Két éves a Csíkianyák levelező listája

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_csakegy-k.jpgKöszönöm a jókívánságokat, mire megírom az összefoglalást, már 20-a van, de megígértem:-).

A Csíkianyák lev.lista 2009. okt. 18-19-én született, amikor fiunk világrajövetele előtt 5 héttel fészekrakási ösztöneimet éltem, és első fázisban a szűk baráti körömből kerültek ki a meghívott édesanyák. Aztán a csoport bővült, mire félévesek lett a lista, 230 főt számoltunk, egy évesen pedig nagyjából 350-et.
Akik elsőkként csatlakoztak sok színes élményben részesülhettek, voltak heves viták egyik-másik témáról, szervezési, moderálási békétlenkedések, de immáron visszatekintve azt mondhatom, így kovácsolódhat össze egy többé-kevésbé ismerős-ismeretlen csapat, nem beszélve arról, hogy azon a két apán kívül, akik egyedül nevelik gyereküket,és úgy gondoltuk, hogy mindenképpen közöttünk van a helyük, mára már 601 főt számolunk, vagyis 599 nőőőőt:-) egy helyen.
A lista elsősorban a Csíki-medencében élők információcserélő, tapasztalat-megosztó, családi, babás, mamás, gyerekes programokat megosztók virtuális találkozóhelye, másodsorban az innen elszármazott, vagy ide letelepedett anyukák helye, de mindig is létezett konkrét közös találkozóhelyünk, először 2009 október végétől a Zsombori Gabó által felajánlott Petőfi utcai Kaptárban tartottuk találkozásainkat, gyerekeink szülinapi ünnepléseit, tematikus foglalkozásainkat az ünnepekre készülődve, különféle meghívottaink fogadását, vagy csak a kötetlen hangulatban zajló babás-mamás találkozásainkat, majd a sors kezének köszönhetően (és a szervezésnek is természetesen:-)), éppen egy utolsóelőtti Kaptáros meghívást követően, Böjte Csaba atya felajánlásában, 2011. január 8-án ünnepi mise után átvehettük a Müller utcai Albert atya-ház kulcsát, mely a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tulajdona, és rendeltetésétől számítva mindig segítséget kívánt nyújtani más önkéntesi munkákat szorgalmazó civilszervezeteknek is. 3 havi egyeztetés után, nagyjából a lev.listás kapcsolatoknak köszönhetően, kialakult egy 12 főből álló csapat, akik megalapítottuk a Csíki Anyák Egyesületét, és egyesületünk március elejétől jogerősen végzi önkéntesen, önzetlenül munkáját, ezekről az eseményekről többé-kevésbé tudtok már.
A listát is az egyesület működteti, és folyamatosan megpróbálunk a többség "kedvében" járni, újítani, frissíteni, megmaradni a lista eredeti céljainál. Ebben megértéseteket, türelmeteket köszönjük.
A statisztikai fonalat újra felvéve, számolásaim alapján az utóbbi egy évben kb. 250 anyuka jelentkezett, ill. kapott meghívást a listára, 5-6 személy hagyott el minket, 26 meghívottunk volt, 15 gyerekfoglalkozás, számtalan babás találkozás az Albert házban, 4 koncertünk, egy tüntetésünk decemberben, 2 nagyobb rendezvényünk (Születés hete májusban és Babahordozás hete okt-ben), de voltunk társszervezők a Gyereknapkor és a III., IV-ik Székelyföldi Családok Napján, résztvettünk egy utcai helyezetelemzésen (Walking Audit áprilisban a HMT Környezettakarékossági osztályával), de
hártom ízben gyűjtöttünk aláírásokat is különféle jogaink védelmében, és több híresebb rendezvényen képviseltettük magunkat, köztük a Szent Antal-napi gyermek- és liliomáldáson, Ezer Székely Leányon, Tusványoson, Városnapokon, de Hidegségben is.
Programjainkat igyekszünk bővíteni, az Albert atya-ház adta lehetőségeket maximálisan kihasználni, így jelenleg működik a Simó Márti-által vezetett ZeneBölcsi (mondókázás, gyerekdalok tanítása kicsiknek), és ZeneOvi ("színeskotta"-módszer megtanítása kiscsoportos, és nagyobb gyerekeknek), de van szülésfelkészítőnk is, mely Aranyóra címmel zajlik, és Vitos Marika kétgyerekes édesanya tartja, hamarosan újraindulnak a foglalkozások is, irodalmi körök a nagyobbaknak (Emő, Ruki és Tőzsér Kinga segítségével), de lesznek hordozós talákozások is (Tarczali Mónika és Elekes Olgi), babatorna, masszáz, és periódikus szűrések gyógytornászok beavatásával. Törekszünk.
Tudom, hogy az egyesület és a lista majdnem súrolja egymás határait, tul.képpen két testvérről beszélgetünk projekt szinten, akik igazából ikrek, csak időben megoldhatatlan volt a párhuzamos elindításuk, menedzselésük, de mindenképpen kiegészítik egymást.
Az eseménytárat megtaláljátok a Database alatti Csíkianyás eseményTÁR <http://groups.yahoo.com/group/csikianyak/database?method=reportRowstbl=13> táblázatban, igyekszem frissíteni időnként.
Észrevételeiteket, véleményeteket várjuk továbbra is, üdvözlettel a moderátori csapat nevében (Boros Kinga, Czirják Mesi, Tamás Júlia és Zsombori Gabó), ISTEN ÉLTESSEN minden csíkianyás csíki édesanyát!
Bea
BeaT.
CsAkEgy szitizen
0740068003