Csaba testvér Montreálban és Ottawában

Beszámoló

Böjte Csaba O.F.M ottawai és montreáli látogatásáról (2005. nov 2-5.)


Böjte Csaba O.F.M. a dévai gyermekmentő misszió alapítója és Szilvai Lívia a Dévai Szent Ferenc Alapítvány külkapcsolatokért felelős munkatársa 2005 november 2.-án, szerdán kora reggel érkeztek a montreáli repülőtérre. Ezután mintegy kétórás autóút következett Ottawába, Kanada fővárosába, ahol Dr. László László plébános magyarországi és erdélyi útja miatt helyettese, Péter atya fogadta őket, és az ottawai római katolikus egyházközség vendégszeretetét élvezték.

Szerdán este 7 órakor kezdődött az ottawai Magyar Házban az “Utazások egy szerzetessel” c. film vetítése, melyet  Böjte Csaba előadása követett. A hozzászólások rendjén Nt. Péter László ottawai református lelkész meghatott szavakkal tolmácsolta a hallgatóság köszönetét a szép estéért.

Az ottawai magyar rendezvények látogatottságához és a hétköznapi alkalomhoz képest jelentős számú, mintegy hatvan ottawai magyar háromezer dollárt gyűjtött össze a dévai gyermekek javára.

2005. november 3.-án csütörtökön az ottawai magyar református lelkész, Nt. Péter László fogadta közös reggelire a vendégeket ill. a római katolikus lelkész kollégát, amelyen szóba került Böjte Csaba O.F.M. esetleges jövőbeni nyugat-kanadai útjának a terve is.

A vendégek, újabb kétórás autóutat követően visszatértek Montreálba, ahol a helyi Magyar Otthon, az idősek otthona ebéddel várta őket, melyen Böjte Csaba útjának montreáli előkészítői vettek részt.

 Délután három órakor Dr. Csejtei István, a Magyar Köztársaság montreáli főkonzulja fogadta őket hivatalában. Délután öt órakor a montreáli Bethlen Gábor Irodalmi és Baráti Kör elnöke, Joó Klára vacsoravendégei voltak, aki egyben csütörtökön az éjszakai szállást is biztosító házigazda lett.

Csütörtök este hét órakor a montreáli Magyar Otthonban vetítéses előadásra került sor, melynek során a “Csillagösvény” c. film lett bemutatva. A mintegy negyven idős magyar 1.500 dollárt adományozott a gyermekek részére.

A pénteki nap városnézésre lett fordítva, benne egy közös ebéddel a szervezőkkel,  úgy mint Joó Klára, a Bethlen Gábor Irodalmi és Baráti Kör képviseletében, valamint a montreáli látogatás fő eseményének házigazdái, György Attila László lelkész és Maráz István főgondnok, világi elnök a Montreáli Első Magyar Református Egyház képviseletében.

Péntek délután öt órakor a vendégek  György Attila László református lelkész otthonában vacsoráztak a lelkészcsalád és Maráz Mihály egyházközségi pénztáros társaságában.

Este hét órakor a református templom társadalmi termében a montreáli magyarság egyházai lelkészeinek, a montreáli magyar főkonzul, a montreáli magyarság szervezetei vezetőinek a jelenlétében mintegy száznegyvenen tekintették meg a “Csillagösvény” c. filmet, majd hallgatták ezt követően Böjte Csaba O.F.M előadását. Ezután kávé és sütemény lett felszolgálva, így a szünetben kilakult kötetlen beszélgetés egyben szeretetvendégség is volt. Az est végén a résztvevők gyertyát gyújtva megkérték Böjte Csaba atyát, november 4.-e lévén, hogy imádságban emlékezzen meg az 1956-os  elesettekről és az országból a megtorlás miatt elmenekültekről.

Vendéglátói zárszavában György Attila László református lelkész ünnepélyesen felkérte Böjte Csaba O.F.M. testvért, hogy amint szívén viseli az árvák sorsát, a ma  is még mindig árva 15 milliós magyar nemzetnek is  legyen lelki értelemben való édesapja, és hogy imádságaiban hordozzon minket, az amerikai kontinensre szakadt magyarokat is, hiszen itt az idő, hogy újra mindnyájan egyek legyünk.

A montreáli magyar közösség jelenlévő tagjai mintegy 7.100 dollárt gyűjtöttek össze a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei részére. Ottawa és Montreál tehát közösen mintegy 11.600 dollárt adott össze a jó ügy támogatására.

Szombatra virradólag Böjte Csaba O.F.M. a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség és Ft. Deák Ferenc plébános, jezsuita atya vendége volt. A délelőtti órákban találkoztak a Római Katolikus Egyház kebelén működő Montreáli Magyar Iskola gyermekeivel és tanáraival, valamint résztvettek az iskola gyermekeinek szavalóversenyén. Majd ugyanitt közös ebédre került sor az egyházközség vezetőivel és az iskola tanáraival. Az ebéd utáni szűkre szabott időben a vendégek megtekintették a Montreáli St. Joseph katedrálist Ft. Deák Ferenc plébános kalauzolásában.

A repülőgép 18.40-kor hagyta el az 2005.esztendő utolsó észak-amerikai állomását, a montreáli kifutópályát, és vasárnap reggel 11.15-kor landolt Budapesten.      

György Attila László


a csatolt képen a lelkészek balról jobbra:

Nt. György Attila, Magyar Református Egyház, Montreál

Nt. Szabó Péter, Magyar Presbiteriánus Egyház, Montreál

O.F.M. Böjte Csaba, Ferences Rend, Déva

Ft. Deák Ferenc, plébános, Montreál