Délutáni foglalkozás indult Szentkeresztbányán

Mihály Tünde, az amerikai születésű magyar lány, három évvel ezelőtt, egy évre önkéntesnek érkezett a Szent Ferenc Alapítványhoz.

Mihály Tünde, az amerikai születésű magyar lány, három évvel ezelőtt, egy évre önkéntesnek érkezett a Szent Ferenc Alapítványhoz. Déván megismerkedett szentegyházi – októbertől immár – férjével. Egy hónappal ezelőtt az alapítvány támogatásával elindította a szentkeresztbányai Tamási Áron Általános Iskolában 25 gyermek számára a délutáni foglalkozásokat.
A csupa derű asszonyka nem ért rá azon gondolkodni, mekkora életformaváltást élt meg: eseménydús évek vannak mögötte, és láthatóan jól érzi magát nálunk és az iskolában. Éreztük bizalmát, amint fogadott, de még inkább, ahogyan a gyermekek hozzá fordulnak. Kezdte megismerni őket, családi hátterüket: a szülők dolgoznak, vagy félcsaládban élnek. Önállóak, talpraesettek, igénylik a figyelmet, hálásak a személyességért. Tünde érkezésük előtt előkészíti a falnivalót, szendvicseket, szörpös vizet. Egyelőre még nem tudnak meleg ételt főzni, nincs az iskolának étkezdéje, de remélik, erre is megoldást találnak. Az elemisták a négy óra foglalkozás alatt leírják a házi feladatokat, tanulnak másnapra. De jut idő készségfejlesztő, csapaterősítő játékokra is. Az iskolai év hátralevő hónapjait közösségépítésre is szánják. Benedek Klára, az iskola igazgatónője elmondta: örülnek a délutáni foglalkozásoknak. A szülők is szívesen engedik a gyermekeket. Már az V–VIII. osztályosok szülei is kérték, indítsanak a nagyobbaknak is hasonlót. Megdicsérte a csoportot: szorgalmasak és tisztán hagyják a tantermet. A tanítók értékelése szerint máris érződik a délutáni közös tanulás.
Amerikából jött Mihály Tünde szülei ’56-ban érkeztek az Amerikai Egyesült Államokba. Cleveland-Ohio-ban nagy magyar közösség él, de a családban is magyarul beszéltek – ehhez ragaszkodtak szülei. Hétvégi magyar iskolába járt, magyar templomba, néptánccsoportba, és cserkész közösségbe is. Tanárképzőt végzett és angol nyelvszakot, óvónőként dolgozott. Nem volt nyelvi nehézsége, de az elmúlt évek alatt sokat gyarapodott magyar szókincse.
(molnár)

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Jézus Krisztusnál semmi nyomát nem láthatjuk annak, hogy ember és ember között különbség lenne. Elismeri ugyan, hogy küldetése elsősorban a saját népéhez, „Izrael házának elveszett juhaihoz szól” [Mt 15,24], mert a szeretetnek koncentrikus körei vannak, nekem is elsősorban a saját gyermekeimet kell jóllakatnom, utána következnek a többiek, de ez nem jelenti azt, hogy ember és ember között különbség lenne. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. november 27. péntek, Virgil napja van. Holnap Stefánia napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Jó látni

Jó látni, hogy amikor egy kisgyerek ákombákom firkáját egy nagyobb szét akarja tépni, be akarja dobni a szemetes kosárba, a kicsi szembeszáll vele, hogy megvédje saját alkotását.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube