Álomkovácsok?

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_csoport.jpgAz Ágyai Olosz Lajos Általános Iskolában közel 5 éve indult be az a délutáni foglalkozás, melynek során a hátrányos helyzetű gyermekek órák után az egyik osztályteremben gyülekeznek, ahol meguzsonnáznak, majd hozzáfognak a másnapi leckeíráshoz, -tanuláshoz.

 

 

 

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_fiu2.jpgKoncsek Éva második éve foglalkozik a gyermekeknek a felkészítésével, ami a dévai Szent Ferenc Alapítvány anyagi támogatásával zajlik. Naponta 13, pénteken 12 órakor érkezik az iskolába, ahova magával hozza az elkészített szendvicseket és a meleg teát a 21 gyermek számára. Közülük 2 felső tagozatos, míg a többi elemis. Miután meguzsonnáznak, hozzáfognak a munkához. Akinek nem világos a házi feladat elkészítése, annak megmutatja, elmagyarázza, ahányszor szükséges. Ha befejezték, meséket olvasnak, a gyermekbibliából idéz nekik részleteket, társasjátékokon vesznek részt. Készülnek a december 4-én, Nagyszalontán sorra kerülő szavalóversenyre, ahol 6 diákja vesz részt. December 7-én a simonyifalvi sportcsarnokban szervezik a közös Mikulás-napi ünnepséget, amelyiken ők is részt akarnak venni. A kiszállások kapcsán a legnagyobb gond a jármű, amit a polgármesteri hivataltól szeretne elkérni. A Szent Ferenc Alapítványtól a gyermekek rendszeresen ruhákat, lábbeliket kapnak, ami könnyít a szülők beszerzési gondjain. Koncsek Éva folyamatos kapcsolatban áll a szülőkkel, akik igen értékelik a felkészítő munkát, ami nemcsak a kicsinyek, de számukra is nagy segítséget jelent, hiszen a legtöbbjüknek nem kerülne ideje, de talán tehetsége sem lenne az otthoni tanulásnak a nyomon követéséhez. Az Alapítvány mellett a Nagyszintyei Polgármesteri Hivatal is segíti a felzárkóztató programot, mivel a diákok rendelkezésére bocsátotta az Olosz Lajos szülőházában lévő nagytermet. Erdős Bálint polgármester ígérete szerint, az épületben vezetékes vízzel működő mosdót, illemhelyet építenek a diákok számára. Koncsek Éva 5-6 évig helyettesítő tanítóként dolgozott, a felkészítő azonban ahhoz képest több törődést, felelősségérzetet igényel, mivel itt nemcsak pedagógusnak, hanem mindenről gondoskodó anyukának is kell lennie. Megszokta ezt a munkát, amit szeretne sokáig folytatni.
A felzárkóztatóban résztvevőknek a legtöbbje otthon nem tudna tanulni, közéjük tartozik az éppen hiányzó, V. osztályos Illyés Bertalan is, akinek mindkét szülője elhunyt, idősebb testvérénél lakik.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_fiucska3.jpgOtthon nem kell tanulással vesződni
Borbély Lóránték öten vannak testvérek, akik közül ketten járnak a felkészítőre, ahova azért szeret járni, mert otthon már nem kell házi feladatokat írnia, tanulással vesződnie. Amióta ide jár, jobban megy a tanulás, amire nagy szükség is van, mert ha megnő, autószerelő vagy taxis szeretne lenni.

 

Nőtt az osztályzata
Vékony Árpád negyedikes, még 7 testvére van, akik közül 4 nála idősebb, de nem akadt segítsége a tanulásban. Amíg otthon tanult, 6-os alatt volt az átlagosztályzata, ami 7-esre emelkedett, amióta a felzárkóztatóra jár. Legjobban a matematikát kedveli, még nem tudja, hol szeretné kamatoztatni matektudását. Annyit azonban máris eldöntött: futballista akar lenni.
Inkább magyarul
Novac Rafaelának még 11 testvére van Aradon. Maga az ágyai nagymamánál lakik, itt kezdte el az elemit is, magyarul. Jól boldogul, negyedikes korára már csak enyhe akcentus-hiba érződik a magyar beszédén. Ezzel együtt, nem akar a kolónián lévő román nyelvű elemibe járni, mert az messze van. Meg aztán, a felső tagozaton amúgy is magyarul kellene tanulnia. Azért jár a felkészítőre, mert nagyanyja nem tud magyarul, ezért nem segíthet a tanulásban. Legjobban a román nyelvet szereti, amiből csak jelese van. Ha felnő, rendőr szeretne lenni.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_kislany1.jpgEsély
Az azonos sorsú gyermekekből összeverődött nagycsaládként működő felzárkóztató csoport kicsiny tagjai nagykorú terveket, álmokat dédelgetnek. Habár csak magukra számíthatnak, reménykedjünk, hogy sikerül valósággá kovácsolniuk álmaikat. Amelyekhez talán az egyetlen esélyt nyújthatja az uzsonnával járó, szervezett tanulás, aminek a biztosításáért elismerés jár a támogatóknak, a szervezőknek egyaránt.
Balta János