Mária búcsú Déván

ImageZsúfolásig megtelt szombaton délután a dévai belvárosi római katolikus templom, a Boldogasszony menybemenetele alkalmával tartott búcsúra. 

 

 

 

Kiemelkedő ünnepség volt a dévai római katolikusoknak, hiszen Szűz Mária, Magyarország és a magyar nép oltalmazója, s a Böjte Csaba atya által létesített felekezeti iskola is a Magyarok Nagyasszonya nevét viseli.

Talán ezért is dacoltak oly sokan a kinti és benti hőséggel (sokan egyszerűen nem fértek be a templomba), hogy együtt ünnepeljék Megváltónk édesanyját. Nemcsak azért, mert Jézus urunknak adott életet, hanem mert egész élete példakép.
Szűz Mária a végsőkig bízott a Jóistenben, még a legmélyebb kilátástalanság idején is. Üldözés, megpróbáltatások, nehézségek: semmi sem terelte el a szűzanyát az Isten útjáról, semmi sem rendítette meg erős hitét, hangsúlyozta az ünnepi mise során Leo atya, aki Szászsebesről érkezett.
Mária igent mondott az Istennek, nekünk mindnyájunknak követnünk kell példáját. A teremtőnek csodálatos tervei vannak mindnyájunkkal. Ezek nem mindig látványosak, de csodálatosak, mert az Isten mindenkiről gondoskodik, mindenkit szeret, mindenkit segít. Végül is minden ember annyit ér, amennyit Isten szemében ér.
Szűz Mária azonban nemcsak példakép, hanem édesanya is. Mindenkinek segítőkész édesanyja. Mert egy anya feltétlenül szereti gyermekeit, bármilyen áldozat árán kész segíteni őket. Szűz Mária mindannyiunk számára anya, fohászainkat meghallja és segít. Bárkinek, bármikor, hirdette Leo atya. A csernakeresztúri templom kórusa, pedig ünnepi dalokkal fejezte ki háláját a Boldogasszonynak.
A szentmise végén az ünneplő közönséget kaláccsal és üdítővel fogadták a templom kijáratánál.
www.nyugatijelen.com