Egyházközségi közlemények

Dec. 4-6 között adventi lelkinapok keretében készülünk Karácsony ünnepére.  Az elmélkedéseket Böjte Csaba erdelyi ferences testvér tartja a Mindszenty Magyar Házban. Mindenkit szeretettel várunk és kérem a szombati résztvevők jelentkezését lelkészségünkön legkésőbb nov. 30-ig.

Program: Dec. 4-én 18:30 órakor megnyitó szentmise, dec. 5-én 10:30 órakor elmélkedés, 11:45 h elmélkedés, 12:45 h ebéd, 14:30h elmélkedés és 17 órakor a szentmisén elmélkedés. A szünetekben szentgyónási lehetőség.
December 6-án de. Düsseldorfban 11:15 órakor és du. Duisburgban 16 órakor is találkozhatunk Csaba testvérrel a magyar szentmisék kapcsán. (Ugyanis a Bródy János által tervezett jótékonysági koncertet Budapesten a szervezők lemondták, igy egy nappal többet maradhat közöttünk Csaba testvér.)
A neves erdelyi ferences atya áldásos gyermekmentő tevékenységéről bizonyára már hallottak a kedves Híveim. Több mint másfélezer gyereket és fiatalt karolt fel és nevel ma is keresztény szellemben az általa alapított otthonokban. Pénzadományokat szeretnénk gyűjteni az ő támogatására a ruhr-vidéki és Rajna-menti magyar híveim körében, melyet a lelkinap végén adunk át az atyának. Az adományok átutalására használhatják a honlapunk alján megadott bankszámlánk adatait. Az átutalt összegről a helybeli főegyházmegyei hivatal állítja ki az adóbevalláshoz szükséges „Spendenquittung"-ot. Előre is köszönjük jószándékú támogatásukat!
Nemzetközi szentmise lesz Kölnben nov. 15-én, vasárnap 11:30 órától a Sankt Mariä Himmelfahrt templomban (Marzellenstr. 50668, a Hbf. közelében), melyet a Katolikus Egyház helyi felelősei szerveznek.
A rendezvény mottója: "A jövevény, aki kapuidon belül van", fórum és találkozási pont szeretne lenni azon nem németajkú családoknak, akik (e)migrációban élnek távol hazájuktól. A kezdeményezés célja, hogy a különböző nyelvű hívek és a befogadó ország keresztényei egymással ünnepeljenek, találkozzanak.
A szentmisét Dr. Heiner Koch kölni segédpüspök celebrálja az idegennyelvű közösségek papjaival.
Kb. 13 órától kötetlen együttlét, nemzetiségi specialitásokból való falatozás, társalgás lesz a közeli olasz Lelkészségen (Ursulagartenstr. 18).  Szeretettel hívom Önöket idén is erre a szentmisére és rendezvényre!
Keresztelés:
Október 10.-én a pulheimi Szent Kozma és Damián templomban kereszteltük Szathmáry Carla Emiliát, Szathmáry Gergely és Barbara szülők kislányát. Szeretettel gratulálunk a szülőknek és kívánjuk Isten áldását kedves családjuk életére!
Egyházközségünk elhunytjai:
- Jún. 22-én, életének 73. évében elhunyt Nagy Alajos kölni egyházközsé­günk sokévi tanácstagja és fáradhatatlan segítője. Temetése Vasszilvágyon volt júl. 1-én. Lelke üdvéért a kölni magyarok július 12.-i szentmisén imádkoztak.
- Június 18-án, életének 78. évében elhunyt Zsíros Stefan Bálint kölni közösségi tagunk. Július 24-én kísértük utolsó útjára a Köln-Melaten-i temetőben. Kérjük a mindenség Urát, hogy  nyerjék el az örök életet!
Kulturális rendezvények:
Nov. 18-án 18:30 órától bibliaóra lesz a Mindszenty Házban. Téma: A prófétákról a Szentírásban?
Szeniorok délutánja: a kölni Mindszenty Magyar Házban nov. 19-én du. 15:30 órától.
Katekézis felnőtteknek: havonta egy alkalommal (jövő tavaszig) elsőáldozási és bérmálkozási előkészítőt hirdetünk a Mindszenty Magyar Házban. Azok is jöhetnek, akik a keresztségre szeretnének felkészülni. November 21-én, szombaton találkozunk legközelebb du. 15:30 órától. (pontos kezdés!) Előzetes jelentkezés a Lelkészségen.
Decemberi előadás:
- Dec. 12-én Pozsonyi Takács László, a győri Nemzeti Színház tagja kölni vendégszereplésére kerül sor 19 órától a Mindszenty Magyar Házban. A színművész a maga által összeállított estjét/monológját adja elő a nemrég elhunyt filmes, Ingmar Bergman színes és fordulatokban gazdag életéről. 5-10 € költségtérítésnek örülnénk a helyszínen.
Hétvégi magyar óvodai foglalkozás:
Szeretettel várunk minden óvodás korú gyereket szombatonként 10-12 óráig a kölni Mindszenty Magyar Házban. A foglalkozást Pintér Boglárka vezeti. Tel: 0162-4518975, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Havonta egyszer, általában a hónap 2. szombatján a bonni Erich Kästner iskolában találkozunk Bokodi Boglárka vezetésével. Tel.: 0228-233369 és e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A kölni 47. számú Petróczi Kata cserkészcsapat nov-i programja: 14-15-én hétvégi kirándulás az Eifelbe, nov. 29-én cserkészfoglalkozás 14-17 óra között. Érdeklődni lehet Rédey Gabinál tel. 02203-982782 ( Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy a Lelkészségen.
Nov. 7-én 19 órától őszi mulatságra kerül sor Hagen-Dahlban, (Am Obergraben, Bürgerhalle). Belépődíj: 10,-/8,- €. A tánczenét a Pacsirta együttes szolgáltatja. Magyaros enni- és innivalók. Szünetben népitánc bemutató. Jelentkezés: Münnich-Ákontz Ildikónál tel. 02337/2119, fax. -2196, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy a Berta családnál 02331/307737.
Az ÉLETÜNK újság a külhonban élő magyar katolikusok havilapja. Hogy a lap a jövőben is elláthassa küldetését, a megváltozott piaci viszonyok miatt 2010 januárjától árkiegészítést kell bevezetnünk. (20,-€). Bízunk előfizetőink megértésében és szeretettel ajánljuk a lapot az érdeklődők figyelmébe.
- Kölni ifjúsági csoportunk péntek esténként találkozik a Mindszenty Házban 19:30 h-tól. A csoport részletes programjairól információ itt: http://de.groups.yahoo.com/group/ifjusagicsoport_koeln
Kérés: Azon személyek, akik közösségünkből új lakcímre költöznek, vagy végleg elköltöznek, kérem jelentsék be lel­készségünkön, hogy az Egyházközségi értesítőt a helyes postai címre küldhessük. Köszönjük előre is fáradtságukat!
Lelkészségünk könyvtárának nyitvatartása: vasárnapi szentmisék után, de irodaidő alatt is kölcsönözhetünk ki könyveket előzetes egyeztetés esetén. Azokba a városokba, ahol rendszeres magyar szentmiséink vannak, szívesen viszek könyveket kikölcsönözni, ha bejelentik konkrét kérésüket (szerző, cím) a mise előtt legalább 4-5 nappal akár írásban (e-mailen) vagy telefonon.
A www.magyaronline.net internetes oldal elsősorban azokhoz a magyarokhoz kíván szólni, akik - szabad akaratuk­ból, vagy kényszer hatására kivándorolva -, egykori otthonuktól távol, diaszpórában, a Kárpát-medencén kívül élnek. A www.magyaronline.net/forum/ oldalon szinte minden németországi nagyvárosban (és környékén) élő magyarok leveleznek, ismerkednek, szer­veznek hasznos közösségápoló programokat.
További németországi magyar katolikus közösségek honlapjai: www.magyar-katolikusok-frankfurt.de; www.ukgm-stgt.de (Stuttgarti Szent Gellért Magyar Katolikus Egyházközség); www.ungarische-mission.de (Müncheni Magyar Kat. Misszió).
Anyanyelvi szentmisék felsorolása a kölni főegyházmegyében: http://www.muttersprachliche-gottesdienste.de/
Fordítók:
- Vajda István, egyházközségünk tanácstagja közli az érdeklődőkkel, hogy német-magyar /magyar-német fordításokat és hi­tele­sítéseket vállal. Telefon: 02222-922278, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
- Annemarie Schwarz német-magyar/magyar-német fordításokat és hitelesítéseket vállal. Magyar nyelv oktatásában szí­vesen segít az érdeklődőknek. Tel. 021..., Fax: 0211-442816, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Magyar étterem: Ha magyar ízek fogyasztására támad kedve, keresse Ratingenben Kubista Tibor "In der Crone" éttermét. Cím: Lintorfer Straße 2. Tel. 02102-709928, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , honlap: www.in-der-crone.de
- A Budapesti Protestáns Diakóniai Szakkollégium (Bp. X. Belényes u. 9. 1107) felvételt hirdet főiskolai és egyetemista lányok részére. Lelkészi ajánlás szükséges. A kollégium közel van az Ecseri úti metróhoz. A belváros 15 perc alatt elérhető. Érdeklődni a követ-kező telefonszámon lehet: 06-30-319-05-59 (Szabó Károly lp.) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
- Magyar különlegességek (élelmek, borok, fűszerek, ajándéktárgyak) boltja nyílt Leverkusen-Opladenben. Cím: Kölner Str. 86, tel. 02174-783570, vagy 0175-5652466, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 ungarnzentrum.internete.hu