Három pápával dolgozott együtt

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_puspok202012.jpgŐáltala, Ővele és Őbenne – ezzel a jelmondattal foglalta el püspöki székét Gyulafehérváron idén február 22-én az erdélyi római katolikus főegyházmegye érseki hivatalába beiktatott Kovács Gergely. A Gyulafehérvári Főegyházmegye harmadik érsekével, az 1011 éves egyházmegye 83. főpásztorával küldetéséről, hitéletről, egyházi és világi kihívásokról beszélget a Székelyhon Tv-ben Rostás Szabolcs.

Az érsek mindenekelőtt elmondja, miként sikerült leküzdenie a koronavírus-fertőzést, amely miatt kórházi ellátásra is szorult. Ahogy a mindennapi életünket is teljesen fölforgatta, ellehetetlenítette a járvány, ugyanígy van ez az én szolgálatomban is. Ugyanakkor az egyházi élet teljesen fölborult – vallja a főpásztor, aki elmondja, miként sikerül fenntartania a kapcsolatot az egyháznak a hívekkel az online világra áttért helyzetben.
Kovács Gergely érsek felidézi eddigi életútja fő stációit – szülővárosát, Kézdivásárhelyt, a gyulafehérvári szemináriumot, a Vatikánt –, ugyanakkor arról is beszél, hogy reformátusnak keresztelték, és saját elhatározásából tért át a római katolikus hitre. Beszámol a Szentszéknél kifejtett közel három évtizedes tevékenységéről, ahol ellátta a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetői tisztségét, és nem mellesleg három szentatyát is szolgált.
A katolikus érsek megfogalmazza Ferenc pápa tavalyi erdélyi látogatásának jelentőségét, arra is válaszol, mi a kereszténység legnagyobb kihívása a 21. században, ugyanakkor – egykori posztulátorként – kitér arra is, miként halad Márton Áron szentté avatásának ügye. Kovács Gergely érsekkel Rostás Szabolcs beszélget a Nézőpont e heti adásában.
www.szekelyhon.ro