„Jöjj!”

b_300_300_16777215_00_images_stories_20140520_120341.jpgTekints szövetségedre, Istenünk, és ne hagyd végleg magára a rád hagyatkozót. Kelj fel, Uram, védd meg ügyedet, és hallgasd meg a hozzád könyörgők szavát.

Zsolt 73,20.19.22.23

 

 

12.30 Szentmise: A világunkban újból fellángolt a nemzetek, a fajok közti ellentét! Ha az emberek idegesek, elbizonytalanodnak, félnek, akkor gyanakvóvá válnak és könnyen egymás torkának esnek! Sajnos, így van a mi kis világunkban, de a társadalom nagyobb szöveteiben is. Ezért érdemes figyelmesen átolvasni a mai evangéliumot! A tömeg lázad keresztelő János kivégzése miatt, ezért gyűl össze a csodálatos kenyérszaporítás napján több mint ötezer férfi! Jézus nem tüzeli, hanem lecsillapítja és szétoszlatja a radikalizálódó közösséget! Nekünk is ez a dolgunk, egy - egy megjegyzéssel, vagy akár grimasszal ne olajat öntsünk a tűzre, hanem legyünk a béke, a kiengesztelődés eszközei! A gyűlölet, az erőszak, a háború soha nem oldott meg semmit, a párbeszéd, az irgalmas szeretet, a kompromisszum az az út mely előre vezet!
A szentmise után kezdődik a Játék Tanösvény - gyermekeink vidám, békés, örömteli együttlétre! Ott is kedves vendégeink vagytok! 

Gyertek, imádkozzunk az áldott békéért, 
Csaba t. 
2020. augusztus 9.
Keresztes Szent Terézia Benedikta
Az árvák védőszentjének, Keresztes Szent Terézia Benediktának emlékünnepe.
Keresztes Szent Terézia Benedikta, eredeti nevén Edith Stein (Boroszló, 1891. október 12. – Auschwitz, 1942. augusztus 9.) zsidó származású német filozófus, karmelita apáca, katolikus szent (Európa társvédőszentje, az árvák és a mártírok védőszentje).
Élete
Edith Stein ortodox zsidó családban született, az akkor Németországhoz tartozó Wrocławban. 1904-ben kitért a judaizmusból és ateista lett. A Göttingeni Egyetemen Edmund Husserl tanítványa lett, majd Husserl freiburgi kinevezése után elkísérte őt a Freiburgi Egyetemre. Itt szerzett doktorátust 1916-ban, és a továbbiakban 1918 februárjáig Edmund Husserl asszisztenseként dolgozott Freiburgban.
Noha korábban is volt kapcsolata a katolicizmussal, áttérését többek között az okozta, hogy 1921-ben elolvasta Ávilai Szent Teréz misztikus önéletrajzát. Miután 1922. január 1-jén megkeresztelték, akkori gyóntatója – Schwindt prelátus – közreműködésével a speyeri dominikánus leányiskolában lett nevelő és tanár. Amíg itt tanított (1922–1932), Erich Przzywara megbízásából németre fordította Henry Newman bíboros leveleinek és naplójának egy kötetét, Aquinói Szent Tamás De veritate (Az igazságról) című művét és a katolikus filozófiát tanulmányozta. 1932-ben a Münsteri Pedagógiai Intézetben docensi állást kapott, de a náci kormányzat által hozott antiszemita törvények arra kényszerítették, hogy 1933-ban lemondjon állásáról.
1933-ban belépett a karmeliták kölni rendházába és felvette a Teresa Benedicta a Cruce (Keresztről nevezett Terézia Benedicta) nevet. Itt írta meg Endliches und ewiges Sein (Véges és örök lét) című könyvét, amelyben próbálja összeegyeztetni Aquinói Szent Tamás és Husserl filozófiáját. A növekvő náci fenyegetés miatt a rendje áthelyezte Hollandiába, az echti karmelita kolostorba. Itt írta meg a Studie über Joannes a Cruce: Kreuzeswissenschaft ("Tanulmányok Keresztes Szent Jánosról: A kereszt tudománya) című könyvét.
Hollandiában sem volt biztonságban: a holland püspöki konferencia 1942. július 20-án nyilvánosan elítélte a náci fajelméletet; az állásfoglalást az ország összes templomában felolvasták. Válaszként 1942. július 26-án Hitler elrendelte Hollandiában is az áttért zsidók letartóztatását, akiket addig megkíméltek. Edithet és Rosa nővérét letartóztatták és az auschwitzi koncentrációs táborba szállították. 1942. augusztus 9-én haltak meg.
1987. május 1-jén Kölnben boldoggá avatták. 1998. október 11-én II. János Pál pápa szentté avatta Teresa Benedicta a Cruce néven.
Egyes zsidó csoportok – beleértve a Simon Wiesenthal Központot – ellenezték a boldoggá avatást. Rámutattak, hogy a katolikus doktrína szerint az a vértanú, aki a hitéért halt meg; ezzel szemben Steint zsidó származása miatt ölték meg. A katolikus egyház álláspontja mindazonáltal az, hogy Edith Steinnek azért kellett meghalnia, mert a holland egyház elítélte a náci fajelméletet. Más szavakkal, azért halt meg, hogy az egyház erkölcsi tartását erősítse, tehát mártír.
Ünnepe: augusztus 9.
Munkásságáról itt olvashat Keresztes Szent Terézia Benedikta

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

A lelkiismeretünk Isten szava bennünk, és Isten sosem alszik bennünk. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. október 1. csütörtök, Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ha az ember tudva és akarva letér a szeretet útjáról

Ha az ember tudva és akarva letér a szeretet útjáról, a harag, a gyűlölködés, az önzés útjára lép, ha tudatosan elfordul a megismert jótól, akkor bűnt követ el.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube