A szép élmények tesznek minket igazán gazdaggá

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_Csabat231226.jpgAzért vagyunk ezen a világon, hogy egymásnak ajándékai legyünk

A XXI. század embere individuális és önző lett, anyagias irányt vett a gondolkodása, holott a szép élmények tesznek minket igazán gazdaggá – hangsúlyozta Böjte Csaba a hirado.hu-nak adott interjúban. A ferences rendi szerzetes prédikált már börtönben és futball stadionban is karácsony másodnapján pedig Gyergyószentmiklóson a Godakó Ökölvivő Stadion ringjében tart hálaadó szentmisét, ugyanis a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tanulói pontot szereztek a junior világbajnokságon.
– Hogy készültek az ünnepekre?
A Fővárosi Nagycirkusztól kaptunk egy autót, amit berendeztünk mozgó betlehemnek. Szállást keresve a szentcsaládnak körbejártuk vele Erdélyt és elvittük Magyarországra is, a reményről szólt az utunk, amely december 23-án Budapesten ért véget, ahol a betlehemet szétbontottuk és minden jelenlévőnek adtunk belőle egy darabot, hogy vigyék csak haza és éljék át a szentcsalád befogadásának örömét.
– Lélekemelő gondolat, ám gyakran felülírja az ünnep lényegét a bevásárlási láz.
– Nagyon anyagias irányt vett a gondolkodás, holott a szép élmények tesznek minket igazán gazdaggá.
Déva mellett van egy börtön, ahol asszonyokat tartanak fogva, néhány éve meglátogattuk a rabokat egy busznyi gyerekkel énekeltünk nekik karácsonyi dalokat, én kicsit prédikáltam is, aztán a fiatalok átadták az ajándékokat. Hát olyan sírás-rívás lett belőle, hogy még a börtönparancsnok is törölgette a szemét.
– Mivel lepték meg idén a gyerekeket?
– Minden évben próbálunk maradandó ajándékot adni, amit a rozsda nem rág szét és a moly nem esz meg.
Nem tudunk örvendeni mások sikerének, nem tudunk egymásnak drukkolni, egymást lelkesíteni. Azon törtem a fejem, hogyan tudnám erre legalább a mi gyerekeinknek megtanítani. Kiderült, hogy a 99 százalékuk még soha sem volt nagy stadionban komoly focimeccsen. Ezért elmentem Sepsiszentgyörgyre és megkértem Diószegi László urat, a Sepsi OSK Aréna igazgatóját, hogy szervezzünk bajnokságot, Déli Harangszó Kupát.
Meghívtunk rá román, magyarországi, szerb és székely csapatot is. 2500 gyerek volt összesen az arénában és a drukkerek. Az elődöntő után a stadion kellős közepén tartottunk szentmisét, ezt követte a döntő. A bajnoknak a trófeát egy Hunyadi Jánost alakító páncélba öltözött vitéz adta át. Nagyon sajátos élményben volt részük a gyermekeinknek, a focistáknak és a szurkolóknak is. A drukkerektől meg is kérdeztem, hogy járnak-e rendszeresen szentmisére. Jópofa volt az egyik férfi, mikor bevallotta, hogy „atyám, mi nem vagyunk ultrák a templomban.”
A focistákat megajándékoztuk szentmisével, a gyerekeket futballmeccsel, így mindenki szép ajándékot kapott. Az igen vegyes gyülekezet minden tagja részt vett a szertatásban, együtt imádkoztunk, nem csak a foci meccsekért és futballistákért, hanem a sportért és azért is, hogy a karácsony olyan ajándékokat hozzon az emberiségnek, ami által valóban gazdagabbak leszünk.
A ferences rendi szerzetes Csender Levente íróval készített Füveskönyveinek rádióváltozatát július 31-én kezdi sugározni a Kossuth Rádió Rádiószínháza.
– Szokott még focizni?
– Már 65 év felett kevesebbet sportolok, de annak idején síeltem és persze fociztam is. Mostanában ringben is szoktam misézni, az év végi hálaadó misét is a ringben tartjuk december 26-án Gyergyószentmiklóson a Godakó Ökölvivő Stadionban.
