Vaskapu a Dunán!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tortenelem_DunaVaskapu.jpgOrsova, még az ezer éves határon belül van, ezért, itt rejtették el 1849-ben a Törökország felé menekülő honvédek a Magyar királyi koronát. 1972-ben megépült  vaskapui vízerőmű gátja miatt, a Duna szintje 30 méterrel megnőtt, igy sajnos a régi város teljes egészében, akárcsak az Ada Kaleh sziget a víz alá került. Kedves vendégekkel ma elzarándokoltunk e gyönyörű vidékre, ahol a nagy büsz népe kibérelt egy hajót (egy óra-800 lej) és megnéztük a vízről a vaskapu szorost. Csodálatos látvány a hatalmas vízből az ég felé törő sziklabércek. Az egyik sziklafalba máig látszik Trajánusz emléktáblája! 
A nagy vizen, a hatalmas szikla szorosban az ember önkéntelenül is elkezd imádkozni, lelkünk a teremtő Istenhez emelkedik.
Erdély gyönyörű, az itteni emberek vendégszeretők, egyetlen szúnyogot nem láttam a vizen, érdemes errefelé zarándokolni. A hajótársaság telefonszáma ott a képeken, lehet velük egyeztetni, tárgyalni, rugalmasok 2-3, de akár több órára is ki lehet bérelni a hajót.
Jó utat kívánok,
Csaba t.