2019. október 14. – Hétfő

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_66832451_1507183846090141_6959946399534284800_o.jpgAz emberiség krízisből krízisbe vándorol! Gondjainkra a választ mindig valami "csodától" várjuk! Ez így volt Jézus korában is és ez így van ma is! Mennyi csodát tett Jézus, de az embereknek még több kellett volna! Jézus nagyon világosan beszél! Ninivé  lakóinak nem még több segély, támogatás kell, hanem bűnbánat, megtérés! Jónás nem hangzatos elméleteket, adományokat, pályázati lehetőségeket vitt magával, hanem nyíltan hirdeti: minden hatalmatok, gazdagságotok ellenére "Még negyven nap, és elpusztul Ninive!" Jónás próféta könyve 3,4
Jézus által, a példaképül elénk állított niniveiek nem másban keresték a rájuk leselkedő pusztulás okát, hanem alázattal magukba száltak és ahogy a Szentírás megfogalmazza:  "Ninive lakói hittek az Istennek. Böjtöt hirdettek, nagyok és kicsik egyaránt zsákruhát öltöttek. Amikor a szózat eljutott Ninive királyához, ő is leszállt trónjáról, levetette palástját, és zsákruhába öltözve hamuba ült. Aztán a király és a főemberek parancsára kihirdették és elrendelték Ninivében: „Ember és állat, ökör és juh semmit se egyék, ne legeljen, és vizet se igyék. Öltsön zsákruhát ember és állat, és harsány hangon könyörögjön az Istenhez. Mindenki hagyja el gonosz útjait és a rosszat, amit a keze végbevitt. Ki tudja, hátha irgalmas lesz és újra megbocsát az Isten, lecsillapul izzó haragja, és nem kell elvesznünk!” Jónás próféta könyve 3, 5-9
Döbbenetes, a bűnbánat, az újratervezés megmenti a királyt és az ő világát! Ninive nem gyilkos polgárháborúban, nem külső, politikailag erős szövetségesektől, nem gazdaságélénkítő csomagoktól, hanem önmaga hibáival való alázatos szembenézésből, őszinte bűnbánatból, kiengesztelődésre való készségéből áll talpra, születik újjá! Amikor Isten látta, hogy letérnek a gonosz útjaikról Ninive lakói, irgalmas szeretettel menti meg az ő népét!
A XXI. század emberét sem a még több pénz, de nem is a még több hatalom, szórakozás fogja megmenteni, hanem az önmagával való őszinte szembenézés, élete bölcs újratervezése, egy könnyebb, tisztább, szabadabb életforma! Ha letérünk gonosz útjainkról, a megszólás, a rágalom, az önzés, a kapzsiság, a paráznaság és a többi húsunkba maró bűneinktől, Isten egészen biztos, hogy megmutatja a mindannyiunk számára élhető, békés jövőbe vezető utunkat! 
A bűnbánat életünket újratervező erejében bízva, 
Csaba t.  
Jézus köré sereglett a csodaváró tömeg, de ő így szólt hozzájuk: „Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Csodajelet követel, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Ahogy Jónás jel volt a niniveieknek, úgy lesz az Emberfia is jel ennek a nemzedéknek. Az ítéleten majd ezzel a nemzedékkel együtt megjelenik Dél királynője is, és helyeselni fogja elítélésüket, hiszen ő a föld végéről is eljött, hogy hallgathassa Salamon bölcsességét; itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon. Ninive lakói is ott lesznek az ítéleten ezzel a nemzedékkel együtt, és helyeselni fogják a megbüntetését, mert ők Jónás szavára bűnbánatot tartottak; itt pedig nagyobb valaki van, mint Jónás.” 
Lk 11,29-32