Január 18-a Piroska napja

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_1265280541.jpgIsten éltesse a Piroskákat!

Szent László király és rheinfeldi Adel­haid leánya volt (1088–1134). Bár az Ortodox Egyház avatta szentté, tiszteletét a Görög Katolikus Egyház is átvette. Kétéves volt, amikor édesanyja meghalt, és hét, amikor édesapját is elvesztette. Könyves Kálmán udvarában nevelkedett. Huszonöt éves korában eljegyezték a bizánci trón­örökössel, Ioan­nész Komménosszal. A házasság megkötéséhez Piroskának át kellett térnie az ortodox hitre, amelyben az Eiréné (Irén) nevet kapta. Jó császárné és hitves lett, aki kitűnt elődei közül az államügyekben való jártasságával. Többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között. Nyolc gyermeke született.
A vagyonra mint az uralkodás eszközére tekintett. Férjével együtt alapította a konstantinápolyi Pan­tok­rator-mo­nostort és a vele egybeépített ötvenágyas kórházat, amely később a középkori Európa és az Arab Birodalom kórházépítései során is mintaképül szolgált. Piroska sűrűn fogadott szentföldi zarándokokat, küldötteket magyar földről, és soha nem fordított hátat a szülőhazájának. Mozaikképét a Hagia Szophia a mai napig őrzi.
Piroska latin-magyar eredetű név; jelentése: régi, egykori, tiszteletre méltó.
Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.
Amennyiben ebből indulunk ki, akkor negyven napig még bőven élvezhetjük a téli időszak szépségeit, ugyanis ma fagypont körül alakult a hőmérséklet Vajdaságban.
Az előrejelzések szerint hasonló lesz az idő az elkövetkező napokban is. A hajnalokon -4, -5 fok várható, míg napközben fagypont körül alakul a hőmérséklet.
A hosszútávú előrejelzések azonban ellentmondanak Piroska napjának, ugyanis az előttünk álló hét derekától kisebb felmelegedés kezdődik, a jövő hétvégén pedig már 7-8 fok is lehet napközben. Számottevő csapadékra nincs kilátás.

 

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„A sötétség nem valami. A sötét a fény hiánya. A pokol a szeretet és a jóság hiánya, Isten hiánya. A poklot, az örök büntetést nem az Isten teremti, hanem az ember teremti istentelen életével.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2020. február 20. csütörtök, Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A rossz úton járó ember szenved...

A rossz úton járó ember szenved saját rosszasága miatt már itt a földön is.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube