Könyvbemutató: Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_MartonAronpuspokkinyvbemut20.jpgMagyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezésében Nagy Mihály Zoltán–Denisa Bodeanu: (Le)hallgatásra ítélve Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960) című kötetét mutatják be február 20-án, 18 órakor a csíkszeredai Lázár-ház dísztermében (Gál Sándor utca 9.).

Márton Áron püspök közel nyolcvanezer oldalnyi titkos megfigyelési anyagából tavaly jelent meg az első forráskiadvány. Ebben az 566 oldalas kötetben a püspök dolgozószobájában 1957 és 1960 között elhangzott, a Securitate által lehallgatott beszélgetések átirataiból válogattak a szerzők, elsősorban olyan dokumentumokat, amelyeknek kétségtelen az egyháztörténeti, kortörténeti relevanciája. A kötet összeállítói, illetve a bevezető tanulmány szerzői Denisa Bodeanu és Nagy Mihály Zoltán történészek. Nagy Mihály Zoltán szerzővel, Gálfalvi Ágnes szerkesztővel és Tamás József nyugalmazott püspökkel Lázár Csilla, a Márton Áron Múzeum igazgatója beszélget. A könyvbemutató házigazdája Tóth László főkonzul.
 „A beszélgetésen arra keressük a választ, mit jelent ez a kiadvány a Márton Áron-kutatás, illetve az egyháztörténeti kutatás szempontjából, hogyan gazdagítja ez a »lehallgatás-történet« a 20. század közepéről való tudásunkat. Arról is beszélgetünk, milyennek ismerte meg a titkosszolgálat a püspököt, és – eredeti szándékától függetlenül – milyen képet hagyott róla ránk, későbbi generációkra. Azt is megvizsgáljuk, hogy az egykor élőszóban elmondott, az írott szövegek szerkesztettségét nélkülöző megszólalások hogyan viszonyulnak a püspök gazdag írásos hagyatékához, és a püspök által egykor munkatársainak, papjainak, híveinek adott utasítások és tanácsok a mai olvasóban milyen gondolatokat, érzéseket ébresztenek” – mutat rá Lázár Csilla. A kötetben közölt ötvenhét beszélgetés rövid áttekintése mellett szó lesz a püspök megfigyelésének egyéb, a bevezető tanulmányokban összegzett módszereiről is, illetve arról, miért vallott egyértelmű kudarcot a kommunista titkosszolgálat Márton Áron püspök ellehetetlenítésében.
www.liget.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„A legnagyobb gyógyító az, aki örök célokat tud felmutatni az embereknek, aki felemeli az égre a tekintetüket, értelmet ad létezésüknek akár jólétben, egészségben, akár nehézségek között élnek.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. április 4. szombat, Izidor napja van. Holnap Vince napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A Szentlélek száll rád...

Az Istennek, aki a világot teremtette, nem adhat életet egy földi apa, csak maga az Isten.  Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube