Katolikus közéleti személyiségek is aláírták a petíciót az élet igenlő társadalomért és gazdaságért

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_eletigenylo.jpgSzáz közéleti személy támogatásával a Magyar Természetvédők Szövetsége aláírásgyűjtést indított az életigenlő társadalom és gazdaság érdekében. Az aláírók – köztük Székely János szombathelyi megyéspüspök és több ismert katolikus közéleti személyiség – gyökeres változásokat szorgalmaznak a koronavírus-járvány utáni időkre.

Az első aláírók között olyan ismert katolikus közéleti személyek is megtalálhatók, mint Bándi Gyula, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője; Baritz Sarolta Laura OP közgazdász; Nobilis Márió, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola adjunktusa; Puchard Zoltán építőmérnök; Tóth Gergely, a Kaposvári Egyetem tanszékvezetője és Zlinszky János biológus.
A petícióhoz csatlakozók a társadalom széles rétegeit reprezentálják: a tudományos élet képviselői, mint Báldi András ökológus, Bándi Gyula jogtudós, Baritz Laura Sarolta OP és Köves Alexandra közgazdász, Náray-Szabó Gábor akadémikus, Zlinszky János biológus; egyházi vezetők, mint Fabiny Tamás evangélikus és Székely János katolikus püspök; művészek, mint Döbrösi Laura színész és Kollár-Klemencz László zenész; önkormányzati vezetők, mint Laki György polgármester, az Éghajlatvédelmi Szövetség alelnöke; civil szakértők, mint Gyulai Iván ökológus, Győri-Dani Lajos szociális szakember, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány és Sipos Katalin, a WWF Magyarország vezetője; közéleti személyiségek, mint Lányi András író és Schiffer András ügyvéd.
Éger Ákos, az aláírásgyűjtést elindító Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke elmondta, hogy a koronavírus-járvány rámutatott globalizált életünk fenntarthatatlanságára.
A problémák okait abban látják, hogy túl sok erőforrást vettünk el a természettől, közösségeinket alárendeltük egy életidegen gazdaságnak, kényelmünkre és anyagi fogyasztásunkra koncentráltunk, önhitté váltunk – azt gondoltuk, a hozzáállásunk okozta problémákat a tudomány és a technika meg fogja oldani.
Ahogy a fenntarthatóság sem egy-egy szakterület ügye, úgy az érte való cselekvés sem egy-egy társadalmi szereplő feladata. Az aláírók szerint gyökeresen kell változtatnunk, és a változásnak minden szintre ki kell terjednie: az egyéni, közösségi és az állami, gazdasági döntések szintjére is. A petíciót aláírók vállalásokat tesznek egyéni életükben és mint a helyi közösségek tagjai, illetve elvárásokat fogalmaznak meg a döntéshozók felé négy területen:
1. A természeti erőforrások fenntartható használatát! – Szükségesnek tartják az erőforrás-felhasználás minimalizálását, kevesebb és tartósabb termékeket, a természetkímélő gazdálkodás előmozdítását.
2. Globalizáció helyett lokalizációt! – Ösztönözni kívánják a helyi és országos önrendelkezés és önellátás erősítését, illetve a globális turizmusban, kereskedelemben és termelési láncban való részvétel csökkentését.
3. Felelős vállalatokat és pénzrendszerváltást! – Sürgetik a vállalatok és a bankok túlzott befolyásának csökkentését és elszámoltathatóságuk növelését, a családi és közösségi gazdálkodás előtérbe helyezését.
4. A gondolkodás és az erkölcs megújulását! – Fontosnak tartják a szemléleti változást, hogy a boldogságot a kényelem és a fogyasztás helyett a szeretetben és az igazságosságban keressük. Elvárják, hogy a politika és a gazdaság az erkölcsre, az igazmondásra és az együttműködésre épüljön, a társadalom aktív bevonásával.
A petíciót a Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján lehet aláírni.
Az első száz aláíró listája ITT tekinthető meg.
Forrás és illusztráció: Magyar Természetvédők Szövetsége
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. július 9. csütörtök, Lukrécia napja van. Holnap Amália napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Gondoljunk...

Gondoljunk az egyházüldözésekre, amikor vadállatokkal tépették szét őket, máglyán égették el, csonkították meg a katolikusok millióit, akik a pogányok vagy a más vallásúak hitét nem vették át.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube