A szír főmufti meghívta a Szentatyát

ImageAhmad Badr El Din El Hasszun szíriai főmufti meghívta XVI. Benedek pápát, hogy látogasson el országába a Szent Pál-év alkalmából. 

 

 

 

Damaszkuszban újságírókkal találkozva – akik a turizmusért felelős szír minisztérium meghívására érkeztek szakmai útra, a Népek Apostola útjának tanulmányozására – Szíria legfőbb muzulmán szunnita vezetője új lendületet adott a keresztény-muszlim párbeszédnek – adta hírül a Zenit.

„Azt szeretném tudatni a Szentatyával, hogy ebben az időszakban Damaszkusz az arab kultúra fővárosa, ugyanakkor a Szent Pál-év fővárosa is. Nagy öröm lenne számomra, ha a Szentatya elfogadná meghívásunkat, és ellátogatna idén Szíriába" – mondta a főmufti, és hozzátette: a látogatás előkészítése céljából személyesen is találkozna a pápával Rómában.
Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy szeretné személyesen elmondani a pápának azt, amiről ez év január 15-én Strasbourgban beszélt az európai parlamenti képviselők ünnepélyes ülésén: a népek békés egymás mellett élésének érdekében szükségesnek tartja, hogy a kultúrák között eredményes párbeszéd jöjjön létre a különböző vallások közös alapjából kiindulva, mert „a lélek kultúrája – legyen az keresztény vagy muzulmán – adja meg az emberiség számára saját erkölcsi dimenzióját". 
A főmufti reményét fejezte ki, hogy „a Vatikánnak szerepe lehet a béke virágának elültetésében a Közel-Keleten. A Vatikánnak fontos része volt a berlini fal leomlásában, és remélem, hogy hasonló szerepet tud játszani a béke földjén épülő fal ledöntésében is."
A Zenit tájékoztatása szerint a Szentatya különleges küldöttet kíván küldeni azokba az országokba, ahol Szent Pál életének nyomait őrzik.
Magyar Kurír