Navin Chawla: Teréz anya

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_terezanyakonyv20.jpgKalkuttai Szent Terézről – vagy ahogyan világszerte ismerik és tisztelik, Teréz anyáról – nagyon sok életrajzi könyv jelent már meg. A Kairosz Kiadó által gondozott könyv elsősorban abban különbözik a korábbiaktól, hogy Teréz anya tudtával, engedélyével és tevékeny részvételével született.

A szerző, Navin Chawla a hindu vallás követője. Több mint húsz éven keresztül kísérhette figyelemmel a Szeretet Misszionáriusai rend albán származású alapítójának ténykedését, rendjének és hitvallásának terjedését. Könyvében Teréz anya és munkatársai visszaemlékezései alapján ismerhetjük meg a rend történetét. Egyik beszélgetésük során szóba kerültek a kezdetek, amikor Teréz anyának mindennap több kilométert kellett gyalogolnia, hogy találjon egy szobát, ahonnan elindulhat dolgozni. Kalkutta szentje csak annyit mondott: soha nem volt kétség benne, csupán kivételes boldogság, hogy Istent szolgálhatja. Teréz anya vallotta: „Nem azért kapjuk a hívást, hogy sikeresek, hanem hogy hűségesek legyünk.” A könyv írója hozzáteszi: Teréz anya életében, amely átívelte a XX. századot, „példát adott erről a hitről: az imába, a szeretetbe, a szolgálatba és a békébe vetett hitről”.
Teréz anya Agnes Gonxha Bojaxhiu néven született 1910. augusztus 26-án Szkopjéban, egy háromgyermekes család legkisebb gyermekeként. Egy nővére, Age és egy bátyja, Lazar volt. A város akkoriban az Albán Királyság része volt, amely az Ottomán Birodalomhoz tartozott. A kis Agnes édesapja jólelkű emberként sosem utasította el a szegényeket. Mélyen vallásos édesanyja mélyen nem csak szavakban hirdette Krisztust: sosem fordított hátat a szükségben szenvedőknek, akik az ajtaján kopogtattak, legyen szó élelemről, menedékről, ruháról vagy akár pénzről. „Megtanított bennünket Isten szeretetére és a felebarát szeretetére” – emlékezett vissza Teréz anya.
Agnes ötéves volt, amikor elvesztette az édesapját. Tizenkét éves korában érezte a vágyat először, hogy apáca legyen. A Loreto-i Rend nővéreként tizenhét évet tanított Kalkutta külvárosában, a Loreto-kolostorhoz tartozó St. Mary’s iskolában, amelynek az igazgatója is volt. Egyik tanítványa, Subashini, aki később Agnes nővérként lett a Szeretet Misszionáriusainak tagja, Teréz anya segítője, úgy emlékezett vissza, hogy Teréz anya már tanárnőként is arra biztatta idősebb diákjait, hogy látogassanak meg szükséget szenvedő betegeket a város kórházaiban és tanítsák a nyomornegyedek szegény gyermekeit.
A könyv szerzője szerint: ha egyetlen szóban kellene összefoglalni Teréz anya rendjének alaptézisét, akkor legegyszerűbben a „szomjazom” szóval lehetne megfogalmazni. A Szeretet Misszionáriusainak minden kápolnájában és otthonában megtalálható feszület fölé ezt a kifejezést írták, mely a spirituális szeretetre és az elfogadásra felszólító szimbolikus krisztusi segélykérés megnyilvánulása. Sőt a Szeretet Misszionáriusai mindegyikének emlékeztetőként is szolgál a rend általános céljáról, vagyis hogy a kereszten függő Jézus végtelen szomját imádságos, kontemplatív és vezeklő életmóddal kell oltaniuk. Hogy jobban megértsék a „szeresd és szolgáld a szegények fájdalmas álarca alatt rejtőző Krisztust” különleges hívását, a Szeretet Misszionáriusai készek a szenvedést, a lemondást és a halált is vállalni.
Navin Chawla idézi II. János Pál pápát: „Teréz anya jellemzi évszázadunk történetét. Bátran védelmezte az életet, minden emberi lényt úgy szolgált, hogy méltóságot és tiszteletet biztosított számukra, és az élet által legyőzöttekkel Isten gyengédségét éreztette.”
A kötet szerzője rövid történelmi áttekintésében felidézi: India 1947-es felosztását követően vallási zavargások törtek ki, és nyomukban százezreket elpusztító tömegmészárlások. Kalkuttában haldoklók és halottak lepték el az utcákat, elképzelhetetlen nyomor uralkodott, a betegségek és járványok melegágyaként. Ekkor lépett ki egy harmincnyolc éves apáca a nagyváros veszélyes utcáira. A kolostor biztonságot nyújtó falai közötti életből ott találta magát a megcsonkított testek és az éhezésbe belehalt tömegek „harcmezején”. Nem volt semmije, csak a rendíthetetlen hite, ami mindenen felülkerekedett, a legborzalmasabb dolgokon is. A könyv írója számára csak lassan világosodott meg, hogy Teréz anya Krisztushoz való hűsége milyen mély és teljes. Az első asszony, akit összeszedett Kalkutta utcáin, akinek arcát a hangyák és patkányok félig fölfalták, csakis az elhagyott Krisztus lehetett. Az általa alapított Haldoklók Házába került minden lesoványodott test a szenvedő vagy haldokló Krisztus volt. „Számára és a közössége számára Krisztus volt minden kitisztított leprás fekélyében, amit elláttak, minden gyermekben, akit megetettek, és minden vizeletben átitatott testben, amit megmosdattak.” Teréz anya maga mondta egyszer: „Különben legfeljebb csak néhány olyan felebarátomat tudnám ellátni, akit szeretek. Gyakran kérdezik tőlem, hogy vagyok képes egy leprás bűzlő sebét kitisztítani. Azt mondják nekem: »A világ minden kincséért sem csinálnánk.« Én meg azt válaszolom: »A világ minden kincséért én sem. De az Ő szeretetéért megtesszük«.”
Olvashatunk a könyvben egy Teréz anyával készült beszélgetést is. A kérdésre, hogyan látja saját teljesítményét, azt felelte: „Erre nem tudok válaszolni. Nem szabad elrontanunk Isten művét. Nem a dicsőségért vagy a pénzért dolgozunk. A nővérek felszentelt emberek. Ez szent szeretet. Mindez Jézusért van. Istenért munkálkodunk.”
A kötetet Kovács Tibor fordította, aki diplomataként, majd a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ vezetőjeként szolgált Indiában.
Navin Chawla: Teréz anya
Kairosz Kiadó, 2019
Bodnár Dániel/Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Az ember nagysága pont az, hogy Isten nem rabszolgának vagy egy eszköznek tekint minket, hanem szabadon meghív mindannyiunkat, hogy a társai, a munkatársai legyünk a világ továbbteremtésében. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. augusztus 13. csütörtök, Ipoly napja van. Holnap Marcell napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ha teret engedtek volna...

Az inkvizíció kialakulása a XII. századra tehető, és kezdetben azok ellen irányult, akika társadalom alapvető értékeit, létalapját erőszakosan támadták, például a házasságot, a családot, az államot, némelyek egymást is megölték, hogy bizonyítsák a lélekvándorlásba vetett hitüket.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube