Európai magyar papi konferencia Passauban

ImageAz Európában szolgálatot teljesítő, külföldi magyarok lelkipásztori ellátásáért felelős magyar lelkipásztorok április 27. és 30. között Passauban tartották szokásos évi konferenciájukat, amelyre Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom–budapesti segédpüspök hívta őket. 

 A konferencia első napján Boldog Gizella halálának 950. évfordulója alkalmából sírjánál tartották a nyitó szentmisét, amelynek a végén elhelyezték a tisztelet jelét kifejező virágokat Szent István első magyar királyunk feleségének, majd passaui apátnőnek a sírjánál, akinek példáját állította szentbeszédében Cserháti Ferenc püspök a résztvevők elé.

A konferencia továbbképző előadásait Szentmártoni Mihály jezsuita, a Pápai Gergely Egyetemen Lelkiségi Intézetének vezetője tartotta, és a napi szentmiséken is ő mondta az elmélkedéseket. Az egyik fő téma a papi identitás volt, amely megőrzésének elsődleges eszköze a rendezett imaélet és a helyes istenkép.
A konferencia harmadik napját a lelkipásztori beszámolóknak szentelték. Cserháti püspök beszámolt Ausztráliában tett lelkipásztori útjáról, majd elsőként szólalt fel Kiss G. Barnabás OFM, a püspök Egyesült Államokban élő delegátusa, aki már évek óta rendszeresen részt vesz európai kollégáinak éves találkozóján. Az ezt követő lelkipásztori beszámolókban az Angliából, Ausztriából, Belgiumból, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, és Svájcból érkezett lelkipásztorok megosztották egymással örömeiket és nehézségeiket.
A két és fél napos együttlétet záró szentmise után április 30-án Cserháti Ferenc püspök áldásával térnek haza a részt vevő magyar lelkipásztorok állomáshelyeikre, hogy a feltámadt Krisztussal való találkozást közösen átélve és egymás példáján fellelkesülve áldozatosan végezzék tovább lelkipásztori szolgálatukat – közölte szerkesztőségünkkel Németh László olaszországi magyar főlelkész.
Magyar Kurír