V. Európai Ferences Ifjúsági Kongresszus

ImageA ferences fiatalok augusztus 18. és 24. között Vilniusban tartják ötödik európai kongresszusukat, melynek mottója „A vértanúságon keresztül a feltámadásig”.

 

 

 Az ifjúsági kongresszus része annak az eseménysorozatnak, amellyel a 800 éves ferences karizmát ünneplik az egész világon. A találkozó programjában a közös imádságok és szentségimádás mellett zarándoklat is szerepel a litván ferences közösség és a helyi egyház szimbolikus helyeire. Ilyen többek között a vilniusi Három Kereszt dombja, amely a XIV. században vértanúhalált halt kisebb testvéreknek állít emléket, és a siauliai hasonló emlékhely, amelyet II. János Pál tett ismertté a világ számára. A kongresszus valamennyi előadását négy nyelvre fordítják majd: angolra, olaszra, oroszra és litvánra – olvasható a Radio Vaticana honlapján.

A ferences ifjúság első európai találkozójára 9 évvel ezelőtt került sor Santiago de Compostelában, ezután következett 2001-ben Portugáliában, 2003-ban Horvátországban és Szlovéniában, majd 2006-ban Olaszországban.
Litvánia idén ünnepli névadásának ezredik évfordulóját is, Vilnius pedig ebben az évben Európa kulturális fővárosa.
Magyar Kurír