Összefoglaló Böjte Csaba Clevelandi látogatásáról

Csaba testvér előadásával, humorával, hol könnyeket, hol nevetést váltott ki a közönségből és egyöntetű volt a vélemény, hogy kivételes személyiség a vendégünk.


Csaba testvér és munkatársa Szilvai Livia a Magyarok Világszövetsége USA Országos Tanácsának meghivására október 18 és november 4-e között kilenc amerikai illetve kanadai városba látogatott, ahol magyar közösségekkel találkozott. A fogadó város Cleveland volt ahol nagy érdeklődéssel és szeretettel fogadták.

Programjait a szervezők igyekeztek változatosan összeállítani, így került sor az első napon városnézésre és a belvárosban található Clevelandi Magyar Történelmi Múzeum megtekintésére, ahol Fridrich Mária elnökassszony   és Szappanos István alelnök nagy szakértelemmel kalauzolta a vendégeket. A vendéglátók az atyát elkísérték a Mindszenty és a Kossuth szoborhoz is, ahol leróhatta kegyeletét.

A Nyugat Oldali Magyar Református Egyház termében tiszteletükre rendezett díszvacsorán Cleveland magyar közéleti személyiségei is részt vettek, többek között a különböző felekezeti egyházak lelkészei és más szervezetek képviselői. Csaba testvérnek ez volt az első nyilvános bemutatkozása a nagyszámú, Amerikában élő magyar közösség előtt. A atya beszélt az erdélyi árvaházak megalakulásának történetéről, sok ember önzetlen segítségéről és további terveiről. Jelenleg tíz gyermekmentő központ müködik Erdélyben, ahol hétszáz gyermeket gondoznak. Egy régi terve is megvalósulni látszik, Székelyföldön magyar iskolaközpont felépítését tervezi. Csaba testvér előadásával, humorával, hol könnyeket, hol nevetést váltott ki a közönségből és egyöntetű volt a vélemény, hogy kivételes személyiség a vendégünk. Az est kedves mozzanata volt az adományok ünnepélyes átadása, melyen többek között vitéz Falk Viktor, Molnár István és Berta Erika is köszönetet mondott az atya gyermekmentő munkájáért. Az Evangélikus Egyház Tamási Éva vezette énekkarának előadása jól illeszkedett az est hangulatához.

Másnap reggel Wadsworthban, Megyeri Sándor és Mária  MVSZ tagok villásreggelivel kedveskedtek, asztalukról nem hiányzott a családfő által frissen sütött házikenyér és a maga készítette házikolbász sem. Tőlük csak pár percre található a Lórántffy Idősek Otthona, az atya következő programjának helyszíne. Az otthon alapítójának Dömötör püspöknek felesége Erzsébet asszony szívélyesen fogadta vendégeinket és végigvezette Csaba testvért az otthonban, bepillantást engedve egy-egy szobába is. Így  került sor Berta Laci bácsi meglátogatására is,  kérte Isten áldását számára. Szívszorongató percek voltak. A látogatás végeztével Erzsébet asszony nagylelkű adományt nyújtott át az Otthon és a maga nevében is, az atya további munkájának megsegítésére. 

Szombat este Caroline Balogh a Hungarian Development Panel elnökasszonya otthonában fogadta vendégeinket, ahol Csaba testvér részletesen beszámolt gyermekmentő munkájáról. Jelen volt Megyimori John és Marika is, akiknek köszönhető, hogy ez a kedves találkozó létrejött.

A vasárnap reggel a Szent Erzsébet Templomban szentmisével kezdődött, a misét Antal András plébános és Böjte atya celebrálták. Délben a különböző felekezeti egyházak asztali áldásával jóízű ebédet fogyasztottak vendégeink. Megjelent Balázs Béla a clevelandi Székelyszövetség elnöke is, akinek az atya beszámolt az Erdélyben folyó munkákról. Az ebéd végeztével sietni kellett a Bocskai Rádióba, ahol a hallgatók kérdéseire élő adásban válaszolt az atya. Itt hallhattak a clevelandi magyarok az ún. „keresztszülő programról”, mely lényege egy-egy árva keresztszülőhöz való rendelése, aki havonta anyagi támogatást nyújt a gyermek nagykorúvá válásáig. Az adás alatt három család jelentkezett, akik vállalják a keresztszülőséget.

Vendégeink ezen az estén egy másik meghivásnak is eleget tettek, résztvettek a Magyar Múzeum évenként megrendezett Borkostoló vacsoráján. Csaba testvér asztali áldásával vette kezdetét a kellemes együttlét. Vendégeink asztalánál foglalt helyet Molnár László, Végh Dániel vállalkozók és kedves feleségeik valamint az MVSZ USA OT főtitkára Kádár Dániel és felesége, akiknek nagymértékben köszönhető az atya és munkatársa  Budapest-Cleveland utazási költségeinek előteremtése. És itt kell hálás szeretettel megemlíteni az MVSZ USA OT tagjait is, akik anyagilag szintén a szervezők segitségére voltak.

Az atya clevelandi 3 napja alatt több száz emberrel találkozhatott akik személyesen hallhatták az évek óta tartó erdélyi gyermekmentő munkáját.

Cleveland után vendégeinket időrendi sorrendben a következő városokban fogadták: Detroit, Sarasota, New York, Chicago, Los Angeles, Toronto, Ottawa, Montreal.

Cleveland, 2OO5. november 6.

MVSZ USA OT Sajtószolgálat

 

"Újra együtt ! Magyar állampolgárságot minden magyarnak!"