Katolikus templomokban robbantottak Srí Lankán, 207 halott és 450 sebesült

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_sri-lanka-terror191421.jpgHárom templomot, három szállodát és egy állatkerttel szemközti épületet ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Srí Lankán, olyan helyeken, ahol turisták nagy számban megfordulnak. 207 ember meghalt, további 450 pedig megsebesült. Azonosították a robbantókat - jelentette a helyi média.

50 zsoltár 
Könyörülj rajtam, Istenem, hiszen irgalmas és jóságos vagy,mérhetetlen irgalmadban töröld el gonoszságomat! 
Mosd le bűnömet teljesen, tisztíts meg vétkemtől! 
5Gonoszságomat beismerem, bűnöm előttem lebeg szüntelen. 
6Egyedül teellened vétettem, ami színed előtt gonosz, azt tettem. Te igazságosan ítélkezel, s méltányos vagy végzésedben. 
7Lásd, én vétekben születtem, már akkor bűnös voltam, mikor anyám fogant. 
8De nézd, te az igaz szívben leled örömöd – taníts meg hát a bölcsesség titkára! 
9Hints meg izsóppal és megtisztulok, moss meg és a hónál fehérebb leszek! 
10Hadd halljam örömnek és boldogságnak hírét, s ujjongani fognak megtört csontjaim. 
11Fordítsd el arcod bűneimtől, s töröld el minden gonoszságomat! 
12Teremts új szívet belém, s éleszd fel bennem újra az erős lelkületet! 
13Ne taszíts el színed elől, és szent lelkedet ne vond meg tőlem! 
14Add meg újra üdvösséged örömét, erősíts meg a készséges lelkületben! 
15Akkor utat mutatok majd a tévelygőknek, és megtérnek hozzád a bűnösök. 
16Ments meg a vértől, üdvösségem Istene, s nyelvem áldani fogja igazságosságodat. 
17Nyisd meg, Uram, ajkamat, és szám hirdetni fogja dicsőségedet. 
18Az áldozatok nem szereznek neked örömet, ha égőáldozatot hozok, nem fogadod el. 
19Áldozatom a bűnbánó lélek, az alázatos és töredelmes szívet nem veted meg. 
20Jóságodban, Uram, légy kegyes Sionhoz, építsd fel újra Jeruzsálem falait! 
A támadásokat a fővárosban, Colombóban, illetve annak környékén lévő szállodáknál, templomoknál követték el,  a hotelek között belvárosi ötcsillagosok is vannak. 
A katolikus templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt. 
Colombóban egy Szent Antalról elnevezett templomot ért támadás. A két vidéki: a fővárostól északra lévő Negombo város Katuvapitijai Szent Sebestyén-temploma, a másik pedig a keleten lévő Batticsaola városban van.
A közösségi oldalakra felkerült egyik videó szerint az egyik templomban a tetőburkolatot is leszakította a robbanás.
Az első hírek még két templom és két szálloda elleni támadásról szóltak. A detonációk egyszerre, helyi idő szerint 8:45-kor történtek, amikor  
a templomokban húsvétvasárnapi szentmisét tartottak. 
Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként.
A 20 milliós lélekszámú Srí Lanka lakosainak közel 10%-a katolikus vallású, de vélhetően több külföldi hívő is volt a templomokban, akik a szigeten töltik a húsvéti szabadságukat. Külföldi áldozatokról vagy sérültekről nem érkezett információ.
A pénzügyminiszter, Mangala Samaraweera Twitter-posztjában azt írta, hogy  a támadások jól összehangolt gyilkossági kísérlet, súlyos testi sértés és az anarchia megalkotása volt. 
Hozzátette, hogy sok ártatlan embert öltek most meg.
Egy másik miniszter, Harsha de Silva pedig szörnyű jelenetként írta le a Szent Antal-szentélyben látottakat. Azt írja, sok testrészt látott egészben.
Attól tartanak, hogy a támadásnak köze van a terroristákhoz, de egyelőre még egy ilyen szervezet sem vállalta magára.
Újabb robbantások
A hetedik robbantás az S. S. Jayasinghe Ground közelében történt Dehiwalában. 
Az első hírek szerint ketten meghaltak, és többen megsérültek, őket kórházba vitték. 
A felrobbantott épülettel szembeni állatkert is bezárt. A biztonsági szolgálat ellepte a környéket, lezárták a területet. 
Nem sokkal ezután pedig egy nyolcadik robbantás is volt, Colombo Dematagoda Maha Wila Udyanaya területén. Itt egy öngyilkos merénylő robbantott, és három rendőr is meghalt a támadásban.
Még több robbantás?
Jól átgondolt, megszervezett támadássorozatot követtek el Srí Lankán, és lehet, hogy még nincs vége - mondta el Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
A szakértő szerint feltehetően tamil vagy szingaléz terroristák lehettek a robbantók, ebben az országban a muszlimok inkább áldozatok szoktak lenni. Gyarmati azt is hozzátette, hogy előbb-utóbb egy szervezet vállalni fogja a cselekményeket, ami azért lehet kedvező fejlemény, mert azután már nem várható újabb merénylet. 
Gyarmati szerint Srí Lanka egyik fő bevételi forrása a turizmus, ami egy ilyen eseménysorozat után visszaeshet. 
A három megtámadott templom egyike Batticaloaban volt, Srí Lanka keleti partján. A sérültek nagy részét a város oktató kórházában kezelik.
