Az Univerzum kezdete

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_274722155_496210015468502_5297370995564823827_n.jpgAz Univerzum kezdetével kapcsolatos egyik legérdekesebb kérdés éppen az, hogy mi létezett az Univerzum kezdete előtt. 

Minden, amit nagyjából ismerünk, nagyjából 13,8 milliárd évvel ezelőtt kezdett formát ölteni, amikor az Univerzumot alkotó összes anyag egyetlen pontban összpontosult. A Világegyetem ebből a kezdeti szingularitásból keletkezett, egy olyan „pontból”, ahol a viselkedését leíró összes funkció szingularitást mutat. Semmi, amit ma láthatunk és ismerünk nem létezett ez előtt a pillanat előtt. Ebben a kiindulópontban a világegyetem összes tömege egyetlen, végtelen sűrűségű pontba tömörült, amely kisebb volt, mint egy atom.
Majd egy hatalmas, kozmikus robbanás, az ősrobbanás hatására létrejött az univerzum. Steven Weinberg, Nobel-díjas fizikus így írja ezt le: "A világegyetem hőmérséklete mintegy százezer millió fok körül volt abban a legkorábbi időpontban, amelyről egyáltalán beszélhetünk, vagyis az ősrobbanás pillanatában. Ez sokkal melegebb, mint a legforróbb csillag közepe. Annyira forró, hogy a közönséges anyag: a molekulák vagy az atomok egyik összetevője sem, sőt még az atommagok sem tudták volna összetartani."2 Így folytatja: "Az univerzum fénnyel volt tele."
Ez kísértetiesen hasonló ahhoz, amit a Bibliában olvashatunk: „Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. ... Akkor ezt mondta Isten: Legyen világosság! És lett világosság.”3 A fény tehát nem az anyagból, hanem a kijelentésből keletkezett. Csak egy kimondott szó: "Legyen világosság!"