Jézus tökéletes leckét ad a tizenéveseknek (de igazából mindannyiunknak) a közösségi média használatáról

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_Jezus-tanit.jpgA minap egy mémbe botlottam. Arra gondoltam, jó lesz a fiataloknak, a közösségi média kapcsán. Egyszerűen így szólt:

„A legnagyobb embernek, aki valaha is járt a földön, csak tizenkét követője volt. Ne a lájkok száma alapján ítéld meg a hatásodat.”

A mém alatti felirat így szólt:
Amikor maga Isten járt a földön, csak tizenkét ember volt, akik kitartóan követték Őt. Tizenkét követő – ennyi. És még ők is szétszóródtak, és elmenekültek, amikor a helyzet eldurvult.
Úgy gondolom, hogy ez fontos lecke számunkra – ha azt tesszük, amire Isten elhív, nem mindig érezzük ezt hatásosnak vagy fontosnak, de soha ne felejtsük el, hogy hosszantartó hatás alakul ki. A nagy dolgok, az apróságok, a mindennapi dolgok, amelyeknek látszólag semmi értelme? Igenis számítanak az örökkévalóság tekintetében.
Ütős üzenetnek éreztem ezt a gyerekek számára, akik gyakran úgy gondolják, hogy fontosabb a barátok száma, mint a minősége. Még sok felnőtt is bizonytalannak érzi magát, ha a közösségi médiában ismerőseinek száma nem emelkedik több százra, sőt több ezerre.
Ugyanakkor átgondoltam az Ő 12 „barátjának” jellemét is, ha már minőségről beszélünk. Nem mindig álltak ki mellette, és az együtt töltött idő alatt szembesülnie kellett az ő elutasításukkal is. Jézus azonban nem fordult el tőlük. Hitt bennük, és építette tovább Isten művét.
Valójában Jézus a 12 apostolán keresztül megmutatta, mit jelent barátnak lenni … mit kellene elvárjunk egy barátunktól, és ami a legfontosabb, hogyan kellene bánnunk velük.
Azonban, bár ez a mém egy nagyon ütős érvet mutat be, engem arra is indított, hogy megvizsgáljam az Ő távolabbi kapcsolatrendszerét. Nyilván általában a 12 apostolára gondolunk, ugyanakkor volt 72 átgondoltan kiválasztott tanítványa is, akiket elküldött falvakba és városokba, hogy terjesszék az Ő üzenetét. Ő aztán tényleg influenszer volt! És ez olyasvalami, amit érdemes megosztani a fiatalokkal, akik odavannak a közösségi médiáért!
Ugyanakkor fontos rámutatni arra is, hogy Jézus hogyan tett szert követőire. Azt az ötezer embert, akik Bethesda közelében gyűltek össze, hogy meghallgassák őt, nem hamis képek vagy a durva nyelv vonzotta. Azért jöttek hozzá, hogy meghallgassák szeretet üzenetét. Alapvető és létfontosságú üzenet azoknak a szívében, akik 2000 évvel ezelőtt hallgatták. Ugyanúgy viszont még nekünk is, még ma is hallanunk kell.
(És mellesleg, ha Jézus közzétette volna üzenetét a Facebookon, kétségkívül nagy számú lájkot és követőt szerzett volna, de a haragos vagy a kinevető ikonok sem kedvetlenítették volna el.)
Tehát amikor a gyerekeid őrületbe kergetnek a közösségi médiájukkal, és azt állítják, hogy „semmit sem tudsz” a modern kommunikációról, barátságosan emlékeztesd őket arra, hogy az ő Mennyei Atyjuk évekkel ezelőtt elküldte a Fiát egy olyan technikával felruházva, amely működött – meghozva számára a követők millióit, akik mind a mai napig továbbítják az Ő üzenetét.
Fordította: Marek Éva
Forrás: Aleteia