Pünkösdre hangoló ünnepi kötet

Szent Ágoston-templom Jakab Antal termeBaráti hangvételben zajlott könyvbemutatónak adott otthont a napokban a Szent Ágoston-templom Jakab Antal terme.

 

 

A Húsz éve „szabadon” Csíksomlyón című gyűjteményes kötetet házigazdaként Pénzes József esperes-plébános, valamint a könyv anyagát szerkesztő és válogató Jakab Gábor kolozsvár-kerekdombi plébános, a Vasárnap és Keresztény Szó volt főszerkesztője ismertette a szép számban összegyűlt híveknek.

A kötet szerzője elmondta, az egyházmegye jubileumi évében azzal a szándékkal állította össze ezt az ünnepi kiadványt, hogy a pünkösdi búcsúkon elhangzott beszédek segítségével az idősebbek emlékezzenek, a fiatalabbak pedig ismerjék meg a búcsú múltját, legalább húsz évre visszatekintve. Jakab Gábor mindjárt ez előszóban hangsúlyozza: Isten szolgája, Márton Áron gyulafehérvári megyéspüspök kereken 60 évvel ezelőtt, 1949 pünkösdszombatját vezette földi életében az utolsó „szabad” csíksomlyói búcsús zarándoklatot. A népviseletbe öltözött és lóháton érkezett Áron püspökre a szerző mindössze 11 éves farkaslaki gyermekként emlékezik, majd folytatja: „A forró hangulatú fogadtatás és lelkes ünneplés, amely a kommunista diktatúrát megvető töltete miatt politikailag feszült helyzetet teremtett, ami annyira megijesztette az ateista rezsimet, hogy késedelem nélkül betiltotta a nyilvános búcsújárásokat hosszú-hosszú évekre, sőt évtizedekre”. Több mint negyven esztendő elteltével nyerte vissza a pünkösdi búcsú „szabad” jellegét, amire húsz év távlatából emlékezik vissza a szerző. 1990-től 2009-ig, pontosabban 2008-ig elhangzott ünnepi beszédek szöveges változatait gyűjtötte össze, az idei beszéd lejegyzését az olvasóra bízza Jakab Gábor, ezzel is mintegy búcsúra hívva őt. De nemcsak a beszédeket gyűjtötte egybe a szerző, hanem egyházi és világi jeles személyiségekkel készített interjúkat is. A fényképes illusztrációk és portrék sem hiányoznak a kötetből, amelynek a második, rövidebb fejezete a pünkösdi lélekről szól. Elmélkedéseket olvashatunk a bölcsesség, az értelem, a tudomány, a tanács, az erősség, a jámborság és az isteni félelem lelkéről.
A könyvbemutatót a Gyertyaláng ifjúsági csoport tagjai által felolvasott részletek, imák és dalok tették ünnepélyessé. A bemutató az ősi székely himnusz eléneklésével, illetve a kötetek dedikálásával ért véget.
Antal Ildikó