A kenyai püspökök elítélik a tüntető fiatalok meggyilkolását

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_Kenyaipapok.jpgSzent Péter és Szent Pál utódai a kenyai püspökök kiállnak a fiatalok mellett. Imádkozzunk, hogy az egyik legfejlettebb afrikai országban, Kenyában is, az áldott béke napja beköszöntsön, 

Csaba t.
A Kenyai Katolikus Püspöki Konferencia (KCCB, Kenya Conference of Catholic Bishops) elítélte a többségében fiatal tüntetők elleni erőszakot – legalább 23 fiatal vesztette életét, több százan megsebesültek a június végi demonstrációkon.
Az országos szintű tiltakozást a kormány ellentmondásos új adótörvénye váltotta ki, melyre válaszul június 25-én, kedden demonstrációk, majd heves összecsapások zajlottak országszerte.
Nairobiban, Kenya fővárosában szerdán, 26-án már nyugodtabb, ám továbbra is feszült légkörről számoltak be a hírügynökségek; az ország lakossága próbálta felmérni a keddi összecsapások okozta veszteségeket, sokan még mindig sokkos állapotban vannak az események után.
Az eddigi információk szerint az elsősorban a nagyobb városokban zajló megmozdulásokban 23-an haltak meg és több százan megsebesültek.
Szerda késő este a kenyai média híradása szerint William Ruto elnök megtagadta a tiltakozást kiváltó törvény aláírását, és visszaküldte a parlamentnek módosításra. A történtek a két éve hatalomra került Ruto elnökségének eddigi legsúlyosabb krízisét jelentik.
Az elnök kedden a nemzethez intézett beszédében hazaárulásnak nevezte a demonstrációkat, és a katonaságot is bevetette a túlterhelt rendőrség támogatására. 
Az egyre magasabb megélhetési költségek miatt eddig is a kitörés szélén álló elégedetlenség múlt héten kontrollálhatatlanná vált, amikor a törvényhozók az adóemelést kezdték tárgyalni.
A kenyai püspökök közleményükben jelezték, hogy már korábban is tiltakoztak a 2024-es adóügyi törvényjavaslat, illetve általában véve a túlzott adóztatás ellen.
„Kérjük az elnök urat, hallgassa meg sokak szavát, és konkrétan reagáljon a jelenlegi helyzetre, amelyet a törvényjavaslat váltott ki” – mondták a püspökök, ugyanakkor óva intették a fiatalokat az erőszaktól, és attól, hogy a szélsőséges elemek befolyásolásának engedjenek.
„Mi, a Kenyai Katolikus Püspöki Konferencia nemrégiben hivatalosan is felvetettük a kormánynak a pénzügyi törvényjavaslattal kapcsolatos nagyon komoly aggályainkat. Nagyra értékeljük, hogy a nyilvános részvételből származó javaslatokra reagálva a törvénytervezeten néhány jelentős módosítás történt, de még mindig úgy érezzük, hogy néhány fontos javaslatunkkal nem foglalkoztak. Felszólítjuk a törvényhozókat, hogy a lelkiismeretük és a kenyaiak érdeke szerint járjanak el a törvényjavaslattal kapcsolatban” – olvasható a püspöki testület sajtóközleményében.
A püspökök kifejezték, megértik a fiatalok elégedetlenségét. A főpásztorok a múltban is kérték a kormányt, teremtsen olyan környezetet, amelyben a fiatalok tudásának van értéke, amelyben álláshoz jutnak, értelmes lehetőségekre lelnek. Erre azóta sem született terve a kormánynak – hangzott el a vád.
Az adózásból befolyó milliárdokból sok ezer fiatal számára lehetne munkahelyet teremteni – mutattak rá a püspöki konferencia tagjai, intve a kormányt, hogy a jelen krízist mint lehetőséget ragadják meg az újragondolásra.
A közlemény angol nyelven teljes egészében ITT olvasható.
Forros: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége
Fotó: Vatican Media
Magyar Kurír