A nagycsaládosok vendége lesz Sólyom László

ImageHolnap reggel fél órára a csíkszeredai nagycsaládosok egyesületének vendége lesz Sólyom László köztársasági elnök.

 

 

 

Az esemény előzményeiről és jelentőségéről Dánél Sándor beszélt.

Az Erdélyi Családszervezetek Szövetségének alelnöki, valamint a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládosokért elnöki tisztjét betöltő Dánél Sándor elmondta, 2007 tavaszán levélben hívták meg csíkszeredai látogatásra Sólyom Lászlót. Az államelnök udvarias válaszában az állt, hogy keresi a megfelelő alkalmat a találkozásra. Tavaly Budapesten, az augusztus 20-i ünnepi körmenetben aztán lehetőség nyílt a személyes találkozásra, és szót válthattak az elnökkel egy székelyföldi találkozó lehetőségéről. A magyarországi Nagycsaládosok Országos Egyesülete 20. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen jelen volt Sólyom László, az erdélyi családszervezetek vezetői itt megújították meghívásukat.
Ilyen előzmények után értesítette a csíkszeredai magyar konzulátus a nagycsaládosok egyesületének vezetőjét, hogy a hétvégi elnöki látogatás alkalmával alkalmuk nyílik a Sólyom Lászlóval tervezett megbeszélésre. A nagycsaládosok a Segítő Mária Gimnázium dísztermét választották ki az esemény színhelyéül, ahol a helyi nagycsaládok – gyermekek, szülők, nagyszülők – találkozhatnak a magyar köztársasági elnökkel.
Miért fontos számukra ez a találkozó? A kérdésre Dánél elmondja, Sólyom László több alkalommal utalt a családszervezetek által képviselt értékekre. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének alelnökeként arra szeretné kérni az elnököt, képviselje érdekeiket Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt. Gondolnak itt a nemzetközi érvényességű tagsági kártyára, amely kedvezményeket biztosítana utazásnál, kulturális intézmények, illetve sportesemények látogatása esetén, valamint a Magyarországon létező főállású anyaság intézményesítésére az egész Kárpát-medencében.
A Sólyom Lászlóval tervezett holnapi találkozón a csíkszeredai nagycsaládok mellett jelen lesznek az Erdélyi Családszervezetek Szövetségének küldöttei is.
Takács Éva, Hargita Népe