– Elég extrém helyszín…
– A mi Urunk Jézus Krisztus istállóban született, és bizony nem válogatott, minden meghívásnak eleget tett. Ma is az ajtóban áll és zörget, aki megnyitja a szívét, az életét, ahhoz bemegy szeretettel és jósággal.
– Hogy került kapcsolatba a boksszal ferences szerzetesként?
– A pandémia alatt Déván 108 gyerek volt szűk családi körben. Kimenni ugyan nem lehetett, bokszolni viszont igen. Nagyszerű edző foglalkozott a fiúkkal, boksz táborokat szerveztünk szép csendben a bezárt állapotunkban és igen komoly eredményeket értünk el. Két fiatalunk idén kijutott a junior világbajnokságra Jerevánba és bizony pontokat is hoztak! Közel kétszáz gyerek jár különféle bokszedzésekre.
– A sport fejleszti a jellemet, tisztességes küzdelemre tanít.
– Bizony így van! A focit és a bokszot is támogatom. A sportban nincs olyan elv, hogy a szegény kis árváknak muszáj ezt is, azt is adni, ott meg kell küzdeni a sikerekért. A mai embernek pont erre van szüksége, hogy az önmagába vetett hitét, bizalmát elnyerje és reális eredményeket érjen el ezen a földön.
Jézus nem „limlomokkal” érkezett a mennyekből, nem hozott Máriának turmixgépet. A személyes jelenlét a legszebb karácsonyi ajándék – fejtette ki a hirado.hu-nak adott interjúban Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője.
– Ön igazi hagyományőrző mégis humoros, modern lelkész. Miből fakad ez a kettősség?
– Nem lehetek túl komoly, általában három- négyszáz gyermek figyelmét kell egyszerre lekötnöm, különben szétszedik a templomot. Valami csavart, sztorit, derűt muszáj belevinni a prédikációkba. tudatosan próbálok felhasználóbarát elmélkedéseket tartani, mert, ha a kalácsban nincs mák, dió vagy mazsola, akkor nem ízlik az embereknek.
– Mit gondol a világban dúló háborúkról?
– Sajnos az emberiségnek ennyi esze van, de 2000 évvel ezelőtt sokkal több háború volt, az emberek adták-vették egymást a piacon, mégis közénk jött Jézus Krisztus, mert bízott bennünk, hogy meg tudja tanítani nekünk a szeretet parancsát. Ezt a jézusi hitet nem szabad elveszítenünk.
Elsősorban nem katolikus, református vagy evangélikus vagyok, hanem Jézus Krisztus hitét vallom.
Ő hitt bennünk, bízott bennünk és nekünk is ezen az úton kell tovább mennünk. Döröghetnek a fegyverek, bármi történhet körülöttünk, nekünk hinnünk kell azt, hogy Isten jó világot teremtett és nem vagyunk selejtek, képesek vagyunk megtanulni a szeretet parancsát és egy asztalhoz ülni Mennyei Atyánkkal. Ebbe az irányba kell terelni gyermekeinket és magunkat is.
– Mégis pellengérre állították hazánkat, amiért nem támogatta a szomszédunkban zajló vérontást.
– Ha mindenkinek kialszik a gyertyája, nem az a megoldás, hogy az enyémet is elfújom, hanem az, hogy lángot adok a többieknek is. Őriznünk kell a fényt, a szeretet, a békesség, az irgalom lángját. Bármekkora a huzat, próbáljuk ezt a fényt másoknak is átadni.
– Embertelen világban nem könnyű embernek lenni.
– Nehéz idők járnak, és azt mondják, még nehezebbek jöhetnek, de nekünk ki kell tartani.
Magyarország jól döntött, hogy nem állt be a háborúba egyik oldalon se, eddig se jött be nekünk, ha elkezdtünk háborúzni. Meg vagyok győződve arról, hogy Európa és a világ fölött is fel fog ragyogni a béke napja. A kitartás kegyelmét kérem a népünknek, nemzetünknek, maradjunk meg a szeretet útján!
– Tavasszal Magyarországon járt a katolikus egyházfő. Mi a legkedvesebb emléke a pápa látogatásáról?
– Hosszú évek óta mondogatom, hogy nem azért kell jónak lenni, mert megfizetik vagy megköszönik, egyszerűen csak azért, mert jónak lenni jó, jót tenni jó!
Fotó: hirado.hu / Horváth Péter Gyula
www.hirado.hu