Ne engedjük el egymás kezét!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_94472.jpgA hagyományostól eltérő helyszínen, korábbi dátumon, de a szokottnál is vidámabban ünnepelte idén a Szövetség Napját és a Gyermeknapot a dévai Szent Ferenc Alapítvány.

Tekintettel Ferenc pápa június 1-jei látogatására, idén május 18-án került sor az alapítvány hagyományos ünnepére, mely a szeszélyes időjárás miatt a marosillyei Bethlen-szülőházból ezúttal Dévára költözött. Az ünnepi szentmisét a ferences templomban celebrálta fr. Főcze Bonaventúra, dévai plébános és Böjte Csaba ferences szerzetes, aki prédikációjában arra biztatta a jelenlévőket, hogy szorítsák kitartóan egymás kezét, ne engedjék, hogy egy-egy vita, nézeteltérés, anyagi nehézség miatt megszakadjon, elmérgesedjen egy-egy kapcsolat. – Isten már a teremtéskor szövetséget kötött az emberrel, melyet Jézus Krisztus által újított meg. Arra hív mindannyiunkat, hogy ápoljuk ezt a közösséget, Vele és embertársainkkal, akiket mellénk rendelt, hogy szeretetben éljünk, egymás kezét fogva támogassuk társunkat a Felé vezető úton. És Isten soha nem kér tőlünk lehetetlent. A döntés viszont rajtunk múlik: megfogom-e a reám bízott társam kezét? – mutatott rá prédikációjában a hitre, szeretetre épülő egyéni döntés fontosságára Csaba testvér. Az ünnepséget követően, a szövetség napja kapcsán elmondta: – A világban a legtöbb szenvedést az okozza, hogy elengedjük egymás kezét. Reggel bemegy a munkás a munkahelyére, és a vállalkozó azt mondja, nincs már rá szüksége. És jön egy-egy lány, asszonyka, férfi sírva, hogy otthagyta őt a barátja, férje, felesége. És ő sem tudja pontosan miért. Könnyen felrúgjuk az egymással kötött szövetségünket. Ez a 6000 gyermek is azért van itt, mert sok anya és apa, akikre Isten rábízta őket, elengedik a gyermekük kezét. Úgy gondolom, nagyon fontos lenne, hogy újragondoljuk az életünk szövetségkötéseit. Nagyobb léptékben is. Egy néphez tartozunk. El szoktam mondani, hogy Árpád vezér itt Dévától nem messze szövetséget kötött az itt élő népekkel. És el tudnám képzelni, hogy ha lenne egy Árpád-lelkületű, kaliberű ember a Kárpát-medencében, meghívná az itt élő népeket egy majálisra és a népek vezetői megújíthatnák ezt a vérszerződést, hogy igen, mi magyarok, románok, szászok, szerbek, szlovákok, akik itt élünk, együtt közösen tündérkertté akarjuk tenni a Kárpát-medencét. És ebbe a szövetségbe én bevonnám a jó Istent is, mert biztos, hogy neki is az lenne fontos, hogy ne kivonuljunk erről a földről, hanem a sírás, fájdalom földjét tegyük az öröm, jókedv otthonává, Isten országává.
Az ünnepi szentmise alkalmával Csaba testvér külön köszönetet mondott a dévai Szent Antal plébánia ifjúsági kórusának, plébánosának, hogy megfogták a feléjük nyújtott kezet, és eljöttek, hogy együtt tegyék szebbé ezt az alkalmat.  
A beígért ünnepi műsort az alapítvány házának udvarában a dévai Renaissance Együttes gyermekcsoportja és az alapítványnál nevelkedő gyermekek korabeli tánccal nyitották meg, majd táncházba hívták a vidámságra könnyen kapható közönséget is. Ezzel meg is történt a ráhangolódás Berényi Nagy Péter, azaz Tücsök Peti kezet, lábat, szívet, szájat megmozgató műsorára. Merthogy a Békéscsabáról érkezett művész, aki mellesleg földrajz–rajz szakos tanárként kezdte pályafutását, 33 éve eldöntötte, hogy nem a katedráról, hanem a színpadról szeretne a gyermekekhez szólni, pontosabban olyan vidám párbeszédet kialakítani velük, amelyben mindenki önmaga lehet, mozoghat, nevethet, visíthat, rajzolhat, úgy, hogy közben a társára is figyel, és együtt örül vele. Hát ez a gyermeki móka Déván is mozgalmasra és nagyszerűre sikeredett. Így az egyre forróban tűző napon jól jött a közönségnek egy kis pihentető előadás, amikor nyugodtan üldögélhettek a padon, és elismerően ámulhattak a rögtönzött színpadon pörgő, forgó Bekecs Néptáncszínház produkcióján. Benő Barna, a táncszínház vezetője elmondta: Nyárádszeredából érkeztek és Küküllő menti, illetve mezőségi táncokat hoztak az alapítvány gyermekeinek. A délután folyamán azonban a Legendák kertjében című táncjátékkal is megörvendeztették a dévai közönséget, majd a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok záró előadásaként bemutatták Lupényban az Ember az embertelenségben című táncjátékukat is.
A dévai szövetség napja és gyermeknap közös lakomával zárult. – A Communitas Alapítvány és Bethlen Gábor Alap támogatásával, az alapítvány munkatársai a szokásos ízletes gulyással és kaláccsal vendégelhették meg a gyermekeket és mindazokat, akik velünk együtt ünnepeltek – mondta Varga Csaba, a rendezvény házigazdája, megköszönve a támogatást és az alapítvány barátainak aktív jelenlétét a szép ünnepen.
www.nyugatijelen.com