II. Szeretet Napok Sopronban

ImageHétvégén második alkalommal rendezi meg a Soproni Határok Nélkül alapítvány, a Soproni Szeretet Napokat.

 

 

 

 

Jelentette be a péntek délelőtti sajtótájékoztatóján, az alapítvány alapító tagja Tóth Mariann.

A Szeretet Napok szervezői a Böjte Csaba ferences szerzetes nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítványt kívánják támogatni, az önzetlen adakozásban bízva. Böjte atya első Déván megnyitott árvaházát további 11 létrehozása követte Erdélyben és mára hazánkban, Iván és Csobánka községben működtet hasonló intézményt a Szent Ferenc Alapítvány.
Szombaton gálavacsora és gálaműsor várja az önzetlen támogatókat a Közgazdaságtudományi Kar Erzsébet utcai Campuszán. Az est belépőjén túl árverés szolgálja a jótékony célt. Adakozásra nyújt még lehetőséget

Böjte Csaba Szent Mihály templomban, vasárnap fél tízkor tartandó szentmiséje, valamint délután a Fő téren még rendezendő Szeretet Napi adományműsor. A szervezők remélik az elmúlt év több mint 3 millió forintos támogatást idén is átnyújthatják a dévai árvák javára, A rendezvény 28 soproni civil szervezet összefogásával valósul meg.

 

Elmélkedés:


Fő védnöke: az elmúlt évhez hasonlóan Fodor Tamásné, védnökei a Corvin lánccal kitüntetett zeneszerző Szokolay Sándor, az Erdélyi Kör elnöke Ury Előd és a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora Prof.Dr. Faragó Sándor.

soproni krónika 


 

Szeretetnapok a dévai árvák megsegítésére

A szolidaritás azt jelenti: befogadni a nehéz helyzetbe jutott családok gyermekeit, otthont adni nekik, és a legjobb szándék szerint próbáljuk nevelni őket, hogy minél többen legyenek olyanok körülöttünk, akik az életükkel, az életükben tudják dicsérni Istent. Ezért jó élni – mondta Böjte Csaba. 
Életet kaptunk Csaba testvértől, a lehető legnagyobb dolgot a világon, elindított az életben, és megmutatta nekünk, hogy van értelme az életnek – mondta Galaci Emőke, a Déváról érkezett fiatalok egyike a soproni Fő téren.
- Köszönjük a soproniaknak a segítséget, megtiszteltetésnek tartjuk, hogy itt lehetünk és táncolhatunk. Emőke Csaba testvér szeretetotthonában nőtt fel, és ma már Csíkszeredában jár főiskolára.
- Csaba testvér a lehető legnagyobb dolgot adta nekünk, olyant, aminél nagyobbat egy szülő sem adhat – fogalmazott a lány, aki 1999-ben került a dévai otthonba.
- Bátorságot, szeretetet, bizalmat az eljövendőkre, ezt kaptam Csaba testvértől – sorolta tovább Fülöp Tibor. Ő 1995 őszén talált otthonra Déván, és ma már a dévai egyetem hallgatója.

 

Image

 

 - Mindannyian úgy tekintünk Csaba testvérre, mint egy apára – László Pál, aki szintén annak a nyolc fiatalnak egyike, akik tánccal is felléptek Sopronba, ezt tartotta fontosnak elmondani, hozzátéve mindehhez: – Szeretet, bátorságot, erőt, jólétet biztosít nekünk, egy családot. Felkarolja az árva gyermekeket és segíti őket, jó nekünk hozzá tartozni.
-És jó összetartoznunk – vette vissza a szót Emőke, akit igaz testvérként fogtak közre a fiúk, hogy aztán együtt vonuljanak a színpadra bemutatni a széki táncrendet, a Déváról érkezett társaikkal: Mihály Hajnalkával, Dénes Edittel, Szeles Mónikával, Kapucs Róberttel, Máté Árpáddal és Garda Róberttel.
    A színpadi produkciókat megelőzően fővédnökként dr. Fodor Tamásné, Zsuzsa asszony jelenlétében dr. Fodor Tamás polgármester és Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke köszöntötte a Fő téren a Déváról érkezett vendégeket és az egybegyűlteket. Az egymás iránti törődésből, a szeretetből táplálkozó adakozás értékére hívták fel a megszólalók a jelenlévők figyelmét, hasonlóképpen a szombat esti gálaműsorhoz, ahol a rendezvény fővédnökeként dr. Fodor Tamásné, Zsuzsanna asszony arról szólt, hogy az Istentől kapott szeretetet nekünk csak osztogatni kell, mert kifogyhatatlan.
      A dévai árváknak a mindennapokhoz szükségük van a jelenlévők, és minden jó szándékú ember adományára is.
Image

Az őszi nap, pedig beragyogta a Fő teret, fényt és meleget adott, és a szívek is fénnyel és melegséggel teltek meg. Egy asszony lépett Csaba testvérhez. Pénzt szorongatott a kezében. Oroszországból jött valamikor, tudja, hogy kicsoda Csaba testvér, tudja, hogy mit tesz – mondta és átadta az adományt. Aki látta ezt, mind azt érezte: ezt a pillanatot nem lehet elfelejteni.

Közben zengett a Fő tér a muzsikától, ropták a táncot a Pendelyes, a Lajta együttesek táncosai. A mai nap bevétele, az eladott süteményért, a borért kapott pénz mind a dévaiak megsegítésére szolgált. Az előző esti vacsorát, amelyen csaknem egymillió forint gyűlt össze, a Soproni Szakács Club biztosította olyan patinás soproni éttermek támogatásával, mint a Mediterrano, Solar, Juventus, Papa Joes, Lővér, Perkovátz ház, BW Pannonia, Arcus, Tornáczos, Fehér rózsa, Vadvirág, Graben, Puskás. A gálavacsorán dr. Fodor Tamás polgármester és Abdai Géza alpolgármester is jelen volt, együtt a helyi közélet több, ismert személyiségével együtt.

Image 

 

Immár Erdély-szerte 43 otthonban, 1500 gyerekről és fiatalról gondoskodik a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, 150 munkatárs segítségével – tudtuk meg Böjte Csaba szerzetestől.
     Minden gyermeknek megvan a maga története, gondja, bánata, öröme; nem vagyunk egyformák: mindenki máshoz ért, de mindenkit valamire szánt Isten, mindenki értékes, hiszen mindenki kapott valamilyen tehetséget.
     ,,A szolidaritás azt jelenti: befogadni a nehéz helyzetbe jutott családok gyermekeit, otthont adni nekik. A legjobb szándék szerint próbáljuk nevelni őket, hogy minél többen legyenek olyanok körülöttünk, akik az életükkel, az életükben tudják dicsérni Istent. Ezért jó élni – mondta Böjte Csaba. 

Image

 

A Szent Mihály templomban tartott délelőtti szentmise határokon, több száz kilométeren is át lelki közösséggé kovácsolta a soproniakat a nagy ,,dévai családdal”, akik immár az egész Erdély területét behálózó szeretetotthonok lakói és dolgozói együtt. Aki részt vett a gálavacsorán, vagy a szentmisén, vagy akár a Fő téri rendezvényen, az ennek a közösségnek ma valamilyen módon tagjává vált, és biztosan segített is  – adománnyal, jó szóval, szándékkal, tettel –, mert nem tehetett másképp, hiszen – amint azt Böjte Csaba mondta – ,,ezért jó élni.”



B. Tóth Éva