a boldogság, de képtelen volt törődni vele, eltolta magától szeretteit, és a végén már nem ért rá bepótolni az elvesztett időt."

Bővebben: Így örülnek Assisiben a ferences testvérek nővérüknek, a hónakEgész Umbriát hó borította január 23-án, hétfőn. Az assisi ferences szerzetesközösség tagjai gyermeki örömmel üdvözölték a hópelyheket. „Kedves testvérek, megérkezett nővérünk, a hó!” – kiáltja a videofelvételen nevetve a brazil Rafael testvér az Assisi Szent Ferenc-bazilika felső szintjének hóborította terén.

Alkategóriák

1. oldal / 425