Sok fekete füstöt láttunk, és aztán sokan kértek segítséget, hoztak sérülteket a templomból. Hozzánk a robbantás 40 áldozata került, 25 holttest, amik közül 5 annyira megégett, hogy nagyon nehéz azonosítani őket. - mondta el a kórház igazgatóhelyettese, Dr. Julaveerasingam Mohanakumar.
Hozzátette, hogy öt halott gyerek is került a kórházba, és bár pontos számot egyelőre még nem tudott mondani, de 15 gyerek biztosan maradandó sérülést szenvedett.
A robbantássorozat után
A robbantások után ideiglenesen blokkolták a közösségi oldalakat, beleértve a Facebookot, a Vibert és a WhatsAppot is.
Az elnök rendőrségi kijárási tilalmat rendelt el ma este 18 órától holnap reggel 6 óráig. 
Minden szabadságon lévő rendőrt berendeltek szolgálatba. 
Az oktatási miniszter, Akila Viraj Kariyawasam bejelentette, hogy minden állami iskola zárva lesz április 22-én és 23-án is. Az egyetemeken elhalasztották az összes vizsga időpontját.
A parlament pedig rendkívüli ülést tart holnapután - jelentette be a parlament szóvivője, Karu Jayasuriya. 
A védelmi miniszter, Ruwan Wijewardane bejelentette, hogy 
beazonosították a robbantókat, és hajtóvadászatot indítottak ellenük. 
Hozzátette, hogy minden szükséges intézkedést meg fognak tenni az országban működő, szélsőséges csoportok ellen. 
A gazdaságügyi miniszter Twitteren jelentette be, hogy 7 embert, akiknek közük lehet a robbantássorozathoz, őrizetbe vettek.
Colombo repülőterán is szigorították a biztonsági intézkedéseket: minden utasnak a járata indulása előtt négy órával kell megérkeznie a repülőtérre. Sőt, kísérők be sem léphetnek a terminálépületbe, csak az utasok. 
A legsúlyosabb terrorista cselekmények Srí Lankán
1996. január 31. - Colombóban felrobbantották a Központi Bank épületét. Az öngyilkos merénylők egy robbanóanyaggal megrakott robogóval követték el a merényletet. A halálos áldozatok száma 80.
1998. március 5. - Colombóban nagy erejű bomba robbant az egyik forgalmas üzleti negyedében. 28 ember meghalt, és 235-en sebesültek meg.
1999. december 18. - Srí Lanka fővárosában két választási gyűlésen egy időben hajtottak végre bombamerényletet. Az egyik merénylet célpontja az államfő, Csandrika Bandaranaike Kumaratunga asszony volt. Az államfő jobb szeme sérült meg. A merényletben 21 ember meghalt, 110 megsebesült. A másik merényletet az Egyesült Nemzeti Párt választási nagygyűlésén követték el. Életét vesztette 10, és megsebesült 70 ember.
2000. április 12. - Hét ember életét oltotta ki, és majd 70 személyt sebesített meg egy pokolgép robbanása a Srí Lanka keleti részén lévő Trincomalee-ban egy koncerten.
2006. június 15. - Egy autóbusz elleni aknavető-támadás legkevesebb 64 halálos, és mintegy negyven sebesült áldozatot követelt. A buszon főleg iskolás gyerekek utaztak.
2006. október 16. - Az ország északkeleti részén, Dambulla város közelében tamil lázadók a haditengerészet egy konvoja ellen követtek el öngyilkos merényletet, 102-en vesztették életüket.
2007. január 6. - Hikkáduva üdülőhely közelében robbantásos merényletet követtek el egy személyszállító busz ellen. Tizenöt utas életét vesztette, és csaknem 30-an sérüléseket szenvedtek.
2008. január 31. - Pokolgépes merényletet követtek el egy iskolabusz ellen, 18 ember, köztük 11 gyermek meghalt.
2008. február 2. - Pokolgép robbant egy autóbuszon az ország középső részén fekvő Dambulla városban. Legalább húsz ember vesztette életét, mintegy ötvenen pedig megsebesültek.
2008. február 3. - A Colombo főpályaudvarán elkövetett öngyilkos merényletben legalább heten meghaltak, százan megsebesültek.
2008. április 25. - Felrobbantottak egy autóbuszt Colombóban, a merényletben 23 ember életét vesztette, többtucatnyian megsebesültek.
2008. június 6. - Colombóban pokolgépes merényletet követtek el egy autóbusz ellen. A merényletnek legkevesebb 21 halálos és 47 sebesült áldozata volt. Később Kandi város környékén szintén egy buszban lépett működésbe egy pokolgép. Két ember meghalt, húsz pedig megsebesült.
2009. február 9. - Visvamadu város közelében egy menekülttábor ellenőrzőpontjánál felrobbantotta magát egy tamil nő. Legkevesebb 28 ember meghalt, 90 megsebesült.
2009. március 10. - Matara városban öngyilkos pokolgépes merényletben tízen meghaltak, és harmincöten megsebesültek. A Mohamed próféta születésére rendezett ünnepi menetben hat miniszter vett részt, Mahinda Vidzseszekara, a postaügyi és távközlési tárca vezetője megsebesült a merényletben.
www.origo.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ma 2019. július 16. kedd, Valter napja van. Holnap Endre és Elek napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Szentföld

A mohamedánok elfoglalták a Szentföldet, meggyalázták a szent helyeket, meg akarták szállni Európát, és le akarták igázni a kereszténységet. Lecsaptak a zarándokokra, sokakat megöltek, szemüket kiszúrták, kezüket levágták, a nőket meggyalázták.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube