Idén 800 éves Szent Ferenc Meg nem erősített regulája

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_OFM_ORG_13.jpgAssisi Ferenc, miután Istent keresve kivonult Assisiből, először remete-bűnbánó életet kezdett. A városon kívüli elhagyatott templomokat kezdte helyreállítani, s az ugyancsak városon kívüli leprásokat ápolta. Szegény és egyszerű életmódjához egyre több polgár, majd egyre több klerikus is csatlakozott. Ahogy a testvéri közösség létszáma megnövekedett, szükség volt arra, hogy az evangéliumi életforma, amelyet III. Ince pápa 1209-ben szóban jóváhagyott, írásba foglalt regulaként is mércéül szolgáljon.

Az 1221-ben íródott Meg nem erősített regula oly mértékben közvetíti Ferenc evangéliumi látásmódját, hogy anélkül a Szent Ferenc-i karizma vagy a két évvel később pápai bullával megerősített regula nem igazán érthető.
A Kisebb Testvérek Rendjének legfőbb elöljárója (miniszter generális), fr. Michael Perry összehívta a testvérek nagykáptalanját. A rend nemzetközi gyűlése idén májusban lett volna Manilában, a járvány miatt azonban július 3-18. tartják meg Rómában.
Ferences Média, 2021
Fénykép: ofm.org