"Ha én nevelném ezt a gyereket, azt mondanám: semmi baj fiú"

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes megbocsátással kezdené a munkát, ha rábíznák a késelő kisfiút. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője az InfoRádiónak nyilatkozott.

Megbocsátana neki - Böjte Csaba ferences rendi szerzetes ezzel kezdené a munkát, ha rábíznák a Blaha Lujza téren késelő kisfiú nevelését. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője már több száz éhező, bűnöző gyereket mentett meg az elkallódástól.
A szerzetes az InfoRádiónak azt mondta: a társadalom kettészakadt, Erdélyben és Magyarországon is vannak olyan gyerekek, akik ha járnak is iskolába, nem tudnak felkészülni, bukdácsolnak, kimaradnak, és az utcán nőnek fel. "Nagyon fontos lenne foglalkozni ezekkel a gyerekekkel, hogy ne az utca nevelje fel őket, mert ez a jövőben is hihetetlen feszültségeket okoz majd" - tette hozzá Böjte Csaba.
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője hangsúlyozta: egy gyerek sem a Holdról pottyant, hanem Isten alkotása, aki nem teremt selejtet, mindenkibe beleteszi a kincseit, ezzel az alaphittel kell közelíteni a gyerekekhez.
"A pedagógusnak az éltető, felnevelő közeget kell biztosítania, ha ezt meg tudja tenni, meg tudja nyugtatni a gyereket, akkor az elkezd kibontakozni" - fogalmazott a szerzetes, hozzáfűzve: nem idegeskedni kell, nem kell félni egy ilyen gyerektől, hanem szeretni kell.
A fiú bűneire utalva Böjte Csaba azt mondta: az ember nem egy márványszobor, hanem egy folyamat, állandóan változik, alakul; a gyerekben benne van a rablógyilkos, de a nagy szent is.

Ha én nevelném ezt a gyereket, azt mondanám: "semmi baj fiú, meg kell nyugodni, te is látod, hogy rossz volt, ami eddig történt, újra kell kezdeni". "A testben, a csontokban benne van a vágy az összeforrásra, hiszem, hogy ez az életösztön ebben a gyerekben is megvan" - fogalmazott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője.

hirszerzo.hu