Egyre több a pereszke

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_20140820211723.jpgTegnap gombászni voltam.... valóban rengeteg pereszke található!! érdemes útra kelni!!
Rád is vár az őszi természet, 
Csaba t. 
A nyár vége felé, különösen szeptemberben a gombafajok számát tekintve a pereszkék uralják az erdők, erdőszélek gombavilágát. Rengeteg – nálunk is előforduló – faj tartozik a pereszkefélék családjába (Tricholomataceae).
A legismertebbek – a csoport típusát is megjelenítő fajok – a valódi pereszkék nemzetségébe (Tricholoma) tartoznak. Rájuk, csakúgy, mint más, e családba tartozó nemzetségek fajaira  jellemző, megkülönböztető bélyegek: a vastag, tömör és rostos tönk (olykor bunkós véggel), húsos kalap felkanyarodó és váltakozó hosszúságú lemezekkel, amelyek színe többnyire fehér, sárgás vagy a kalap színével megegyező. A kalap színe alapján (mint más esetben is) csak nagy óvatossággal határozzunk gombát, mivel nem mindig jellemző. Valamennyi pereszke gyengébben vagy kifejezetten lisztszagú.
Egyetlen határozottan mérgező faj a párducpereszke (Tricholoma pardinum, 4. kép), de megyénkben nem gyakori. A többi faj vagy ehető, vagy visszataszító ízű, csípős, azaz nem ajánlott fogyasztásra. Néhány, nálunk gyakrabban gyűjtött és kedvelt fajt említünk.
A csoportos pereszke (T. conglobatum, 1. kép) többnyire fák tövéhez közel, nagy, tömör csoportban barnás-szürkés, 5–15 cm szélességű kalapjával bőséges nyersanyag a gombás ételek kedvelőinek. Megyénk egyik leggyakoribb és legkiadósabb, elég változékony gombafaja.
A lila pereszke (T. nudum, 2. kép) nevét barnásba hajló lila színéről kapta, amely többé-kevésbé hangsúlyosan a gomba tönkjén, lemezein, kalapján is uralkodó. Különleges öröm a „gombavadásznak”, ha az avar fedezékében egy jó csoportra rábukkan. Tavasszal is megtaláljuk.
A rákízű vagy fenyőpereszke (T. terreum, 3. kép) kúpos kalapja a fentiekénél kisebb, szürkén szálas, pikkelyes, lemezei világosabb szürkék a kalap színénél. Inkább fenyvesben, de ritkábban lombos erdőben is előfordul.
A párducpereszke vastag húsú, cserepesen, szürkén pikkelyezett. Igen jellemző erre a fajra, hogy fehéres-sárgás lemezei víz­cseppeket választanak ki.
Még számos jóízű pereszke ismert (galambpereszke, lágy pereszke, lila tönkű pereszke, változékony pereszke, márványos pereszke stb.), a megismerés körének bővítésére ajánlottak a gombászegyesület által szakértővel rendezett, meghirdetett túrák.
www.3szek.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Mi hisszük, hogy Isten minden embert ugyanabból az anyagból teremtett, nem volt „selejtes masszája”, amiből egyes népeket, embercsoportokat formált. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. november 26. csütörtök, Virág napja van. Holnap Virgil napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A Szentírás mondja

Nem csupán gondolati lények vagyunk, hanem test és lélek. Jézus mondta: „Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív föl nem fogta, amit Isten azoknak készít, akik őt szeretik.” [1Kor 2,9]
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube