Motorosok a "dévai" árvákért - hatodszorra

ImageHatodik alkalommal szerveznek motorostalálkozót azzal a céllal, hogy adományokat gyűjtsenek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett árvaházaknak, illetve a Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes által felkarolt gyerekek számára. Idén szeptember 18–19-én Torockó a célállomás.


Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Bihar, Szatmár, Hunyad és Kolozs megye, valamint Magyarország és Felvidék. Chopper, enduro, sport, cross. Ezekről a helyszínekről és ilyen típusú motorokkal 300 résztvevő megközelítőleg 15 000 lejt gyűjtött össze tavaly Gyergyószárhegyen, Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes által felkarolt árva gyerekek számára, a Déva V. elnevezésű motorostúra keretében. A kezdeményezést idén is folytatják: szeptember 18–19-én Torockót veszik célba a kétkerekű vasmonstrumokon, hogy egy tank benzin (15–25 liter üzemanyag) árát felajánlva támogassák a nehéz sorsú, magyarnak és kereszténynek nevelt gyerekeket.

A Déva-túra ötlete akkor „pattant ki” Bujdosó Janó és Dombi Ábel, két magyarországi motoros fejéből, amikor Böjte Csaba visszautasította a Gyurcsány-kormány magas rangú állami kitüntetését, a magyar állampolgárságról szóló 2004. december 5-ei népszavazás és az MSZP-buzdítás miatt – ezzel pedig gyakorlatilag lemondott a díjjal járó anyagi támogatásról. De jöttek a motorosok...

 

Image 


Nem csak Déva a cél
Első alkalommal különböző motoros klubok tagjai vezették fel a Dévára tartó menetet, másodjára már mintegy 480-an voltak, 2008-tól pedig nem csak magyarországiak, hanem erdélyi motoros klubok is csatlakoztak. Tavaly Pálffy Béla székelyudvarhelyi fafaragó vállalta a szervezést, és Gyergyószárhegyet vette célba.

Az idei, torockói végállomású túra az Úton a végtelenbe jelmondatot viseli. Maros megyében a marosvásárhelyi Plum Brandy Bikers MC szervezi a találkozást, de érkeznek majd Udvarhelyről, Csíkból, Sepsiről, Kézdiről, Gyergyóból is. Azért esett Torockóra a választás, mert a faluban Böjte Csabának köszönhető, hogy megmaradt az I–VIII. osztály az iskolában, hiszen 36 árvagyerek is „koptatja” a padokat. Az idei adományból vagy a torockói játszóház padlózatát fektetik le, vagy további szállásokat építenek, vagy mikrobuszt vásárolnak, amellyel a gyerekeket utaztathatják.

 

Image 

Marosvásárhelyről is indulnak
A Maros megyei csapat szeptember 18-án, szombaton 11 óra 45 perckor találkozik a reptér melletti benzinkútnál, ahol bevárják a Székelyföldről érkező menetet, majd együtt indulnak tovább. A Magyarországról, illetve Kolozsvárról érkezőkkel Tordán találkoznak, és a két nagycsapat együtt érkezik kora délután Torockóra. Vasárnap 9 órakor közös reggelizés, 11 órakor ökumenikus istentisztelet Böjte Csabával, 12 órakor hazaindulás. Adományokkal, illetve további információkért a Plum Brandy Bikers MC titkárához, Hajdú „Steinie” Lászlóhoz lehet fordulni (0745/315.427, www.pbbmc.ro).